Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

"Από την Αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος (1908-1923). Η Γενοκτονία στην Ανατολή"

Με αυτό τον τίτλο και με αφορμή τη συγκεκριμένη ιστορική επέτειο, εκδόθηκε ένας συλλογικός τόμος που προσπαθεί να παρουσιάσει τα γεγονότα με μια νέα ματιά, βασιζόμενος κυρίως στις προσεγγίσεις της αντιεθνικιστικής τουρκικής ιστοριογραφίας -και όχι μόνο.

Το βιβλίο αυτό θα δοθεί με την "Ελευθεροτυπία" την Κυριακή 19 Μαϊου 2013.

Ο τόμος αυτός αποσκοπεί στο να φέρει σε επαφή το ελληνικό κοινό και ειδικά τους μελετητές εκείνης της κρίσιμης περιόδου με το συγκεκριμένο ρεύμα της τουρκικής ιστοριογραφίας.

Δημοσιεύονται κείμενα ιστορικών και κοινωνικών επιστημόνων από την Τουρκία των: Fuat Dundar, Μehmet Akyol, Izmail Besiktzi, Fikret Baskaya, Ahmet Oral, Dogan Akanli, Attila Tuygan, Taner Akçam, Sait Çetinoğlu, Pervin Erbil.

Παρουσιάζεται η πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση της Ayse Hour από την εφημερίδα Taraf, καθώς και και το βιβλίο Pontos Kültürü του Ömer Asan.

Αναδημοσιεύεται και ένα δικό μου άρθρο με τον τίτλο «Samsun’dan, Srebrenitsa’ya» («Από τη Σαμψούντα στην Σρεμπρένιτσα»), που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα Newroz, που εκδίδεται στην Κωσταντινούπολη.

Υπάρχουν επίσης δύο κείμενα Ελλήνων μελετητών:

-του ερευνητή Θεόδωρου Παυλίδη, ο οποίος παραθέτει αναλυτικά την τουρκική εθνικιστική άποψη για τους Πόντιους και το Ποντιακό Ζήτημα και

-του ιστορικού Γιάννη Σκαλιδάκη, ο οποίος καταθέτει στον επίλογο του τόμου μια αποτίμηση για τη σημασία που έχει η ερευνητική προσπάθεια της συγκεκριμένης ιστοριογραφικής τουρκικής τάσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου