Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Η υπομονή και η δύναμη της θέλησης


Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο δρ Walter Mischel (καθηγητής στο στο Stanford University) έκανε το περίφημο πείραμα το «marshmallow test», το οποίο συζητήθηκε απο τον Daniel Goleman στο φημισμένο έργο του. Το πείραμα είναι σε γενικές γραμμές το εξής:
Βασικά έγινε με μία ομάδα νηπίων τεσσάρων ετών. Δόθηκε σε κάθε παιδί (τοποθετήθηκε πάνω στο τραπέζι) ένα marshmallow (είδος δημοφιλούς ζαχαρωτού) και αυτός που ενεργούσε το πείραμα έλεγε στο κάθε παιδί ότι θα λείψει για λίγο και πως αν εκείνο δεν φάει το γλυκό μέχρι να επιστρέψει, θα το ανταμείψει με δύο. Αν το φάει, δεν θα πάρει δεύτερο.
Τα περισσότερα παιδιά περίμεναν το πολύ 30 δευτερόλεπτα. Μόνο το ένα στα τρία περίμενε και τα 15 ολόκληρα λεπτά.
Οι ερευνητές ακολούθησαν έπειτα την πρόοδο κάθε παιδιού στην εφηβεία και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που μπόρεσαν να περιμένουν είχαν πολλοί καλύτερη εξέλιξη από τα παιδιά που έφαγαν αμέσως το marshmallow.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που πήραν από τους γονείς και τους δασκάλους του τα παιδιά αυτά σημείωσαν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στο σχολείο και στην εν γένει εξέλιξή τους. Τα παιδιά που ήταν εκπαιδευμένα στην υπομονή, που μπορούσαν να αναβάλλουν την ικανοποίηση μιας επιθυμίας τους, μπορούσαν να αγωνιστούν πολύ καλύτερα για την επιτυχία τους στη ζωή. Ήταν ως ενήλικες πλέον πολύ ικανότεροι να αυτοσυγκεντρωθούν και να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες του στρες και των εν γένει δυσκολιών της ζωής. 
 Δείτε εδώ το σχετικό video.

To video  είναι από την ιστοδιεύθυνση http://synodoiporia.blogspot.gr/2012/08/video_5941.html#more.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου