Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Γύψος στο πόδι του παιδιού. Συμβουλές για τη φροντίδα του «μικρού ασθενή»

Γύψος στο πόδι του παιδιού. Συμβουλές για τη φροντίδα του «μικρού ασθενή»


Τα παιδιά είναι πολύ ζωηρά, πολλές φορές δεν έχουν  την αίσθηση του κινδύνου και στο παιχνίδι μπορεί να τραυματιστούν και να σπάσουν το πόδι τους ή το χέρι τους.
Εάν το παιδί σας σπάσει ένα κόκαλο, ένας γύψος μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη και την προστασία του τραύματος, καθώς επουλώνεται. Χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, όμως, ένας γύψος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Πρέπει επίσης να ξέρετε πως το  παιδί  που φοράει γύψο είναι ένας πολύ απαιτητικός «ασθενής»,  δεν έχει υπομονή, και η δυσκολία στην κίνηση που τού δημιουργεί ο γύψος το κάνει ευερέθιστο και δύστροπο.

Γνωρίζετε πως υπάρχουν διαφορετικοί τύποι γύψου και οι γύψοι γίνονται κατά παραγγελία για να ταιριάζουν στα τραυματισμένα άκρα.

Γύψοι με fiberglass. Oι γύψοι με fiberglass είναι συνήθως ελαφρύτεροι και πιο ανθεκτικοί από ό,τι τα παραδοσιακά γύψινα εκμαγεία, γιατί το υλικό τους είναι ένα είδος πλαστικού που έχει τη δυνατότητα να διαμορφωθεί. Ο αέρας κυκλοφορεί πιο ελεύθερα μέσα σε ένα fiberglass και ο γιατρός μπορεί πιο εύκολα να χρησιμοποιήσει ακτίνες Χ (ακτινογραφία) για να εξετάσει τα οστά του παιδιού σας, ενώ αυτό φοράει ακόμα τον γύψο.  Τέλος, τα fiberglass είναι διαθέσιμα σε διάφορα χρώματα.

Γύψινα εκμαγεία. Tα εκμαγεία γύψου είναι πιο εύκολο να καλουπωθούν σε ορισμένες χρήσεις από ό,τι είναι το fiberglass.Το κόστος των γύψινων εκμαγείων είναι συνήθως μικρότερο σε σχέση με τα εκμαγεία fiberglass.

Η φροντίδα του γύψου ενός παιδιού δεν είναι πάντα κάτι το εύκολο. Εμείς σας προτείνουμε κάποιες συμβουλές για την περιποίηση του γύψου του παιδιού σας που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάρρωσή του.

Εάν το παιδί σας παραπονείται ότι νιώθει άβολα και ο γύψος το σφίγγει, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω προκειμένου να μειωθεί το πρήξιμο.

-Ανυψώστε την πληγείσα περιοχή. Για τις πρώτες 24 έως 72 ώρες μετά την εφαρμογή του γύψου, χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να σηκώσετε το γύψο πάνω από το επίπεδο της καρδιάς του παιδιού σας. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να κρατήσετε τον γύψο ψηλά ακόμα και όταν το παιδί σας κοιμάται.

-Κρατήστε το σε κίνηση. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κινεί συχνά τα δάχτυλα των χεριών ή τα δάχτυλα των ποδιών του τραυματισμένου μέλους του.

-Βάλτε πάγο. Για τις πρώτες 48 έως 72 ώρες μετά την τοποθέτηση του γύψου, χαλαρά τυλίξτε ένα πακέτο πάγου που να καλύπτεται με μια λεπτή πετσέτα γύρω από το γύψο του παιδιού σας. Βάλτε πάγο στον γύψο -όχι στο δέρμα- για 20 λεπτά κάθε δύο ώρες.

- Πολλές φορές το παιδί σας μπορεί να αισθανθεί κνησμό και να μην μπορεί να ανακουφιστεί. Σε αυτή την περίπτωση προκειμένου να το ανακουφίσετε πάρτε ένα πιστολάκι για τα μαλλιά, ορίστε το να βγάζει δροσερό αέρα και στοχεύσετε κάτω από τον γύψο. Εναλλακτικά βάλτε ένα πακέτο πάγου που να καλύπτεται από μια λεπτή πετσέτα στην επίμαχη περιοχή. Προσοχή μην επιτρέπετε  στο παιδί σας να βάλει αντικείμενα, όπως μια κρεμάστρα, μέσα στον γύψο για ξύσει το δέρμα του.

-Τα γύψινα εκμαγεία πρέπει να παραμένουν στεγνά. Εάν το παιδί σας έχει ένα γύψινο εκμαγείο πάνω από πανί, κάντε ό,τι μπορείτε για να κρατήσετε το γύψο ξηρό.Κατά τη διάρκεια του καθημερινού λουσίματος, σκεφτείτε να καλύψετε τον γύψο του παιδιού σας με  μια πλαστική σακούλα, ή χρησιμοποιήστε έναν άλλο τύπο αδιάβροχου προστατευτικού που μπορείτε να προμηθευτείτε απο το φαρμακείο. 

-Φροντίστε τέλος, ο γύψος να είναι καθαρός. Κρατήστε τις ακαθαρσίες και την άμμο μακριά από το εσωτερικό του γύψου του παιδιού σας. Καλύψτε τον γύψο του παιδιού σας, ενώ  τρώει.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου