Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Η φροντίδα του κατάκοιτου ηλικιωμένου



Υπάρχουν κάποιοι υπερήλικες, οι οποίοι είναι κατάκοιτοι. Η κλινική εμπειρία έχει δείξει ότι συχνά το πρόβλημα αυτό οφείλεται σε ιατρικά λάθη, ή σε ελλείψεις πολλών νοσοκομείων. Η κατασκευή του οργανισμού του ηλικιωμένου είναι τέτοια, που οποιαδήποτε παραμονή στο κρεβάτι, μπορεί να οδηγήσει, εάν παραταθεί, σε μόνιμη δυσκαμψία και αγκύλωση.

Είναι σημαντικό ο ηλικιωμένος, ο οποίος εισάγεται στο νοσοκομείο, ή έχει κάποιο πρόβλημα, που επιβάλλει τον κλινοστατισμό, να κινητοποιείται όσο γίνεται πιο πρώιμα, να νοσηλεύεται το ελάχιστο δυνατόν, και να αρχίζει άμεσα φυσικοθεραπείες και κατάλληλες ασκήσεις, ενώ είναι κλινήρης, που να ελαχιστοποιούν την μυοσκελετική αποδιοργάνωση, καθώς και να χρησιμοποιούνται ειδικά στρώματα μείωσης της πιέσεως (π.χ. με αέρα ή αφρό), το συντομότερο δυνατό. Άμεσα με την έναρξη του επιβαλλόμενου κλινοστατισμού, σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικές κάλτσες πρόληψης μιας δυνητικά σοβαρής επιπλοκής του κλινοστατισμού, της πνευμονικής εμβολής.
Εάν ανήκετε στην ομάδα περιποίησης ενός υπερήλικα και θέλετε να πράξετε το άριστο για τον άρρωστό σας:
Μην αμελείτε την προληπτική ιατρική του παρακολούθηση, η οποία πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση, τουλάχιστον ανά εξάμηνο.
Πρέπει να πλένετε συχνότατα τα χέρια σας με ειδικά καθαριστικά.
Πρέπει να γυρίζετε και να αλλάζετε συνεχώς θέση στον ηλικιωμένο.
Πρέπει να τον σηκώνετε, όσο γίνεται, με απαλές και όχι βίαιες κινήσεις σε όρθια θέση, πολλές φορές την ημέρα.
Πρέπει να του κάνετε καθημερινώς απλές ειδικές ασκήσεις, που θα σας υποδείξει έμπειρος φυσικοθεραπευτής.
Εάν ο ασθενής δεν πάσχει από άνοια, πρέπει να τον ενθαρρύνετε να συμμετέχει στην κινητοποίηση και την φροντίδα του και να προσπαθεί συνεχώς να κινητοποιηθεί, έστω και λίγο, κάθε τέταρτο, όταν δεν κοιμάται.
Μην τον ταΐζετε ξαπλωμένο, αλλά όρθιο ή καθιστό και μην τον πιέζετε κατά την λήψη τροφής. Nα πίνει άφθονα υγρά, εφόσον δεν πάσχει από πάθηση, όπου αυτό αντενδείκνυται, πάντα σε όρθια ή καθιστή θέση αλλά ποτέ κατά την διάρκεια των γευμάτων. Καλό είναι να μην πίνει υγρά, μισή ώρα πριν έως και δύο ώρες μετά το γεύμα. Το τελευταίο γεύμα να δίδεται τουλάχιστον δύο ώρες προ του ύπνου, εφόσον δεν πάσχει από παθήσεις όπου αυτό αντενδείκνυται.
Προστατεύστε τον με ειδικές κάλτσες πρόληψης της πνευμονικής εμβολής, που θα αγοράσετε από φαρμακείο.
Πρέπει να επισκοπείτε καθημερινώς το δέρμα του ασθενούς και να επικοινωνείτε άμεσα με τους έμπειρους κλινικούς ιατρούς στην περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια αλλοίωση.
Να κάνετε ετησίως το εμβόλιο της γρίπης και όταν είστε άρρωστος να φοράτε μάσκα, καθώς τον περιποιείστε.

Της Μοσχοβάκη Αναστασία, Ειδική παθολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου