Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Αλήθειες για το ανθρώπινο σώμα, που δεν φαντάζεστε (Μέρος δεύτερο)



Νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για το κορμί σας; Μην παίρνετε και όρκο. Στο 1ο μέρος της ενδιαφέρουσας έρευνας διαβάσαμε απίστευτα πράγματα που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα και οι περισσότεροι αγνοούμε. Σήμερα ετοιμαστείτε για ακόμη πιο απίστευτα πράγματα. Ξέρετε ότι οι βλεφαρίδες μας μπορούν να γεμίσουν ακάρεα; Γνωρίζετε πόσες μυρωδιές μπορεί να συλλάβει η μύτη μας; Μήπως να σας πούμε πόσα ποτήρια με ιδρώτα μπορεί να γεμίσουν τα πόδια μας όταν ιδρώνουν; Οι αριθμοί που θα διαβάσετε θα σας αφήσουν άφωνους. Το ανθρώπινο σώμα είναι κάτι μαγικό και οι λειτουργίες του ακόμη πιο μαγικές...
  Συνεχίζουμε λοιπόν την περιπλάνηση μας στο ανθρώπινο σώμα και σας λέμε ότι στους πνεύμονες υπάρχουν περισσότερα από 300.000.000 τριχοειδή αγγεία. Επιστήμονες με ένα ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή κατάφεραν να μετρήσουν το μήκος όλων αυτών των αγγείων εάν με κάποιο τρόπο καταφέρναμε να τα ξετυλίξουμε. Φαντάζεστε πόσο; Μπορεί να καλύψουν μια απόσταση μεγαλύτερη των 1800 χιλιομέτρων. Δηλαδή ίση με την απόσταση Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Αθήνα και πάλι Θεσσαλονίκη.
Και μιας και αναφερόμαστε σε αποστάσεις, γνωρίζετε πόση απόσταση θα διανύσει το αίμα ενός ανθρώπου από την ημέρα που θα γεννηθεί μέχρι και την ώρα που θα φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο. (Αναφερόμαστε συνολικά στο αίμα που ρέει τόσο στις αρτηρίες, όσο και στις φλέβες). Λοιπόν κρατηθείτε. Το αίμα θα διανύσει μια συνολική απόσταση 60.000 χιλιομέτρων. Και εάν σας φαίνεται τεράστιο το νούμερο σκεφτείτε ότι κάθε φορά που περπατάμε τόσο περισσότερο λιώνουμε λίπος και τόσο πιο γρήγορα κυκλοφορεί το αίμα μέσα μας...
Μπορεί η όσφρηση μας να μην συγκρίνεται με εκείνη των ζώων. Για παράδειγμα του σκύλου, αλλά δεν παύει να έχουμε μια αρκετά δυνατή μύτη. Μάλιστα τα εσωτερικά της κύτταρα μπορεί να γίνουν αποδέκτες, να καταγράψουν και να “θυμηθούν” μέχρι και 50.000 διαφορετικές μυρωδιές.
Το κορμί μας ιδρώνει και αποβάλλει τον ιδρώτα αυτό με διάφορες διαδικασίες. Γνωρίζετε για παράδειγμα ότι στα πόδια μας υπάρχουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο ιδρωτοποιοί αδένες; Αυτοί όταν το πόδι ιδρώνει μπορεί εν δυνάμει να παράξουν ιδρώτα που μπορεί να γεμίσει 2 ποτήρια.
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι τα ακάρεα εμφανίζονται στο μαξιλάρι και στο στρώμα όπου κοιμόμαστε. Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ακάρεα (για την ακρίβεια ένα είδος ακάρεων), μπορεί να εμφανιστεί και στις ανθρώπινες βλεφαρίδες. Είναι εντελώς διάφανα και εντοπίζονται δύσκολα αφού το μήκος τους δεν ξεπερνάει το 1/30 (ένα τριακοστό) του χιλιοστού. Λατρεύουν να κάνουν τις αποικίες τους στη βάση της βλεφαρίδας ή ακόμη και στα φρύδια και είναι ορατά μόνο με μικροσκόπιο. Σαν τροφή τα ακάρεα έχουν το σμίγμα που παράγεται από την τρίχα.
Οι κινήσεις που κάνει καθημερινά το μάτι, για να δει, για να διαβάσει, όταν ανοιγοκλείνει, όλες γενικά οι κινήσεις που κάνει από το πρωί που θα ξυπνήσουμε, μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθούμε είναι περίπου 100.000 τη μέρα. Οι μύες του ματιού δηλαδή το κινούν 100.000 φορές τη μέρα κάτι που εάν μεταφραστεί σε κίνηση, ισούται (θεωρητικά) με την κίνηση που θα έκαναν οι μύες του ποδιού εάν περπατούσαν 60 χιλιόμετρα τη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου