Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Τί είναι σκάνδαλο;


Σκάνδαλο είναι κάθε γεγονός που μπορεί να κλονίσει την πίστη των ανθρώπων στον Θεό, να εμποδίσει την πνευματική προκοπή τους ή να γίνει αφορμή πνευματικής πτώσεώς τους. Μ’ άλλα λόγια το σκάνδαλο, το οποίο ως γεγονός αυτό καθεαυτό, μπορεί να είναι ασήμαντο ή αντικειμενικά όχι κακό, απομακρύνει, προπάντων τους ανθρώπους με ασθενική πίστη και αδύνατη συνείδηση, από τη ευσέβεια, ρίχνοντάς τους στην πλάνη, στην αμαρτία και την άρνηση.

Τόσο ο Κύριος όσο και ο απόστολος Παύλος επισημαίνοντας τη βαρύτητα της αμαρτίας του σκανδαλισμού του πλησίον, μας συμβουλεύουν εμφαντικά να μη σκανδαλίζουμε τους αδερφούς μας. «Όποιος σκανδαλίσει έναν απ’ αυτούς τους μικρούς που πιστεύουν σ’ εμένα, είναι προτιμότερο γι’ αυτόν να κρεμάσει μια μυλόπετρα στο λαιμό του και να καταποντιστεί στη θάλασσα», λέει ο Ιησούς.
«Αναγκαστικά θα έρθουν τα σκάνδαλα. Μα αλίμονο στον άνθρωπο που προκαλεί σκάνδαλο» (Ματθ. 18 :6,7). «Θα στείλει ο Υιός του ανθρώπου τους αγγέλους Του και θα μαζέψουν από το χώρο της βασιλείας Του όσους προκαλούν τα σκάνδαλα και κάνουν πράγματα αντίθετα στο νόμο του θεού, και θα τους ρίξουν στο καμίνι της φωτιάς» (Ματθ.13: 41-42). Και ο απόστολος παραγγέλλει: «Να ζείτε έτσι που να μην σκανδαλίζονται από την διαγωγή σας ούτε Ιουδαίοι ούτε ειδωλολάτρες ούτε η εκκλησία του Θεού. Να κάνετε όπως και εγώ: Προσπαθώ να δημιουργώ επικοινωνία με όλους σε όλα , επιδιώκοντας αυτό που συμφέρει όχι εμένα αλλά τους πολλούς, για να σωθούν» (Α΄ Κορ.10:32-33). «Πληγώνοντας την αδύνατη συνείδηση των αδερφών, αμαρτάνουμε απέναντι στον ίδιο τον Χριστό» (Α’ Κορ. 8:12).
Προκειμένου να αποφευχθεί το σκάνδαλο, ο Χριστός έκανε να βρεθεί θαυμαστά από τον Πέτρο ένα νόμισμα για τη ν πληρωμή του φόρου (βλ. Ματθ.17:24-27). Και ο Παύλος, μολονότι αποδεικνύει ότι δεν έχει τίποτα το κακό η χρήση τροφών που από τον μωσαϊκό νόμο θεωρούνταν ακάθαρτες, την απαγορεύει στους χριστιανούς , όταν αυτή είναι δυνατό να σκανδαλίσει τους αδερφούς (βλ. Α’ Κορ. 8:1-13). «Ας μην γίνονται αφορμή τα φαγητά», γράφει, «να καταστρέφεται το έργο του Θεού. Όλα είναι καθαρά, κάνουν όμως κακό στον άνθρωπο που σκανδαλίζει τους άλλους, όταν τα τρώει. Καλό είναι να μην φας κρέας ούτε να πιεις κρασί ούτε οτιδήποτε άλλο γίνεται αιτία να σκοντάφτει ή να σκανδαλίζεται ή να αδυνατίζει η πίστη του αδερφού σου» (Ρωμ. 14:20-21).


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
Γέροντας Ευστράτιος Γκολοβάνσκυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου