Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Με ασφάλεια στην παιδική χαρά



παιδική χαρά
Τα τελευταία χρόνια η τάση παγκοσμίως είναι να οδηγήσουμε τα παιδιά πίσω στις παιδικές χαρές, συνειδητοποιώντας ότι συνώνυμες της λέξης «παιδί» είναι οι λέξεις «τρέχω», «παίζω», «πηδώ», ακόμα και «χτυπώ». Λαμβάνοντας όμως όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και δίνοντας νέα ερεθίσματα που ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.
Μια τεράστια τσουλήθρα, ύψους 5 μέτρων και μήκους 9 μέτρων, κατεβαίνει από ένα λοφίσκο κατευθείαν μέσα σε ένα μεγάλο λάκκο με άμμο. Στη μια πλευρά υπάρχει μικρός βάλτος μέσα στον οποίο βρίσκονται κορμοί όπου τα παιδιά προσπαθούν να ισορροπήσουν. Στην άλλη μια έκταση με άμμο και κάνουλες νερού ώστε οι εκκολαπτόμενοι νεαροί γλύπτες να μπορούν να επιλέξουν πόσο ανθεκτικά θα κάνουν τα κάστρα τους. Υπάρχουν φιδωτά μονοπάτια που προσφέρονται για κυνηγητό, ψεκαστήρες νερού για τις ζεστές ημέρες και τροχαλίες που βοηθούν στην αναρρίχηση τοίχου 8 μέτρων.

Αυτή είναι η περιγραφή του υπαρκτού πρότυπου πάρκου Teardrop στη Νέα Υόρκη που πρωτοστατεί σε ένα νέο κίνημα που στόχο έχει να φέρει ξανά τα παιδιά στους αυθεντικούς χώρους παιχνιδιού, τις παιδικές χαρές. Το κίνημα εξαπλώνεται διεθνώς και το υποστηρίζουν γονείς, παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, γιατροί και αρχιτέκτονες, οι οποίοι όλοι μαζί έχουν κάτσει κάτω και προσπαθούν να φτιάξουν τη σύγχρονη εικόνα της παιδικής χαράς, αναβαθμίζοντας τα πάρκα που ξέραμε μέχρι σήμερα ώστε να ανταποκριθούν επαρκώς στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών για παιχνίδι, περιπέτεια και εξερεύνηση.
Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ανάλογες προσπάθειες, μερικές από τις οποίες μάλιστα είναι απόλυτα επιτυχημένες (βλέπε Εθνικός Κήπος, Άλσος Στρατού, Φάληρο, στην Ανάληψη στο Βύρωνα, στην Ακαδημία Πλάτωνος όπου δημιουργήθηκε και η πρώτη παιδική χαρά για παιδιά με ειδικές δεξιότητες κ.ά.).
Η αξία του παιχνιδιού στην παιδική χαρά στην ανάπτυξη των παιδιών
Η αξία των υπαίθριων παιδικών πάρκων είναι τεράστια για τη σωστή σωματική, συναισθηματική και νοητική εξέλιξη και ωρίμανση των παιδιών, αφού εδώ τα παιδιά βιώνουν συνθήκες ελευθερίας για να τρέξουν, να παίξουν, να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να δίνεται η ανάλογη προσοχή στη διαμόρφωσή τους αλλά και –κυρίως- στη συντήρησή τους. Γιατί μπορεί μεν οι παιδικές χαρές να αποτελούν τον επίγειο παράδεισο των μικρών, δεν λείπουν όμως και οι τραυματισμοί, ιδίως στις πιο κακοσυντηρημένες από αυτές. Οι αρμόδιες αρχές βέβαια διαβεβαιώνουν ότι από το 2004 και έπειτα οι εργασίες αναμόρφωσης των παιδικών χαρών δεν επιτρέπουν τους τραυματισμούς, παρ’ όλα αυτά αρκετοί είναι οι γονείς που παραπονιούνται για κακή συντήρηση, ελλιπή φύλαξη και χαμηλό φωτισμό τα βράδια σ’ αυτούς τους χώρους.
Τι πρέπει να κάνετε εσείς
Βγάζετε τακτικά τα παιδιά σας στην πλησιέστερη στο σπίτι σας παιδική χαρά (σχεδόν κάθε μέρα εάν το επιτρέπει ο καιρός.
• Να είστε σίγουροι ότι η παιδική χαρά που έχετε επιλέξει πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας. Τίποτα κατά το παιχνίδι δεν πρέπει να θέσει την υγεία του παιδιού σε κίνδυνο.
Συνοδεύετε πάντα τα μικρότερα παιδιά, αλλά να τα αφήνετε ελεύθερα να παίξουν και να διασκεδάσουν. Εσείς θα είστε ο άγρυπνος φύλακας που τα παρακολουθεί από απόσταση.
Δεν τα αφήνετε να εκτεθούν στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού όσο κι να το επιθυμούν.
• Ελέγχετε ώστε η παιδική χαρά να είναι περιφραγμένη.
Αν έχει χώμα και όχι τους πιο σύγχρονους χλοοτάπητες, αυτό να είναι μαλακό, τα όργανα να είναι πρόσφατα συντηρημένα, οι κούνιες και οι τραμπάλες γερά στερεωμένες, να μην υπάρχουν σίδερα σκουριασμένα ή άλλα εξαρτήματα ξεχαρβαλωμένα.
• Επίσης, ελέγξτε τον περιβάλλοντα χώρο για ακαθαρσίες ζώων (ιδίως το σκάμμα με το χώμα), γυαλιά ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα.
• Να συμβουλεύετε τα παιδιά να μην ακολουθούν τα μεγαλύτερα παιδιά στις δραστηριότητές τους, να μην κατεβαίνουν από την κούνια εάν δεν έχει σταματήσει, να μη στέκονται όρθια πάνω στην τσουλήθρα και όπου χρειάζεται να μάθουν να περιμένουν τη σειρά τους.
• Οι καλύτερες παιδικές χαρές πάντως διαθέτουν χωριστούς χώρους απασχόλησης για τα νήπια και χωριστό χώρο για τα μεγαλύτερα παιδιά.
• Αν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα ή κρίνετε ότι η εν λόγω παιδική χαρά δεν εγγυάται την ασφάλεια των παιδιών, απευθυνθείτε στη δημοτική αρχή της περιοχής τάχιστα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου