Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Μην βάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο Facebook



Τα σχολεία ξεκινούν και οι γονείς πολλές φορές επιθυμούν να δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους στα social media χωρίς όμως πολλές φορές να σκέφτονται τις συνέπειες μίας τέτοια πράξης. Ειδικοί δίνουν απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της δημοσιοποίησης φωτογραφιών των παιδιών μας στο διαδίκτυο.


Έρευνες αποδεικνύουν με στοιχεία τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει η δημοσίευση φωτογραφιών παιδιών και εφήβων από τους γονείς. Σε πολλές περιπτώσεις τους προκαλεί αμηχανία, νιώθουν ότι άγνωστοι εισβάλουν στην ιδιωτική τους ζωή και είναι η αφορμή να γίνουν θύματα cyberbullying.

Πολλές φορές ακολουθεί bullying


Δεν είναι η ίδια η φωτογραφία που θα ενοχλήσει το παιδί, όσο ο αδιάκοπος χλευασμός των συμμαθητών του ή, ακόμα χειρότερα, το bullying που θα ακολουθήσει.

Οι γονείς συνήθως σκέφτονται ότι δεν είναι κακό να δημοσιεύουν εικόνες των παιδιών τους στο facebook ή στο Instagram, αλλά οι αρχές προειδοποιούν ότι οι συγκεκριμένες εικόνες μπορούν να καταλήξουν σε συλλογές εικόνων που διατηρούν παιδόφιλοι.

Επιπρόσθετα, μπορεί ο οποιοσδήποτε χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία του παιδιού να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί για όποιο σκοπό θέλει.

Δημιουργούμε «ψηφιακό αρχείο» του παιδιού

Εκθέτοντας το παιδί σε διάφορες ηλικίες μέσω φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούμε το λεγόμενο «ψηφιακό αρχείο» του παιδιού. Το γεγονός ότι ο καθένας θα μπορεί να έχει πληροφορίες για ολόκληρη την ζωή του παιδιού, τις οποίες θα διαχειρίζεται όπως θέλει, θα πρέπει τουλάχιστον να μας φοβίζει.

Επίσης, οι υπηρεσίες τοποθεσίας που υπάρχουν στα κινητά και στις εφαρμογές μπορούν να δώσουν πληροφορίες στους θύτες για την τοποθεσία της κατοικίας, του σχολείου του παιδιού ή τις εξωτερικές του δραστηριότητες.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το παιδί σας είναι να μην ποστάρετε ποτέ απολύτως τίποτα για εκείνο. Κάποιοι γονείς θεωρούν ότι λαμβάνουν ένα «μέτρο προστασίας» ποστάροντας φωτογραφίες των παιδιών τους χωρίς να αναγράφουν πουθενά τα ονόματά τους. Οι φωτογραφίες, όμως, θα παραμείνουν για πάντα εκεί, διαθέσιμες προς όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου