Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Με αποβολή ή εξωμήτρια κύηση κινδυνεύουν οι παθητικές καπνίστριες

Με αποβολή ή εξωμήτρια κύηση κινδυνεύουν οι παθητικές καπνίστριες
Οι γυναίκες που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή έκτοπης κύησης, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Tobacco Control.

 Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι αθροιστικός. Όσο περισσότερο εκτίθεται μια γυναίκα στο παθητικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της ζωής, τόσο περισσότερο κινδυνεύει σε περίπτωση εγκυμοσύνης να έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άντριου Χάϊλαντ του Ινστιτούτου Καρκίνου Ρόζγουελ Παρκ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Tobacco Control", μελέτησαν στοιχεία για περίπου 80.000 γυναίκες (από τις οποίες οι 41.000 δεν είχαν ποτέ καπνίσει, οι 5.000 ήσαν καπνίστριες και οι 35.000 πρώην καπνίστριες), εξετάζοντας κατά πόσο η έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα είχε επηρεάσει την εγκυμοσύνη τους στο παρελθόν.

Όπως έδειξε η μελέτη, όσες γυναίκες είχαν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα για πάνω από δέκα χρόνια κατά την παιδική ηλικία τους ή ως ενήλικες για πάνω από 20 χρόνια στο σπίτι τους ή για πάνω από δέκα χρόνια στο χώρο εργασίας τους, είχαν κατά μέσο όρο 17% μεγαλύτερη πιθανότητα να αποβάλουν και 61% μεγαλύτερη πιθανότητα για εξωμήτρια κύηση (το έμβρυο δεν μπορεί να επιβιώσει, επειδή αναπτύσσεται εκτός της μήτρας).

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι το χρόνιο παθητικό κάπνισμα συμβάλλει στην αρνητική έκβαση πολλών κυήσεων κάθε χρόνο», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι συνέπειες του ενεργητικού καπνίσματος στις γυναίκες είναι γνωστές από προηγούμενες μελέτες και περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο στειρότητας, πρόωρου τοκετού, αποβολής και άλλων επιπλοκών.

Η νέα έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι καπνίστριες είχαν 16% μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής και 44% μεγαλύτερο κίνδυνο εξωμήτριας κύησης, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν κάπνιζαν.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου