Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Παιδική κακοποίηση: Σημάδια που θα σας βοηθήσουν να την αναγνωρίσετε

Πόσα λέγονται και γράφονται για την παιδική κακοποίηση!



Και πόσο θλιβερό είναι αν αναλογιστούμε πως οι θύτες είναι κυρίως τα αγαπημένα πρόσωπα των παιδιών – τα δικά τους άτομα – οι Θεοί τους και οι συνέπειες αποτελούν τραυματικές εμπειρίες που ίσως δεν ξεπεραστούν ποτέ αλλά αντίθετα αναπαραχθούν στην ενήλικη ζωή τους!

Ας επικεντρωθούμε όμως στα σημάδια που θα μας βοηθήσουν να υποψιαστούμε πως ένα παιδί, το δικό μας παιδί, ένας φίλος του, ένα ανίψι ή και ένα γειτονόπουλο μπορεί να κακοποιείται!

Ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση, στη συμπεριφορά και στον τρόπο απόκρισης και αντιμετώπισης καταστάσεων
Αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων - απομόνωση
Αποφυγή στο να μείνει μόνο του με συγκεκριμένο ή συγκεκριμένα άτομα ή εμμονή με ένα συγκεκριμένο άτομο
Ευερεθιστότητα, ανεξήγητη εχθρικότητα ή επιθετικότητα που εκφράζεται πιο εύκολα προς τα ζώα ή προς πιο μικρά και αδύναμα παιδιά με τη μορφή εκφοβισμού (bullying)
Μελαγχολική/καταθλιπτική συμπεριφορά, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος
Σκυθρωπό προσωπάκι με ορατή στενοχώρια και κούραση που δεν δικαιολογείται ή αντίθετα επίπεδο συναίσθημα
Ντροπή για το σώμα του, όπου αρνείται να ξεντυθεί μπροστά σε κάποιον άλλο και ενώ το έκανε εύκολα πριν λίγο
Νυχτερινή ενούρηση, πιπίλισμα δακτύλου και γενικότερα παλινδρόμηση σε συμπεριφορές μικρότερης ηλικίας που έχει ήδη αφήσει πίσω του
Ψυχοσωματικές εκδηλώσεις (π.χ. ξαφνικές αδιαθεσίες, διαταραχές στον ύπνο, διατροφικές διαταραχές, γαστρεντερικές διαταραχές που επαναλαμβάνονται)
Σωματικές ενδείξεις (π.χ. ανεξήγητες μελανιές και κυρίως γύρω από το στόμα, πόνος στην ούρηση, δυσκολία στο περπάτημα, δυσκολία να κινηθεί και να καθίσει, …)
Συχνά …ατυχήματα
Μείωση στις σχολικές και αθλητικές επιδόσεις, δυσκολία συγκέντρωσης
Κατάχρηση ουσιών
Εμπλοκή σε παραβατικές συμπεριφορές,
Εκδήλωση ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς και σεξουαλικές γνώσεις προχωρημένες που δεν δικαιολογούνται από την ηλικία του, υπερβολική αυνανιστική συμπεριφορά, γενικότερα έντονη σεξουαλική ενασχόληση ακόμα και μέσα από το λεξιλόγιο ή το παιχνίδι (π.χ. ζωγραφιές με σεξουαλικά ή βίαια υπονοούμενα)

Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Χρειάζεται όμως προσοχή μην υπερβάλλουμε και μην αρχίσουμε να βλέπουμε παντού κακοποιημένα παιδιά μέσα από τη δική μας ανασφάλεια ή δικά μας παιδικά τραύματα.

Μαρίνα Μόσχα Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου