Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Πώς να επιβιώσεις σε μία δουλειά που δεν σου αρέσει



Ακόμη και όταν όλα είναι δυσοίωνα, υπάρχουν λύσεις.
Αυτό που πρέπει να ζητάς από τον εαυτό σου, είναι να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση. Να καλείσαι να απαντήσεις στο ερώτημα «είναι αυτό το καλύτερο που μπορώ να δώσω;».

Κάποιες φορές τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε. Ειδικά στην εργασία. Και στην Ελλάδα του 2018, δεν είναι τόσο απλό το να πεις «παραιτούμαι». Με τις δουλειές να είναι λιγοστές και τους φόρους να αυξάνονται, δύσκολα αποχωρείς από μία δουλειά, ακόμη και αν δεν είναι πλέον στα μέτρα σου. Ο καθένας από εμάς μπορεί να σκεφτεί άπειρους λόγους που μας κάνουν να θέλουμε ν' αποχωρήσουμε από μία δουλειά. Το παρακάτω κείμενο ωστόσο δεν προσφέρει εναλλακτικές καριέρας, αλλά έναν μικρό οδηγό που θα σε βοηθήσει να αντεπεξέλθεις μέχρι να βρεις κάτι καλύτερο.
 
Διαπραγματεύσου για αλλαγές

Ένας δυσαρεστημένος υπάλληλος δεν κάνει καλό σε κανέναν. Ούτε στην εταιρεία, αλλά ούτε στον εαυτό του. Και παρότι μπορεί να θεωρείς πως η μάχη έχει χαθεί, υπάρχουν τρόποι να διορθώσει -έστω και λίγο- την κατάσταση. Αρκεί να είσαι καλός διαπραγματευτής. Δουλεύεις πάρα πολλές ώρες; Η δουλειά σου δεν έχει πλέον προκλήσεις; Πληρώνεσαι λιγότερα απ' όσα αξίζεις;
  •  Κάνε μία συνάντηση με το αφεντικό σου και μίλησε του ανοιχτά για το πως αισθάνεσαι για την κατάσταση.  
  • Το μυστικό είναι να τον πείσεις πως είσαι ένας άνθρωπος που όντως έχει πολλά να προσφέρει και απλά χρειάζεται ένα κίνητρο. 
  • Θυμήσου πως οτιδήποτε παραπάνω σου δοθεί μισθοδοσιακά, είναι μία μικρή νίκη. 
  • Αν πάλι δεν υπάρχει το περιθώριο αύξησης στο μισθό, διαπραγματεύσου τη μείωση των ευθυνών που ήδη έχεις. 
  • Αν και αυτό καθίσταται αδύνατο από τις υπάρχουσες συνθήκες, τότε βάλε στο τραπέζι τα ωράρια της εργασίας σου. Οποιαδήποτε δυσκολία και αν αντιμετωπίζεις, όσο μιλάς ανοιχτά και ξεκάθαρα, τόσο καταλαβαίνει και ο άλλος πως έχει να κάνει με επαγγελματία. Μία συμπεριφορά, που όλοι οι εργοδότες θέλουν για τους εργαζομένους τους.
Βάλε μικρούς στόχους για τον εαυτό σου

Το ότι το περιβάλλον δεν είναι ιδανικό για τα στάνταρ σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μειωθούν οι προσπάθειες σου. Άλλωστε μην ξεχνάς πως όταν φέρνεις εις πέρας ένα ατομικό project, όλα περνούν κατευθείαν στο βιογραφικό σου. Οπότε, αυτό που πρέπει να ζητάς από τον εαυτό σου, είναι να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση. Να καλείσαι να απαντήσεις στο ερώτημα «είναι αυτό το καλύτερο που μπορώ να δώσω;». Μπορεί να νιώθεις πως δεν το χρωστάς -πλέον- στην εταιρεία επειδή είσαι δυσαρεστημένος, αλλά το χρωστάς σίγουρα στον εαυτό σου.
 
Αφιέρωσε χρόνο για αναζήτηση νέας εργασίας

Το μυστικό είναι να βρίσκεις χρόνο χωρίς ν' αφήνεις ανεκπλήρωτες τις υποχρεώσεις σου στη δουλειά. Το χρονικό αυτό όριο, θα το ορίσεις εσύ ανάλογα με τις ώρες που εργάζεσαι. Για παράδειγμα,
  • αφιέρωσε 15 λεπτά πριν ξεκινήσεις τη δουλειά ή αφού την τελειώσεις -ή και κατ' ανάγκη στο διάλειμμα σου- για να ψάξεις θέσεις εργασίας και να κλείσεις ραντεβού. Αυτό είναι κάτι που, 
  • αν δεν προλαβαίνεις να το κάνεις καθημερινά, πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε μέσα στο Σαββατοκύριακο. 
  • Φρόντισε το πρόγραμμα σου να είναι ευέλικτο έτσι ώστε να ψάξεις με προσοχή. Άλλωστε μιλάμε για το μέλλον σου...

Είναι μεγάλο προτέρημα να ξέρεις ότι μπορείς να πεις σε κάποιον «η σημερινή μέρα στη δουλειά ήταν σκατά και δεν απορώ γιατί δεν έχω παραιτηθεί ακόμη». Κάνει καλό.
 
Δώσε στον εαυτό σου μικρές καθημερινές απολαύσεις

Είναι μία συνήθεια τελείως προσωπική και όχι απαραίτητα ατομική, που θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις την πορεία στον Γολγοθά μέχρι η κατάσταση να αλλάξει. Αυτό το «κάτι» μπορεί να είναι πολλά και διάφορα. 
  • Ίσως είναι το μισάωρο διάλειμμα σε ένα πάρκο διαβάζοντας το αγαπημένο σου βιβλίο. 
  • Ίσως είναι το τακτικό ποτό με τους συναδέλφους κάθε Παρασκευή (σ.σ.: γιατί το ότι έχεις πρόβλημα με τη δουλειά, δεν σημαίνει πως το έχεις απαραίτητα με τους συναδέλφους σου). 
  • Ό,τι και αν είναι αυτό, το μυστικό είναι να έχεις κάτι να περιμένεις. Αυτό που λίγοι μπορούν να αντιληφθούν γιατί το κάνεις, αλλά εσένα σε ξεκουράζει. Και ναι, είναι πιο χρήσιμο απ' όσο φαντάζεσαι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάς.
 
Να συναναστρέφεσαι με ευχάριστους ανθρώπους

Άσε στην άκρη τους πεσιμιστές, τους καταστροφολόγους και λίγο-πολύ όποιον σου χαλάει τη διάθεση στο περιβάλλον εργασίας σου. Όλοι έχουμε έναν ή δύο συναδέλφους που τους ξεχωρίζουμε από όλους τους υπόλοιπους. Είναι οι άνθρωποι που σε άτακτα χρονικά διαστήματα, μας κάνουν να ξεφεύγουμε, να χαμογελάμε, να ξεχνάμε πόσο ζόρικη είναι η κατάσταση μας. Μείνε κοντά τους. Μία καλή ή αστεία κουβέντα, είναι ικανή να σου αλλάξει όλη τη διάθεση προς το καλύτερο και να σε κάνει πιο αποδοτικό.
 
Μην κρατάς μέσα σου το γεγονός ότι είσαι δυσαρεστημένος

Γιατί απλούστατα κάνει κακό. Ένα καζάνι που βράζει είναι πάντα επικίνδυνο. Το ίδιο και εσύ αν δεν αποφασίσεις να μιλήσεις σε κάποιον. Αυτός ο κάποιος δεν χρειάζεται να είναι κατ' ανάγκη ο ψυχολόγος σου. Αν εμπιστεύεσαι έναν από τους αγαπημένους σου φίλους τον οποίο ξεχωρίζεις για την υπομονή του και ξέρεις ότι μπορείς να βασίζεσαι σε αυτόν, το να του ανοιχτείς είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις. Ειλικρινά, είναι μεγάλο προτέρημα να ξέρεις ότι μπορείς να πεις σε κάποιον «η σημερινή μέρα στη δουλειά ήταν σκατά και δεν απορώ γιατί δεν έχω παραιτηθεί ακόμη». Κάνει καλό. Ξεδίνεις, ανασυγκροτείς τις σκέψεις σου, παίρνεις κουράγιο. Και αν είσαι τυχερός, ίσως και μία καλή συμβουλή από έναν φίλο.
 
Βελτίωσε το χώρο σου

Έχεις αρκετή άπλα στο γραφείο; Μήπως ήρθε η ώρα να πάρεις μία γλάστρα; Σε τι κατάσταση είναι η καρέκλα σου; Οι παραπάνω λεπτομέρειες μπορούν να σου φαίνονται μικρές και ασήμαντες, αλλά θα βελτιώσουν την παραμονή σου στο γραφείο μέχρι την ώρα της αποχώρησης σου από αυτό. Τα φυτά φτιάχνουν την διάθεση, ο ανοιχτός χώρος σε βοηθάει να σκεφτείς καλύτερα χωρίς να αποσυντονίζεσαι, ενώ η καρέκλα -ειδικά αν κάνεις καθιστική δουλειά- είναι το άλφα και το ωμέγα για να μην αποκτήσεις προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και τη μέση. Τουλάχιστον, αν πρέπει να είσαι εκεί, πέρνα το όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Μέχρι την επόμενη συνέντευξη, καλή υπομονή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου