Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Check up για την όραση των παιδιών

  eyeglassesΓνωρίζατε ότι έως και 80% της μάθησης επιτυγχάνεται μέσω της όρασης; Κι όμως, όπως μας επισημαίνουν οι ειδικοί, εάν ένα παιδί δυσκολεύεται να μάθει να διαβάζει, θα πρέπει να υποβληθεί σε εκτενή οφθαλμολογικό έλεγχο προκειμένου να εντοπισθεί η αιτία της δυσκολίας αυτής.

Eμείς θα δούμε πόσο έγκαιρα πρέπει να γίνεται ο πρώτος έλεγχος στα μάτια των παιδιών για να προλάβουμε ενδεχομένως σοβαρά προβλήματα. Έτσι, λοιπόν, όσο νωρίτερα διαγνωσθεί ένα πρόβλημα όρασης τόσο καλύτερη έκβαση θα έχει το παιδί. Ο οφθαλμολογικός έλεγχος των παιδιών θα πρέπει να ξεκινάει πολύ πριν την ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον.
Οι γιατροί στο Κέντρο Όρασης του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Λος Άντζελες συνιστούν στους γονείς να μην περιμένουν να πάει το παιδί στο νηπιαγωγείο για να κάνει τον πρώτο του πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο. Σύμφωνα με έρευνα, 58% των γονιών υποβάλλουν το παιδί τους σε οφθαλμολογικό τσεκ-απ μετά την ηλικία των 3 ετών.
Σε ποια ηλικία ξεκινά ο οφθαλμολογικός έλεγχος
Οι επίσημες συστάσεις της American Optometric Society είναι να ξεκινά το τσεκ-απ της όρασης στους 6 μήνες και να συμπληρώνεται με ένα τεστ όρασης στα 3 χρόνια. Επίσης, το οφθαλμολογικό τεστ πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε διετία, εκτός εάν ο ειδικός που παρακολουθεί το παιδί έχει άλλη άποψη. Μερικές από τις πιο σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις, όπως η αμβλυωπία ή ο στραβισμός, μπορούν να διορθωθούν, ιδιαίτερα όταν εντοπισθούν νωρίς.
Πριν επομένως το «πρωτάκι» σας περάσει τη «μεγάλη» πόρτα του Δημοτικού σχολείου, θα πρέπει να το έχετε οδηγήσει σε μια άλλη πόρτα, αυτή του οφθαλμίατρου. Το αποτέλεσμα θα βοηθήσει τα παιδιά γενικότερα και στη μαθησιακή τους εξέλιξη, αφού είναι ήδη γνωστό στους επιστήμονες ότι τα παιδιά που δεν βλέπουν καλά στην τάξη, αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο. Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της American Optometric Society ένας στους τέσσερις μαθητές σχολείου έχει κάποιο πρόβλημα όρασης, το οποίο οι γονείς του κατά κανόνα αγνοούν. Συγκεκριμένα σε ποσοστό 88% το οφθαλμολογικό πρόβλημα του παιδιού παραμένει άγνωστο στους κηδεμόνες του και το δάσκαλο ή τη δασκάλα του.
Μαθησιακές δυσκολίες εξαιτίας κακής όρασης
Μελέτες έχουν δείξει ότι 60% των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες έχουν μη διαγνωσμένα προβλήματα όρασης και πολύ συχνά οι δάσκαλοί τους υποθέτουν λανθασμένα ότι έχουν ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα. «Όσο πιο νωρίς διαπιστωθεί το πρόβλημα όρασης τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχει η θεραπεία», υποστηρίζουν οι Αμερικανοί οπτομέτρες που συμμετείχαν στη μελέτη.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου