Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

† ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΣΤ΄ (ΙΔ΄ ΛΟΥΚΑ). ῏Ηχος α΄, ἑωθινὸν δ΄.



 Προφήτης Αββακούμ
2-12-2012

† ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΣΤ΄ (ΙΔ΄ ΛΟΥΚΑ). ᾿Αββακοὺμ προφήτου (700 π.Χ.). Θεοφίλου ὁσίου (†251), Μυρόπης μάρτυρος (δ΄ αἰ.). Ηχος α΄, ἑωθινὸν δ΄.  
         
ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΡΘΡΟΝ

Θεός Κύριος, καί επέφανεν ημίν, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης παιδιών με αυτισμό



Οι έγκυες γυναίκες που ζουν σε πολυσύχναστους δρόμους μεγάλων πόλεων ή κοντά σε λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας, όπου η ρύπανση του αέρα είναι αυξημένη εξαιτίας των αυτοκινήτων, αντιμετωπίζουν έως τριπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν αυτιστικό παιδί, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Ανάλογο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και τα μωρά που μεγαλώνουν σε παρόμοιο περιβάλλον.

Το Τίμιο Ξύλο κάνει το γύρο του κόσμου 16 φορές



 Το Τίμιο Ξύλο κάνει το γύρο του κόσμου 16 φορές την ημέρα από τον Διαστημικό Σταθμό ISS! Συγκίνηση και κοσμοσυρροή για τους Ρώσους Αστροναύτες σε Αθήνα – Θεσ/νίκη
 Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του τομέα Επιστημόνων του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως “Ο Μέγας Βασίλειος” με θέμα: «Συγκλονιστικές εμπειρίες στο Κοσμοδρόμιο της Ρωσίας».

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ανέστρεψαν συμπτώματα αυτισμού σε ποντίκια



Το επιτυχημένο πείραμα ανοίγει τον δρόμο για θεραπευτικούς στόχους και στον άνθρωπο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ στο Μόντρεαλ του Καναδά – μεταξύ των οποίων και ένας Ελληνας, ο δρ Χρήστος Γκόγκας – κατάφεραν να αναστρέψουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του αυτισμού σε ποντίκια, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature».

1 στα 110 άτομα
Οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος επηρεάζουν περίπου 1 στα 110 άτομα. Παρότι ορισμένα φάρμακα φαίνονται υποσχόμενα ενάντια στον αυτισμό σε μοντέλα ζώων, κανένα μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να θεραπεύσει τα βασικά προβλήματα στην επικοινωνία και στην κοινωνική αλληλεπίδραση που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό.

Ἡ μοναχὴ Ἐρμιόνη



 
Δν εχε κλεσει να χρνο π τν γμο της ρμινα, ταν τν πισκφθηκε πρατη σθνεια.
Γιατρς δια, ριστοχος κα μ καριρα, ξερε πολ καλ τ σημανει καρκνος.
πνος, μικρς στν ρχ, διαρκς μεγλωνε, σπου τν ριξε στ στρμα. σζυγος τς ρρκος ντ ν τν παρηγορε βαρυγκωμοσε.

Ο πολύτιμος λίθος


Μια σοφή γυναίκα που ταξίδευε στα βουνά ανακάλυψε τυχαία σε ένα ρέμα έναν πολύτιμο λίθο. Κοντοστάθηκε, τον μάζεψε και συνέχισε το δύσκολο ταξίδι της….
Την επόμενη μέρα συνάντησε έναν άλλο ταξιδιώτη πεινασμένο και εξαντλημένο. Η γυναίκα βλέποντας τον έτσι ταλαιπωρημένο, αποφάσισε να μοιραστεί μαζί του το φαγητό της.
Καθώς όμως άνοιξε το σακίδιο της, ο ταξιδιώτης είδε τον πολύτιμο λίθο και εντυπωσιάστηκε. Παρακάλεσε λοιπόν τη γυναίκα να του τον χαρίσει.
Εκείνη χωρίς δισταγμό ή δεύτερες σκέψεις πήρε τον πολύτιμο λίθο και του τον έδωσε.
Ο ταξιδιώτης έφυγε ενθουσιασμένος, μακαρίζοντας την καλή του τύχη. Αυτός ο λίθος ήταν ανεκτίμητης αξίας και θα τον εξασφάλιζε για το υπόλοιπο της ζωής του. Κι άρχισε να κάνει σχέδια για το μέλλον του που διαγραφόταν λαμπρό, γεμάτο ανέσεις και πολυτέλειες. Μετά από μερικές μέρες όμως επέστρεψε αναζητώντας τη σοφή γυναίκα.
“Σκέφτηκα πολύ αυτές τις μέρες” ομολόγησε μόλις τη βρήκε. “Ξέρω πόσο πολύτιμος είναι ο λίθος που μου χάρισες. Θα μπορούσα με τη βοήθεια του να ζήσω μια άνετη, παραμυθένια ζωή.
Παρόλα αυτά δεν τον θέλω. Αποφάσισα να στον επιστρέψω με την ελπίδα ότι θα μου δώσεις κάτι άλλο, κάτι πραγματικά πολύτιμο.
Δώσε μου κάτι που υπάρχει μέσα σου, δώσε μου αυτό που σε έκανε να μου χαρίσεις το λίθο”.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Οργανώστε το σπίτι σας… με 5 απλά βήματα!



Η οργάνωση του προσωπικού μας χώρου αποτελεί μια κοπιαστική μεν, αναγκαία δε πρόκληση, διότι μας ανταμείβει με στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Μέσα σε έναν καθαρό και τακτοποιημένο χώρο, μπορούμε να λειτουργούμε περισσότερο θετικά, αλλά και να λαμβάνουμε συχνά, καλύτερες αποφάσεις.
Η μεγαλύτερη δυσκολία στην οργάνωση του σπιτιού είναι η διατήρησή της. Τα μέλη που διαμένουν στον χώρο, μπορεί να είναι διατεθειμένα να οργανώσουν το σπίτι μία φορά ή ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς αυτό να αποτελεί καθημερινή τους πρακτική, ώστε να την εφαρμόζουν και τακτικά.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Το ντροπαλό παιδί


 Όταν η Αννούλα πήγε στα προνήπια, η μαμά της περίμενε ότι θα το διασκέδαζε. Ότι θα πέρναγε καλά και θα μάθαινε καινούργια πράγματα. Στο σπίτι, η Άννα μιλούσε συνεχώς, λάτρευε τα βιβλία και περίμενε πως και πως να πάει στο σχολείο. Κανείς δεν φανταζόταν ότι όταν θα πήγαινε επιτέλους στο σχολείο δεν θα μιλούσε σε κανέναν.
Κι όμως αυτό ακριβώς έκανε για αρκετούς μήνες της σχολικής χρονιάς. Οι δασκάλες ρώτησαν τη μητέρα της αν το παιδί αντιμετώπιζε προβλήματα ακοής όμως η σχετική εξέταση έδειξε ότι η Αννούλα άκουγε τα πάντα. Και βέβαια όταν ήρθε η ώρα για τη σχολική γιορτή των Χριστουγέννων, η Άννα είχε κολλήσει επάνω στο φουστάνι της μαμάς της και δεν συμμετείχε καθόλου.

Οι δαίμονες, η κόλαση και ο θάνατος για τα παιδιά



Πως να μιλάμε στα παιδιά μας για τους δαίμονες, την κόλαση και το θάνατο;
Είναι σοβαρό παιδαγωγικό σφάλμα να μιλάμε στα μικρά παιδιά με κάθε λεπτομέρεια για τους δαίμονες, διότι, αν ένα παιδί ακούσει μία φορά πως ακριβώς είναι, είναι αδύνατο να μην αρχίσει να τους φαντάζεται. Οι ενήλικες είναι δυνατόν να προειδοποιηθούν για τον κίνδυνο που διατρέχουν, αν αφήσουν εικόνες των δαιμόνων να εισβάλουν στο μυαλό τους, αλλά ένα μικρό παιδί, ακόμη κι αν το προειδοποιήσουμε, δεν μπορεί εύκολα να σταματήσει να σκέπτεται κάτι που το βασανίζει, και αυτό μπορεί να το οδηγήσει σε μία επικίνδυνη πνευματική κατάσταση η, το λιγότερο, να υποφέρει από εφιάλτες. Όταν τα μικρά παιδιά ρωτούν για το διάβολο η για την ύπαρξη των πνευμάτων του κακού, είναι προτιμότερο να μην κάνουμε διεξοδική ανάλυση αλλά να λέμε ότι δεν πρέπει να δίνουμε σ’ αυτά περισσότερη προσοχή απ’ ο,τι στα όνειρα η κάτι παρόμοιο. Γενικά πρέπει να στρέφουμε το μυαλό των παιδιών προς τον Χριστό, τους αγίους και τους αγγέλους.

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Γιατί κλέβει το παιδί και πώς να το διαχειριστούν οι γονείς



Πώς θα αντιδρούσατε αν, στον φούρνο της γειτονιάς, το παιδί σας έβαζε το χέρι του σε ένα βάζο με κουλουράκια και έπαιρνε ένα κρυφά; Για κάποιους το συμβάν θα αποτελούσε πταίσμα. Άλλοι θα έδιναν πιο σοβαρές προεκτάσεις. Η αντίδραση, όμως, του γονιού σε μία τέτοια συμπεριφορά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο προκειμένου αυτή να εξηγηθεί όσο και για να αποφευχθεί επανάληψή της στο μέλλον.

Τι είναι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;


Εάν η υπερβολική κούραση σας έχει εξαντλήσει, ξεπερνώντας τα συνηθισμένα επιτρεπτά όρια, χωρίς σημαντικό λόγο, ίσως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από ότι νομίζετε.
Το «Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης» (ΣΧΚ) είναι από τις πιο πρόσφατες ασθένειες, που έχουν διαγνωστεί, καθώς ταυτοποιήθηκε μόλις στις αρχές του 1980. Πρόκειται για μία ασθένεια κατά την οποία ο πάσχων υποφέρει από σοβαρή κόπωση για διάστημα περισσότερο από 6 μήνες, η οποία ωστόσο δεν υποχωρεί ούτε με ξεκούραση.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

† ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΓ ΛΟΥΚΑ. ῏Ηχος πλ. δ΄· ἑωθινὸν γ΄.



                                   

25-11-2012
† ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΓ ΛΟΥΚΑ.  Ἀπόδοσις τῆς Ἑορτῆς τῶν Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου. Τῆς Ἁγίας Μεγαλομάρτυρος καί πανσόφου Αἰκατερίνης καί τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Μερκουρίου. ῏Ηχος πλ. δ΄· ἑωθινὸν γ΄.
 
   
ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΡΘΡΟΝ
                                  
Ἦχος πλ. δ’
Θεός Κύριος, καί επέφανεν ημίν, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου.

Οι «Χαμένοι Χριστιανοί» της Μικράς Ασίας



 Μεγάλο σκάνδαλο προκαλεί στην Τουρκία ένα βιβλίο του Erdoğan Çinar και είναι επίκεντρο έντονων συζητήσεων μιας ομάδας Τούρκων ερευνητών με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Σκάνδαλο η ιστορία των Αλεβητών». Το βιβλίο αυτό, περιγράφοντας την ιστορία των Αλεβητών, υποστηρίζει ότι οι Αλεβήτες της Τουρκίας είναι στην πραγματικότητα οι χαμένοι χριστιανοί της Μικράς Ασίας, ένα πραγματικά μεγάλο ιστορικό πρόβλημα, στο οποίο  όμως η σύγχρονη επίσημη Τουρκία αποφεύγει συστηματικά να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Το μητρικό γάλα και ο θηλασμός



ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012
Στα πλαίσια της εβδομάδας μητρικού θηλασμού από 1 έως 7 Νοεμβρίου και της πανελλαδικής κίνησης ταυτόχρονου θηλασμού σήμερα Κυριακή 4 Νοεμβρίου αναδημοσιεύω το παρακάτω άρθρο, που αναφέρεται σε ένα κομμάτι των “μαγικών” ιδιοτήτων του θηλασμού, πέραν της συναισθηματικής επίδρασης σε μητέρα και παιδί. Μαμά και παιδί έχουν δικαίωμα στο θηλασμό και πρέπει εμείς οι μπαμπάδες και όλοι οι υπόλοιποι να τους στηρίξουμε.

«Μήπως τα φάγαμε μαζί» και οι δάσκαλοι;



 «Εσύ πώς μπήκες στο δημόσιο, δάσκαλε;»
Ερώτηση πρόδηλα οργισμένου, ανέργου συνομιλητή. «Είμαι της προ-ΑΣΕΠ εποχής» του λέω, «τότε ίσχυε ο θεσμός της επετηρίδας». Τον αγνοούσε και του εξήγησα το «τι εστί». Απάντηση λίαν απαξιωτική: «Από το παράθυρο, δηλαδή».
Με προβλημάτισε η απάντηση-ψόγος. Με την κρίση ξεβράζονται πολλές κοινωνικές παθογένειες. Όλοι εναντίον όλων. Ίσως δεν το έχουν αντιληφθεί μερικοί ότι ανακηρύσσεται απαράδεκτα προνομιούχος και μισητή μία ομάδα εργαζομένων-για παράδειγμα οι δάσκαλοι-και μένουν στο απυρόβλητο οι πραγματικά προνομιούχοι, τα παντοειδή παράσιτα που συνεχίζουν ανενόχλητα τον στραγγαλισμό του κράτους. Πετάει κάποιος μία πέτρα στο σκυλί και το σκυλί, αντί να κυνηγάει τον εκσφενδονίζοντα, κυνηγά και δαγκώνει την πέτρα. Αυτό γίνεται. Επί δικαίων και αδίκων οι κατάρες. Ναι, είναι γνωστό ότι ασκέρια ολόκληρα διόρισαν, ιδίως οι προύχοντες του κόμματος-συνώνυμο της διαφθοράς. Όμως, «όπου γενικότης, εκεί επιπολαιότης».

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Τροφές που... καίνε το λίπος



Όλοι μας προσπαθούμε διαρκώς να χάσουμε κάποια κιλά ή να διατηρήσουμε το τέλειο σώμα που με πολύ κόπο αποκτήσαμε... Στο ξεκίνημα κάθε δίαιτας όλα είναι τέλεια! Τα κιλά πέφτουν, οι πόντοι μειώνονται...η διάθεση μας ανεβαίνει και η προσπάθεια μας για να βελτιώσουμε την εξωτερική μας εμφάνιση και την υγεία μας ενισχύεται...

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Η νυχτερινή ενούρηση, τα αίτια και τεχνικές αντιμετώπισης



Η ενούρηση αποτελεί μια από τις συχνότερες διαταραχές της παιδικής ηλικίας που προβληματίζει τους γονείς και ανησυχεί το παιδί. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η κατ’ επανάληψη κένωση ούρων στο κρεβάτι ή στα ρούχα.

Τα κύρια διαγνωστικά κριτήρια  της ενούρησης κατά DSM-IV είναι:

Πόσο εξαρτημένα είναι τα παιδιά από την εικόνα και τη μικρή οθόνη;



Μια μεγάλη έρευνα του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, δίνει απαντήσεις και προβληματίζει σε σχέση…με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων από τα παιδιά και τους εφήβους.
Ταυτότητα της έρευνας: Ή έρευνα, πραγματοποιήθηκε… από τις σπουδάστριες του τομέα Παιδαγωγικών Σπουδών και των σπουδαστών της ειδικότητας marketing του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, με την επιστημονική υποστήριξη του ΚΕ.Μ.Α.Κ. (Κέντρο Μελετών, Ανάπτυξης και Καινοτομίας) του ΙΕΚ ΔΟΜΗ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο του δομημένου ερωτηματολογίου και της τηλεφωνικής συνέντευξης.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Μηχανισμοί ελέγχου της παιδικής επιθετικότητας



Όσο εξαπλωμένη είναι η επιθετικότητα ανάμεσα στα παιδιά άλλο τόσο είναι και οι μηχανισμοί που μπορούν να την περιορίσουν…
Οι ίδιες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την επιθετικότητα εντοπίζουν επίσης και τους μηχανισμούς που πιθανόν μπορούν να την ελέγξουν αποτελεσματικά. Τέτοιοι μηχανισμοί μπορεί να είναι οι εξής: η εξέλιξη ιεραρχικών συστημάτων ελέγχου, η χρήση ανταμοιβής και τιμωρίας και η γνωστική εκπαίδευση. (Cole & Cole, 2002).

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

10 τρόποι για να διαπιστώσε​ις αν έχεις αυτοεκτίμη​ση


Κάθε ένας από μας διαμορφώνει, από μικρή κιόλας ηλικία, μια προσωπική εικόνα εαυτού, δηλαδή μια άποψη για το ποιος είναι, πώς φαίνεται στους γύρω του, τι αδυναμίες έχει. Φαίνεται, πως μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας του εαυτού διαδραματίζουν το είδος των αλληλεπιδράσεων με τους γύρω μας, η στάση των γονέων και των μεγαλυτέρων απέναντί μας ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, αλλά και οι γενικότερες εμπειρίες που βιώνουμε. Αυτή η ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, επηρεάζει με τη σειρά της αυτό που ονομάζουμε αυτοεκτίμηση.

† ΚΥΡΙΑΚΗ Θ΄ ΛΟΥΚΑ. ῏Ηχος βαρύς· ἑωθινὸν β΄.

 
 


18-11-2012
 † ΚΥΡΙΑΚΗ Θ΄ ΛΟΥΚΑ. Τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Πλάτωνος. Τοῦ Ἁγίου Μάρτυρος Ρωμανοῦ. Τῶν Ἁγίων Μαρτύρων Ρωμανοῦ καί Ζακχαίου τῶν Διακόνων. Τοῦ Ἁγίου Νεομάρτυρος Ἀναστασίου τοῦ ἐκ Παραμυθίας.῏Ηχος βαρύς· ἑωθινὸν β΄.

   
ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΡΘΡΟΝ


Ἦχος βαρύς

Παιδική κακοποίηση


Το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις κατά τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα ζήτημα, οι συνέπειες του οποίου έχουν διάρκεια και επηρεάζουν και τη μετέπειτα ζωή του παιδιού, μετατρέποντάς το σε έναν προβληματικό ενήλικο. Δημιουργεί άτομα με έντονα προβλήματα στις προσωπικές τους σχέσεις, τα οποία δυσκολεύονται να αγαπήσουν και να εμπιστευτούν, έχουν τάση προς καταχρήσεις, εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα προσαρμοστικότητας και κατάθλιψη. Επίσης, οι άνθρωποι που υπέστησαν κακοποίηση όταν ήταν παιδιά ενδέχεται να προβούν οι ίδιοι σε κακοποίηση παιδιών όταν ενηλικιωθούν.

Είδη παιδικής κακοποίησης

Η φροντίδα του κατάκοιτου ηλικιωμένου



Υπάρχουν κάποιοι υπερήλικες, οι οποίοι είναι κατάκοιτοι. Η κλινική εμπειρία έχει δείξει ότι συχνά το πρόβλημα αυτό οφείλεται σε ιατρικά λάθη, ή σε ελλείψεις πολλών νοσοκομείων. Η κατασκευή του οργανισμού του ηλικιωμένου είναι τέτοια, που οποιαδήποτε παραμονή στο κρεβάτι, μπορεί να οδηγήσει, εάν παραταθεί, σε μόνιμη δυσκαμψία και αγκύλωση.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Πρόωρη η εφηβεία και στα αγόρια



Τελικά όχι μόνο τα κορίτσια αλλά και τα αγόρια φαίνεται πλέον να μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία όπως ανακάλυψε μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι τα αγόρια ωριμάζουν σωματικά πιο γρήγορα από ό,τι οι προηγούμενες γενιές, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επιστήμονες όμως θεωρούν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Σημειώσεις Πρώτων Βοηθειών ΕΕΣ



Ένα θαυμάσιο βιβλίο κυκλοφόρησε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Ο τίτλος του είναι Σημειώσεις Πρώτων Βοηθειών. Το θέμα όπως αντιλαμβάνονται οι αναγνώστες του blog  είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι αναγνώστες μας μπορούν να το εκτυπώσουν για να το έχουν σαν πρόχειρο βοήθημα σε κάθε δύσκολη περίπτωση. Το βιβλίο παρουσιάζεται σε μορφή pdf και είναι της Μαρίας Γιανναδάκη.
Στο τέλος του βιβλίου αναφέρεται:

12 τρόποι για να εξασφαλίσεις την καταστροφή του παιδιού σου


Από μικρό να μην του αρνείστε τίποτα. Δινετε του ο,τι επιθυμεί, ο,τι ζητάει, ιδίως όταν πεισματώνει και κλαίει. Έτσι θα μεγαλώσει και θα πιστεύει πως οι άλλοι του οφείλουν τα πάντα, πως έχει μόνο δικαιώματα.
* Όταν αρχίσει να ξεστομίζει βρισιές, εσείς να γελάτε. Έτσι θα του δώσετε να καταλάβει ότι είναι πολύ έξυπνο!
* Μην του λέτε ποτέ : “Αυτό είναι κακό ! “. Έτσι λένε μόνο τα παλιά μυαλά. Όταν αργότερα συναντήσει στην ζωη του δυσκολίες και θα υποστεί το κακό, τότε θα έχει την βεβαιότητα πως η κοινωνία είναι που το αδικεί.

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Πώς πίστεψε ένας άθεος καρκινοπαθής


Η παρακάτω ιστορία συνέβη εδώ και αρκετά χρόνια. Την ιστορία αυτή μού τη διηγήθηκε ο καλός μου φίλος πατήρ Δημήτριος εφημέριος του ναού του Αγίου Βασιλείου στο Πειραιά στην οδό Σαχτούρη. Παραθέτω την ιστορία αυτή όπως μου τη διηγήθηκε όπως την έζησε ο ίδιος:
Ένα πρωί μετά τη θεία Λειτουργία πήγα στο Γραφείο του Ναού. Εκεί ήρθε να με δει ένας κύριος περίπου 50 ετών. Δεν τον ήξερα. Ούτε και τον είχα ξαναδεί στην εκκλησία. Μού μίλησε για ένα άνθρωπο 42 ετών που νοσηλευόταν σε Πειραϊκό Νοσοκομείο. Είχε την παλιό αρρώστια!

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ζώντας με την επιληψία

Το όνομά μου είναι Γιώργος. Ο καλύτερος φίλος μου είναι ο Δημήτρης. Μένει στο απέναντι σπίτι.
Έχουμε κοινά ενδιαφέροντα… Μας αρέσει να πηγαίνουμε στη παιδική χαρά,να παίζουμε μπιλιάρδο, να παίζουμε με το σκύλο μου και να βλέπουμε τηλεόραση.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Η παραβολή του καλού Σαμαρείτη



Μετάφραση Ευαγγελίου (Λουκ. ι´ 25-37)
Κατ’ εκείνον τον καιρόν πλησίασε τον Ιησούν κάποιος νομικός με τον σκοπόν να τον πειράξη και του είπε, «Διδάσκαλε, τι να κάνω δια να κληρονομήσω ζωήν αιώνιον;». Αυτός δε του είπε, «Εις τον νόμον τι είναι γραμμένον; Τι διαβάζεις;». Εκείνος απεκρίθη, «Να αγαπήσης Κυριον τον Θεόν σου με όλην την καρδιά σου και με όλην την ψυχήν σου και με όλην την δύναμίν σου και με όλην την διάνοιάν σου και τον πλησίον σου όπως τον εαυτόν σου». «Ορθά αποκρίθηκες», είπε ο Ιησούς, «κάνε αυτό και θα ζήσης».
Εκείνος όμως ήθελε να δικαιώση τον εαυτόν του και είπε εις τον Ιησούν, «Και ποιός είναι ο πλησίον μου;». Ο Ιησούς απήντησε, «Κάποιος κατέβαινε από την Ιερουσαλήμ εις την Ιεριχώ και έπεσε σε ληστάς, οι οποίοι αφού τον έγδυσαν και τον ετραυμάτισαν, έφυγαν και τον άφησαν μισοπεθαμένον. Κατά σύμπτωσιν ένας ιερεύς κατέβαινε εις τον δρόμον εκείνον αλλ’ ὅταν τον είδε, επέρασε από το απέναντι μέρος. Ομοίως και ένας Λευΐτης, όταν έφθασε εις τον τόπον και τον είδε, επέρασε από το απέναντι μέρος. Ένας όμως Σαμαρείτης, ενώ εβάδιζε, έφθασε κοντά του και όταν τον είδε, τον σπλαγχνίσθηκε. Τον επλησίασε, έδεσε τα τραύματά του, αφού τα άλειψε με λάδι και κρασί, τον ανέβασε εις το δικό του ζώον και τον έφερε εις ένα ξενοδοχείον και τον περιποιήθηκε. Όταν έφυγε, την επομένην ημέραν, έβγαλε δύο δηνάρια και τα έδωκε εις τον ξενοδόχον και του είπε, «Περιποιήσου τον και ο,τι δήποτε δαπανήσης επί πλέον, εγώ θα σου το αποδώσω όταν επιστρέψω».
Από τούς τρεις αυτούς ποιός σου φαίνεται ότι έγινε πλησίον εις εκείνον που έπεσε εις τούς ληστάς; Εκείνος δε είπε, «Αυτός που του έδειξε την ευσπλαχνίαν». Και ο Ιησούς του είπε, «Πήγαινε και κάνε και συ το ίδιο».

    Συνοπτική κηρυγματική ανάλυση.
     1. Ο πληγωμένος άνθρωπος βρέθηκε μπροστά σε τέσσερις κατηγορίες ανθρώπων:
     Ληστές: Αφού τον λήστεψαν, του τα πήραν όλα, τον πλήγωσαν και τον άφησαν μισοπεθαμένο. Ο Χριστός δε λέει τι ήταν οι ληστές (Σαμαρείτες ή Ιουδαίοι).
     Ο ιερέας: Τον είδε και τον προσπέρασε. Ίσως θέλησε να βοηθήσει, αλλά προφανώς φοβήθηκε τους ληστές. Πάντως δε συμπαραστάθηκε στο συνάνθρωπό  του.
     Λευίτης: Τον είδε από κοντά, πλησίασε, διαπίστωσε την τραγική θέση του πληγωμένου και την κατάστασή του («…ελθών και ιδών…»). Καίτοι ομοεθνής όμως, τον εγκατέλειψε.
     Σαμαρείτης: Τον είδε, τον εσπλαχνίσθη καίτοι αλλόφυλος και εχθρός, τον βοήθησε, τον επιβίβασε στο υποζύγιό του,  τον περιποιήθηκε, τον ασφάλισε στο πανδοχείο, πλήρωσε και μερίμνησε και για τη συνέχεια (« εγώ εν τω επανέρχεσθαί με αποδώσω σοι»). 
     2. Αδελφοί μου, είμαστε μέλη μιας μικρής κοινωνίας. Μοιάζουμε όμως σαν Σαμαρείτες και Ιουδαίοι μαλωμένοι. Υπάρχουν δίπλα μας συνάνθρωποι. Τι είμαστε όμως γι’ αυτούς;
     Μήπως είμαστε ληστές της περιουσίας τους, της τιμής τους, της ηθικής τους, της πίστεώς τους; Μήπως ενεδρεύουμε κι εμείς, για να τους κακοποιήσουμε είτε με λόγια είτε με έργα; Μήπως σαν τον ιερέα δεν καταδεχόμαστε ούτε καν να πλησιάσουμε στον πόνο, στη θλίψη, στην ανέχειά τους; Ή μήπως σαν το λευίτη βλέπουμε την αξιοθρήνητη κατάσταση των συνανθρώπων μας και δεν τους δίνουμε ούτε ένα χέρι βοηθείας;
   3. Ο Χριστός μόνο έναν τιμά, το Σαμαρείτη! Τον θέτει σαν παράδειγμα προς μίμηση. Κι αυτό, γιατί δείχνει αγάπη. Βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του, περιποιείται τον εχθρό του, πεζοπορεί για χάρη του και πληρώνει γι’ αυτόν από τα χρήματα που έχει για το ταξίδι του.
     Ο Χριστός θέλει αγάπη από το υστέρημά μας, με κίνδυνο. Και -ει δυνατόν- να πάσχουμε για την εκτέλεσή της. Τέτοια αγάπη μπορούν να δείξουν πλούσιοι και φτωχοί. Και μπορεί να γίνει πραγματικότητα! Κι αν όλοι την κάνουμε πράξη, τότε θα γίνει ο κόσμος μας από εδώ στη γη Βασιλεία του Θεού. 

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

† ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΛΟΥΚΑ. ῏Ηχος πλ. β΄, ἑωθινόν α΄.



 Click to view full size image

11-11-2012
† ΚΥΡΙΑΚΗ  Η΄ ΛΟΥΚΑ.  Τῶν Ἁγίων Μαρτύρων Μηνᾶ, Βίκτωρος καί Βικεντίου. Τῆς Ἁγίας Μάρτυρος Στεφανίδος καί τοῦ Ὁσίου Πατρός ἡμῶν καί Ὁμολογητοῦ Θεοδώρου τοῦ Στουδίτου.῏Ηχος πλ. β΄, ἑωθινόν α΄.
   
ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΡΘΡΟΝ

Ἦχος πλ β’’
Θεός Κύριος, καί επέφανεν ημίν, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου.

«Παιδί και διαδίκτυο» - Εμείς πρέπει να δίνουμε πρώτοι το καλό παράδειγμα



Του Κώστα Δαντίλη
Με αυτό το πραγματικά πολύπλοκο θέμα ασχολήθηκε ο Οικονομολόγος-Δημοσιογράφος κ. Μάκης Παπαγεωργίου στο «Ενοριακό Αρχονταρίκι» της Ευαγγελίστριας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…».
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Παπαγεωργίου ξεκαθάρισε για το internet: «Θεωρώ ότι είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος στα χέρια του».


Σημείωσε πως είναι ένα μέσον που όσο περνάει ο χρόνος, συνεχώς εξελίσσεται και το παρομοίασε με ένα ταξίδι «που συνεχίζεται 24 ώρες το 24ωρο και αλλάζει τη ζωή μας ριζικά».

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Αόρατοι Ασκητές Αγίου Όρους. Μαρυρίες.


Αρχιμ. Αθανασιος Σιμωνοπετρίτης

Για τους αόρατους ασκητές του Αγίου Όρους έχουν γραφεί πάρα πολλά. Είναι ένα θέμα το οποίο διαρκώς έρχεται στο προσκήνιο.
Στη συνέχεια του σημερινού μας δημοσιεύματος θα καταχωρήσουμε δύο σύγχρονες μαρτυρίες.
Η πρώτη είναι προφορική σε βίντεο. Μας την μεταφέρει ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Αρχιμ. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης*, ο οποίος μας διασώζει όσα του είπε ο αγιασμένος Γέροντας π. Παΐσιος. Η δεύτερη είναι γραπτή και την αντιγράφουμε από ένα σύγχρονο βιβλίο, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία στο τέλος της αναρτήσεως.

Πώς πρέπει να διαβάζει ένα παιδί


Το θέμα της μελάτης των παιδιών στο σπίτι απασχολεί πάρα πολλούς γονείς. Πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν πώς πρέπει να διαβάζει το παιδί, πώς πρέπει να είναι διαμορφωμένο το δωμάτιό του, τι να υπάρχει μέσα σ’  αυτό και τι όχι.
Τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται οπωσδήποτε πρόγραμμα για τη μελέτη τους. Είναι αναγκαίο να έχουν μία συγκεκριμένη ώρα για να διαβάζουν. Δεν ενδείκνυται το διάβασμα αμέσως μόλις γυρίσουν από το σχολείο, διότι τα παιδιά είναι κουρασμένα από το σχολείο τους. Το ίδιο δεν συνιστάται το διάβασμα αργά το βράδυ, επειδή συσσωρεύεται η κούραση της ημέρας αλλά και οι διάφορες εντάσεις της καθημερινότητας.
Το ιδανικό είναι να φάνε το μεσημεριανό τους, να παίξουν ή να κοιμηθούν λίγο, και το απόγευμα που θα είναι ξεκούραστα και με καθαρό μυαλό να ξεκινήσουν την μελέτη τους. Με τον τρόπο αυτό, και λιγότερο χρόνο θα ξοδέψουν αλλά και θα είναι πιο αποδοτικά.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για να είναι σταθερός και ο χώρος της μελέτης. Πολλά παιδιά προτιμούν να διαβάζουν στην κουζίνα για να έχουν κοντά την μαμά, άλλα στο πάτωμα ξαπλωμένα, άλλα στη δουλειά του μπαμπά, στη γιαγιά, στο σαλόνι. Ο ιδανικός χώρος είναι σαφέστατα το δωμάτιο του παιδιού, ή αν δεν έχει δικό του και το μοιράζεται με τα αδέρφια του, τότε κάποιο σημείο του σπιτιού όπου θα υπάρχει το δικό του γραφείο μελέτης.
Ο χώρος της μελέτης του παιδιού καλό είναι να είναι προστατευμένος τόσο από τις ενοχλήσεις των επισκεπτών, όσο και από τις εισερχόμενες και εξερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις.
Χρειάζεται να προσέξουμε και τη στάση του σώματος του παιδιού κατά τη διάρκεια της μελέτης του. Η στάση πρέπει να είναι υγιεινή και σωστή. Πρέπει να αποφύγει καμπουριασμένη στάση, πολύ σκυμμένο κεφάλι, σκολιωειδή στάση κλπ
Θεωρούμε σαν δεδομένο ότι τόσο κατά τη διάρκεια του γεύματος, όσο και κατά τη διάρκεια της μελέτης οι γονείς και τα αδέλφια αποφεύγουν τις εντάσεις και τις προστριβές μεταξύ τους και πολύ περισσότερο τους καυγάδες. Διότι αυτά εκτροχιάζουν το παιδί από τη γραμμή της μελέτης, πέρα από τις άλλες αρνητικές επιδράσεις τους στην ψυχή του που δεν είναι βέβαια αντικείμενο του παρόντος άρθρου.

Τι πρέπει όμως, να υπάρχει στο δωμάτιο του παιδιού;
1. Καταρχάς, ένα γραφείο, πάνω στο οποίο θα υπάρχουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα(π.χ. βιβλία και τετράδια σύμφωνα με το σχολικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, κασετίνα, ένα ποτήρι νερό για να μην χρειάζεται να κάνει μεγάλα διαλλείματα αν διψάει). Επίσης, ένα φωτιστικό (αριστερά αν πρόκειται για δεξιόχειρα, δεξιά αν πρόκειται για αριστερόχειρα) για να έχει καλύτερη ορατότητα όταν γράφει ή διαβάζει. Η ένταση του φωτισμού πρέπει να είναι προσεγμένη, ούτε μικρή, ούτε μεγάλη.
2.  Ένα ρολόι στον τοίχο με μεγάλους αριθμούς ώστε να μπορεί να οργανώνει τον χρόνο του. Καλά είναι να μην έχει τον ήχο του τικ-τακ, ώστε να μην διασπάται η προσοχή του.
3. Σε ένα ευδιάκριτο σημείο να υπάρχει αναρτημένο το εβδομαδιαίο σχολικό πρόγραμμα του παιδιού. Το πρόγραμμα θα το συμβουλεύεται και για το διάβασμα, αλλά και για όσα θα πρέπει να έχει μαζί του στη σχολική τσάντα για την αυριανή μέρα.
4. Μπορείτε, επιπλέον, να φτιάξετε ένα «πρόγραμμα διαβάσματος», πχ: ξεκινάω με την αντιγραφή, έπειτα ορθογραφία, διάλλειμα, μαθηματικά κτλ. Χρησιμοποιείστε λίστα και όχι κείμενο, λίγα λόγια, αρκετές εικόνες. Το διάβασμα του παιδιού θα είναι πιο οργανωμένο αν γνωρίζει ακριβώς τι και με ποια σειρά πρέπει να τα κάνει.
5. Συρτάρια όπου εκεί θα βρίσκονται όλα τα σχολικά είδη, π.χ. στο πρώτο συρτάρι τα μολύβια, γόμες, ξύστρες, στο δεύτερο τα μπλοκ ζωγραφικής, μπογιές, στο τρίτο τα τετράδια κτλ.
6. Καλό είναι να μην υπάρχουν κοντά του την ώρα του διαβάσματος διάφορα παιχνίδια που εύκολα θα του αποσπάσουν την προσοχή.
7. Η ύπαρξη υπολογιστή είναι χρήσιμη για αναζήτηση πληροφοριών, αλλά είναι και παγίδα που θα εκτρέψει το παιδί από τη μελέτη.
Η οργάνωση και η έλλειψη πολλών ακουστικών και οπτικών ερεθισμάτων στον χώρο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχετε κατά νου πριν ξεκινήσετε την μελέτη των σχολικών μαθημάτων στο σπίτι. Καλό διάβασμα!
Διασκευή από άρθρο της εργοθεραπεύτριας Σοφίας Μ. Κουλούρη

Αυξάνεται η εξάρτηση των εφήβων από το internet



Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Ισλανδία, Ολλανδία και Ρουμανία, στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet, έδειξε πως ο τζόγος, τα κοινωνικά δίκτυα και τα παιχνίδια στο διαδίκτυο φαίνεται να προκαλούν εξάρτηση.
Αύξηση φαίνεται να παρουσιάζουν τα ποσοστά εξάρτησης στα αγόρια, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία (αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες) και το μορφωτικό επίπεδο των γονέων.
Η κ. Άρτεμις Τσίτσικα, Λέκτορας Εφηβικής Ιατρικής και συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που συντονίζει το πρόγραμμα Safer Internet στην Ελλάδα, πρόσθεσε, παρουσιάζοντας την έρευνα, ότι το 63% των εφήβων επικοινωνούν με αγνώστους on-line, το 9,3% από αυτούς αναφέρουν ότι αυτό τους έβλαψε, ενώ το 45,7% συνάντησαν από κοντά κάποιον που γνώρισαν μέσω διαδικτύου. Επίσης, το 58,8% των εφήβων του δείγματος εκτέθηκε σε πορνογραφικό υλικό, ενώ το 21,9% έχει δεχθεί διαδικτυακό εκφοβισμό.
Σύμφωνα με την κ. Τσίτσικα, εξάρτηση από το Internet σημαίνει απώλεια ελέγχου στη χρήση του, με αποτέλεσμα την παραμέληση βασικών πτυχών της καθημερινής ζωής (σχολικές υποχρεώσεις, δραστηριότητες-χόμπι, φιλικές σχέσεις, φλερτ, σωματική φροντίδα και υγιεινή).

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Η πιο εύκολη αμαρτία (ΚΑΤΑΚΡΙΣΗ)



Ξέρεις πόσο μεγάλη αμαρτία είναι να κρίνεις τον πλησίον; Παραγματικά, τι μπορεί να είναι βαρύτερο απ’ αυτό; Τι άλλο μισεί τόσο πολύ και αποστρέφεται ο Θεός σαν την κατάκριση; Όπως ακριβώς είπαν οι Πατέρες, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ’ αυτήν.
  Και όμως λένε ότι από αυτά τα μικροπράγματα φτάνει κανείς σ’ αυτό το τόσο μεγάλο κακό. Από το να δεχτεί μια μικρή υποψία για τον πλησίον, από το να λέει: «Τί σημασία έχει αν ακούσω τι λέει αυτός ο αδελφός; Τί σημασία έχει αν πω και εγώ αυτόν τον λόγο; Τί σημασία έχει αν δω που πάει αυτός ο αδελφός ή τι πάει να κάνει αυτός ο ξένος»; Αρχίζει ο νους να αφήνει τις δικές του αμαρτίες και ν’ απασχολείται με τη ζωή του πλησίον.

Η επιληψία. Μια πρώτη ματιά.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ.
Το όνομά μου είναι Γιώργος. Ο καλύτερος φίλος μου είναι ο Δημήτρης. Μένει στο απέναντι σπίτι.
Έχουμε κοινά ενδιαφέροντα… Μας αρέσει να πηγαίνουμε στη παιδική χαρά,να παίζουμε μπιλιάρδο, να παίζουμε με το σκύλο μου και να βλέπουμε τηλεόραση.
Μερικές φορές ονειρευόμαστε τι θα θέλαμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Κυριακή Ε Λουκά. Ο πλούσιος και ο φτωχός Λάζαρος



Κείμενο Εὐαγγελίου (Λουκά ιστ´ 19-31).
Εἶπεν Κύριος· ἄνθρωπός τις ἦν πλούσιος, καί ἐνεδιδύσκετο πορφύραν καί βύσσον εὐφραινόμενος καθ᾿ ἡμέραν λαμπρῶς. Πτωχός δέ τις ἦν ὀνόματι Λάζαρος, ὅς ἐβέβλητο πρός τόν πυλῶνα αὐτοῦ ἡλκωμένος καί ἐπιθυμῶν χορτασθῆναι ἀπό τῶν ψιχίων τῶν πιπτόντων ἀπό τῆς τραπέζης τοῦ πλουσίου· ἀλλά καί οἱ κύνες ἐρχόμενοι ἀπέλειχον τά ἕλκη αὐτοῦ. Ἐγένετο δέ ἀποθανεῖν τόν πτωχόν καί ἀπενεχθῆναι αὐτόν ὑπό τῶν ἀγγέλων εἰς τόν κόλπον Ἀβραάμ· ἀπέθανε δέ καί ὁ πλούσιος καί ἐτάφη. Καί ἐν τῷ ἅδῃ ἐπάρας τούς ὀφθαλμούς αὐτοῦ, ὑπάρχων ἐν βασάνοις, ὁρᾷ τόν Ἀβραάμ ἀπό μακρόθεν καί Λάζαρον ἐν τοῖς κόλποις αὐτοῦ. Καί αὐτός φωνήσας εἶπε· πάτερ Ἀβραάμ, ἐλέησόν με καί πέμψον Λάζαρον ἵνα βάψῃ τό ἄκρον τοῦ δακτύλου αὐτοῦ ὕδατος καί καταψύξῃ τήν γλῶσσάν μου, ὅτι ὀδυνῶμαι ἐν τῇ φλογί ταύτῃ. Εἶπε δέ Ἀβραάμ· τέκνον, μνήσθητι ὅτι ἀπέλαβες σύ τά ἀγαθά σου ἐν τῇ ζωῇ σου, καί Λάζαρος ὁμοίως τά κακά· νῦν δέ ὧδε παρακαλεῖται, σύ δέ ὀδυνᾶσαι. Καί ἐπί πᾶσι τούτοις μεταξύ ἡμῶν καί ὑμῶν χάσμα μέγα ἐστήρικται, ὅπως οἱ θέλοντες διαβῆναι ἔνθεν πρός ὑμᾶς μή δύνωνται, μηδέ οἱ ἐκεῖθεν πρός ἡμᾶς διαπερῶσιν. Εἶπε δέ· ἐρωτῶ οὖν σε, πάτερ, ἵνα πέμψῃς αὐτόν εἰς τόν οἶκον τοῦ πατρός μου· ἔχω γάρ πέντε ἀδελφούς· ὅπως διαμαρτύρηται αὐτοῖς, ἵνα μή καί αὐτοί ἔλθωσιν εἰς τόν τόπον τοῦτον τῆς βασάνου. Λέγει αὐτῷ Ἀβραάμ· ἔχουσι Μωϋσέα καί τούς προφήτας· ἀκουσάτωσαν αὐτῶν. Ὁ δέ εἶπεν· οὐχί, πάτερ Ἀβραάμ, ἀλλ᾿ ἐάν τις ἀπό νεκρῶν πορευθῇ πρός αὐτούς, μετανοήσουσιν. Εἶπε δέ αὐτῷ· εἰ Μωϋσέως καί τῶν προφητῶν οὐκ ἀκούουσιν, οὐδέ ἐάν τις ἐκ νεκρῶν ἀναστῇ πεισθήσονται.


Μετάφραση Εὐαγγελίου (Λουκά ιστ´ 19-31).
Εἶπε ὁ Κύριος· «Κάποτε ὑπῆρχε ἕνας πλούσιος ἄνθρωπος, ὁ ὁποῖος ἐφοροῦσε πορφύραν καί λινά ἐνδύματα καί ἐζοῦσε καθημερινῶς μέσα σέ μεγάλην πολυτέλειαν. Κοντά εἰς τήν πύλην του ἦτο ξαπλωμένος ἕνας πτωχός, ὀνομαζόμενος Λάζαρος, γεμᾶτος πληγές, ὁ ὁποῖος ἐπιθυμοῦσε νά χορτάση ἀπό τά ψίχουλα πού ἔπεφταν ἀπό τό τραπέζι τοῦ πλουσίου. Ἀκόμη καί τά σκυλιά ἐσυνείθιζαν νά ἔρχωνται καί νά γλύφουν τίς πληγές του. Συνέβη δέ νά πεθάνη ὁ πτωχός καί νά φερθῆ ἀπό τούς ἀγγέλους εἰς τόν κόλπον τοῦ Ἀβραάμ. Ἐπέθανε δέ καί ὁ πλούσιος καί ἐτάφη. Εἰς τόν ἅδην, ὅπου ἐβασανίζετο, ἐσήκωσε τά μάτια του καί βλέπει ἀπό μακρυά τόν Ἀβραάμ καί τόν Λάζαρον εἰς τούς κόλπους του. Καί ἐφώναξε καί εἶπε, «Πάτερ Ἀβραάμ, ἐλέησέ με καί στεῖλε τόν Λάζαρον νά βουτήξη τήν ἄκρη τοῦ δακτύλου του σέ νερό καί νά δροσίση τήν γλῶσσά μου, διότι ὑποφέρω μέσα σ᾿ αὐτήν τήν φλόγα». Ἀλλ᾿ ὁ Ἀβραάμ εἶπε, «Παιδί μου, θυμήσου ὅτι σύ ἀπήλαυσες τά ἀγαθά σου εἰς τήν ζωήν σου ὅπως καί ὁ Λάζαρος τά κακά· τώρα ὅμως αὐτός ἐδῶ παρηγορεῖται καί σύ ὑποφέρεις. Καί ἐκτός ἀπό ὅλα αὐτά ὑπάρχει μεταξύ μας ἕνα μεγάλο χάσμα ὥστε νά μή μποροῦν νά περάσουν ἐκεῖνοι πού θέλουν νά διαβοῦν ἀπ᾿ ἐδῶ σ᾿ ἐσᾶς, οὔτε οἱ ἀπ᾿ ἐκεῖ σ᾿ ἐμᾶς». Τότε εἶπε, «Σέ παρακαλῶ λοιπόν, πατέρα, νά τόν στείλης στό σπίτι τοῦ πατέρα μου, διότι ἔχω πέντε ἀδελφούς, νά τούς νουθετήση, διά νά μή ἔλθουν καί αὐτοί εἰς τόν τόπον αὐτόν τῶν βασάνων». Λέγει εἰς αὐτόν ὁ Ἀβραάμ, «Ἔχουν τόν Μωϋσῆν καί τούς προφήτας, ἄς τούς ἀκούσουν». Αὐτός δέ εἶπε, «Ὄχι, πάτερ Ἀβραάμ, ἀλλ᾿ ἐάν κάποιος ἀπό τούς νεκρούς πάη σ᾿ αὐτούς, θά μετανοήσουν». Ἀλλ᾿ ὁ Ἀβραάμ τοῦ ἀπάντησε, «Ἐάν δέν ἀκοῦνε τόν Μωϋσῆν καί τούς προφήτας, δέν θά πεισθοῦν καί ἄν ἀκόμη ἀναστηθῆ κάποιος ἀπό τούς νεκρούς».


Πατερικές Ἑρμηνευτικές σκέψεις
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ (ΜΙGΝΕ  Ρ. G. τ. 48, στ. 970-982).
Ηταν κάποτε ἕνας ἄνθρωπος πλούσιος· φοροῦσε πορφύρα καί μεταξωτά ἐνδύματα κι ἔκανε γλέντια λαμπρά. Ἦταν κι ἕνας φτωχός πού τόν ἔλεγαν Λάζαρο. Αὐτός καθόταν στήν πόρτα τοῦ πλουσίου γεμᾶτος πληγές κι ἤθελε νά χορτάση ἀπό τά ψίχουλα, πού ἔπεφταν ἀπό τό τραπέζι του. Τά σκυλιά ἔρχονταν κι ἔγλυφαν τίς πληγές του». Γιά ποιό λόγο μιλοῦσε ὁ Κύριος μέ παραβολές καί γιατί ἄλλες παραβολές τίς ἐξηγοῦσε κι ἄλλες ὄχι καί τί εἶναι ἡ παραβολή καί τά παρόμοια, θά τά ἐξετάσουμε σέ ἄλλη περίσταση, γιά νά μήν ἀπομακρυνθοῦμε ἀπό ὅ,τι μᾶς ἀπασχολεῖ τώρα. Αὐτό μόνο θά σᾶς πῶ· ποιός ἀπό τούς Εὐαγγελιστές μᾶς λέει ὅτι ὁ Χριστός διηγήθηκε αὐτή τήν παραβολή. Εἶναι λοιπόν ὁ Λουκᾶς μόνο. Εἶναι ἀνάγκη νά τό γνωρίζουμε κι αὐτό· ἀπό ὅσα εἶπε ὁ Χριστός ἄλλα τά διηγήθηκαν κι οἱ τέσσερις Εὐαγγελιστές καί καθένας χωριστά διηγήθηκε ὅ,τι ἄκουσε ἰδιαιτέρως. Γιά ποιό λόγο; Γιά νά γίνη ἀπαραίτητη ἡ ἀγνάγνωση καί τῶν ἄλλων Εὐαγγελιστῶν καί νά παρουσιαστῆ ἡ ἐξαίρετη συμφωνία μεταξύ τους. Ἄν μᾶς τά εἶχαν ἐξηγήσει ὅλοι τους ὅλα, δέ θά προσέχαμε σ᾿ ὅλους μέ τήν ἴδια προθυμία· θά ἔφτανε ὁ ἕνας νά μᾶς τά διδάξη ὅλα. Ἄν πάλι τά ἔλεγε ὁ καθένας διαφορετικά, δέ θά παρουσιαζόταν ἡ ἐξαίρετη συμφωνία. Γι᾿ αὐτό καί πολλά τά ἔγραψαν ὅλοι οἱ εὐαγγελιστές καί πάλι ὁ καθένας χωριστά ἔγραψε κι ἄλλα.
Ὁ Χριστός, λοιπόν, μέ τήν παραβολή αὐτή μᾶς λέει τό ἑξῆς· Ἦταν κάποιος πλούσιος καί ζοῦσε μέσα σέ πολλή κακία. Δέ δοκίμαζε καμιά συμφορά καί τ᾿ ἀγαθά του κυλοῦσαν σάν ἀπό πηγές. Τό ὅτι δέν τοῦ συνέβαινε τίποτε δυσάρεστο, οὔτε καμμιά λύπη, οὔτε καμιά δυσκολία, τό ἐξυπονοεῖ ἡ φράση «διασκέδαζε καθημερινά». Τό ὅτι ζοῦσε μέσα σέ κακία φαίνεται ἀπό τό τέλος πού τοῦ ἔτυχε καί πρίν ἀπό τό τέλος, ἀπό τήν περιφρόνηση πού ἔδειχνε στό φτωχό. Ὅτι δέν ἐλεοῦσε ὄχι ἐκεῖνον μονάχα πού βρισκόταν κάθε μέρα στήν πόρτα του, ἀλλά οὔτε ἄλλον κανένα, τό ἔδειξε αὐτός ὁ ἴδιος. Γιατί δέν ἦταν ὁ φτωχός πεσμένος σέ κάποιο σταυροδρόμι οὔτε σ᾿ ἀπόκρυφο τόπο, ἀλλά σέ μέρος τέτοιο, πού ἀδιάκοπα περνοῦσε ὁ πλούσιος κι ἦταν ὑποχρεωμένος νά τόν βλέπη. Ἄν λοιπόν δέν ἐλέησε αὐτόν πού ἦταν ριγμένος ἀδιάκοπα στίς πόρτες του καί μπροστά στά μάτια του πεσμένος, πού καθημερινά μιά καί δυό καί περισσότερες φορές ἦταν ἀναγκασμένος, μπαίνοντας καί βγαίνοντας, νά τόν βλέπη, ἄν δέν ἐλέησε αὐτόν πού ἦταν σέ τέτοια θλιβερή κατάσταση καί μέ σύντροφο μιά τόση φτώχεια καί πού βασανιζόταν ἀπό τήν φοβερή ἀρρώστια μιά ὁλόκληρη ζωή, ποιός ἀπό ὅσους ἄλλους τόν παρακαλοῦσαν θά μποροῦσε ποτέ νά τοῦ λυγίση τήν καρδιά; Γιατί ἄν τόν προσπέρασε τήν πρώτη μέρα, τή δεύτερη ἦταν φυσικό κάτι ν᾿ ἀντιληφθῆ. Κι ἄν δέν τόν πρόσεξε καί τότε, τήν τρίτη τοὐλάχιστο ἤ τήν τέταρτη ἤ τήν παράλλη, ἔπρεπε νά λυγίση ἐπί τέλους, ἀκόμα κι ἄν ἦταν ἀγριώτερος ἀπό τά θηρία...
Πρώτη λοιπόν κακία εἶναι αὐτή ἡ σκληρότητα καί ἡ ἄφθαστη ἀπανθρωπιά του. Δέν εἶναι τό ἴδιο νά εἶσαι φτωχός καί νά μή βοηθᾶς ὅσους βρίσκονται σέ ἀνάγκη μέ τό νά ἀδιαφορῆς γι᾿ αὐτούς πού λιώνουν ἀπό τήν πεῖνα, ἐνῶ σύ ἀπολαμβάνεις τέτοια καλοπέραση. Καί πάλι, δέν εἶναι τό ἴδιο νά δῆς μιά καί δυό φορές ἕνα φτωχό καί νά προσπεράσης μέ τό νά τόν βλέπης καθημερινά καί νά μή συγκινηθῆ ἡ ψυχή σου ἀπό εὐσπλαχνία καί φιλανθρωπία, παρ᾿ ὅλο πού ἀδιάκοπα εἶναι μπροστά σου. Ἀκόμα δέν εἶναι ἴδιο νά βρίσκεσαι σέ συμφορές καί λύπες καί στενοχώριες καί νά μήν βοηθᾶς τό διπλανό σου μέ τό νά ἀδιαφορῆς γιά τούς ἄλλους πού λιώνουν ἀπ’ τήν πεῖνα, ἐνῶ ἐσύ ζῆς σέ εὐφροσύνη καί διαρκῆ εὐτυχία, καί νά κλείνης τήν καρδιά σου χωρίς ἡ χαρά σου νά σέ κάνη πιό φιλάνθρωπο. Τό γνωρίζετε ὅλοι αὐτό· κι ἄν ἀκόμα εἴμαστε ἀπ᾿ ὅλους ἀγριώτεροι, εἶναι στή φύση μας νά μᾶς κάνη ἡ εὐτυχία πιό ἤμερους καί πιό καλούς. Αὐτόν ὅμως οὔτε ἡ εὐτυχία του δέν τόν ἔκανε καλύτερο· ἔμεινε ἀποθηριωμένος καί μέ τήν συμπεριφορά του ἔδειξε ὅτι ἔκρυβε μέσα του σκληρότητα καί ἀπανθρωπιά περισσότερο ἀπό κάθε θηρίο. Κι ὅμως, αὐτός πού ζοῦσε μέσα στήν κακία καί στήν ἀπανθρωπιά δοκίμαζε κάθε εὐτυχία, ἐνῶ ὁ δίκαιος, ὁ κυνηγός τῆς ἀρετῆς, ζοῦσε στό βυθό τῆς δυστυχίας. Ὅτι ὁ Λάζαρος ἦταν δίκαιος τό φανέρωσε τό τέλος του καί πρίν ἀπό τό τέλος ἡ ὑπομονή μέσα στή φτώχεια του. Δέ σᾶς φαίνεται ἄραγε πώς βλέπετε μπροστά σας αὐτά τά πράγματα; Κατάμεστο τό πλοῖο τοῦ πλουσίου ἀπό ἐμπορεύματα καί ταξίδευε μέ οὔριο ἄνεμο. Μή θαυμάσετε· τραβοῦσε ὁλοταχῶς γιά τό ναυάγιο, ἐπειδή δέ θέλησε νά διαθέση τό ἐμπόρευμά του μέ φόβο Θεοῦ. Νά σᾶς ἀναφέρω καί δεύτερη κακία; Ἡ καθημερινή ξένοιαστη ἀπόλαυση. Κι αὐτή εἶναι ἄκρα κακία. ῎Οχι τώρα πού ἐπιδιώκουμε τόση πνευματικότητα, ἀλλά καί παλιότερα, στήν Παλαιά Διαθήκη, τότε πού οἱ ἀπαιτήσεις ἦταν μικρότερες... Ὁ πλούσιος, λοιπόν, ζοῦσε μέσα σέ τόση κακία, μέσα σέ καθημερινή τρυφή καί ντυνόταν μέ πολυτέλεια ἀνάβοντας περισσότερο τήν κόλαση γιά τόν ἑαυτό του, ἀνάβοντας περισσότερο τή φωτιά, κάνοντας τήν καταδίκη του ἀπαρηγόρητη καί τήν τιμωρία του ἀσυγχώρητη. Κι ὁ φτωχός; Ριγμένος στήν ἐξώπορτα τοῦ πλουσίου οὔτε ἀπελπίστηκε, οὔτε βλαστήμησε, οὔτε ἀγανάκτησε. ...Ἀπό ποῦ εἶναι αὐτό φανερό; Ἀπό τό ὅτι τόν πῆραν οἱ ἄγγελοι καί τόν ἀποκατάστησαν στόν κόλπο τοῦ Ἀβραάμ. Δέ θά τοῦ γινόταν τέτοια τιμή, ἄν ἦταν βλάσφημος...
Ἄς ἐπιδιώξουμε τήν ἀρετή καί τή χαρά πού δίνουν τά πνευματικά κατορθώματα, ζηλεύοντας τό Λάζαρο, πλούσιοι καί φτωχοί. Αὐτός δέν κατώρθωσε μόνο ἕναν καί δυό καί τρεῖς ἄθλους τῆς ἀρετῆς, ἀλλά πολύ περισσότερους, τή φτώχεια, τήν ἀρρώστεια, τήν ἀπουσία προστάτη, ὅτι ὑπέφερε σέ σπίτι πού μποροῦσε νά τοῦ σβήση ὅλα ἐκεῖνα τά δεινά του κι ὅμως δέν ἀξιώθηκε οὔτε ἕνα λόγο παρηγοριᾶς, ὅτι ἔβλεπε νά δοκιμάζη τόση ἀπόλαυση αὐτός πού τόν περιφρονοῦσε κι ὄχι μόνο αὐτό, ἀλλά νά ζῆ μέσα στήν κακία καί κανένα κακό νά μήν παθαίνη. Δέν εἶχε κι ἄλλο Λάζαρο νά δῆ (σάν τόν ἑαυτό του), δέν μποροῦσε νά ὑψωθῆ σέ σκέψεις γιά τήν ἀνάσταση, εἶχε τήν κακή ὑπόληψη πού ἀπό τίς συμφορές του σχημάτιζαν γι᾿ αὐτόν οἱ πολλοί, σά νά μήν τόν ἔφταναν τά πάθη του, ἀκόμα δέν ἔβλεπε τόν ἑαυτό του δύο καί τρεῖς μέρες, ἀλλά ὁλόκληρη τή ζωή του σ᾿ αὐτή τήν κατάσταση καί τόν πλούσιο στήν ἀντίθετη. Τί, λοιπόν, θά ἀπολογηθοῦμε ἐμεῖς, ὅταν ἐκεῖνος βαστοῦσε μέ τόση γενναιότητα ὅλα μαζί τά δεινά κι ἐμεῖς δέν ἀντέχουμε οὔτε τά μισά; Δέν μπορεῖτε, δέν μπορεῖτε νά παρουσιάσετε οὔτε ν᾿ ἀναφέρετε κάποιον ἄλλον μέ τόσες καί τέτοιες συμφορές. Γι᾿ αὐτό ἀκριβῶς τόν παρουσίασε μπροστά μας ὁ Χριστός· σέ ὅσο βάθος συμφορᾶς κι ἄν πέσουμε, βλέποντας σ᾿ αὐτόν (τό Λάζαρο) τό ἀμέτρητο πλῆθος τῶν θλίψεων, ν᾿ ἀντλήσουμε παρηγοριά καί στήριγμα ἀπό τή σοφία ἐκείνου καί τήν ὑπομονή. Εἶναι κοινός δάσκαλος τῆς οἰκουμένης γιά ὅσους ὑποφέρουν ὁποιοδήποτε κακό, δίνει σ᾿ ὅλους τήν εὐκαιρία νά τόν βλέπουν καί ὑπερβάλλει ὅλους μέ τό πλῆθος τῶν δεινῶν του. 

Οι εικόνες με τη σειρά  που δημοσιεύονται προέρχονται από τους διαδικτυακούς τόπους: churchofcyprus.org.cyegolpion.comaktines.blogspot.com.