Η μαλθακότητα των αγοριών είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο που παρατηρείται όλο και πιο συχνά στην κοινωνία μας.
Τα σύγχρονα αγόρια αναθρεμμένα από υπερπροστατευτικές μητέρες, ανύπαρκτους ή αποδυναμωμένους πατέρες, μεγαλώνουν μέσα σε ένα περιβάλλον διαπαιδαγώγησης που διαμορφώνει ευάλωτους χαρακτήρες και διακρίνονται τόσο για τη μαλθακότητά όσο και για την πραότητα. Στα αγόρια που μεγαλώνουν με αυτό τον τρόπο δε θα δοθεί ποτέ η ευκαιρία να τσακωθούν, να αντιμιλήσουν, να λερωθούν ή να χτυπήσουν μιας και ζουν σε ένα περιβάλλον που τα διαπαιδαγωγεί να είναι ήσυχα και καλόβολα.
Η σχέση με τον πατέρα και ο ρόλος του στη «μαλθακοποίηση» των αγοριών
Όταν ο πατέρας απουσιάζει συχνά, είναι απόμακρος, επιφανειακός ή δε συμμετέχει στη διαπαιδαγώγηση του αγοριού, τότε δεν μπορεί να προσφέρει το αρσενικό πρότυπο που χρειάζεται ένα αγόρι. Το ίδιο φαινόμενο μπορεί να συμβεί ακόμα και όταν είναι παρών στην οικογένεια αλλά ο ρόλος του να είναι υποβαθμισμένος από τη σύζυγο κάνοντας τον να λειτουργεί συγκαταβατικά και άβουλα.
Η σχέση με τη μητέρα και ο ρόλος της στη «μαλθακοποίηση» των αγοριών
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η τάση προσκόλλησης της μητέρας στο γιο της. Ζει μαζί του, κοιμάται μαζί του, περνά όλη τη μέρα μαζί του. Όταν η μητέρα συμπεριφέρεται συναισθηματικά σαν το παιδί να είναι ο σύζυγός της τότε αυτή η σχέση στο αγόρι λειτουργεί ανασταλτικά για την ανάπτυξη της αρρενωπότητάς του.
Κοινωνικά πρότυπα και ο ρόλος στη «μαλθακοποίηση» των αγοριών
Η ανάγκη των νέων γονιών να είναι τα παιδιά τους διαρκώς ευχαριστημένα, να μην τους λείψει τίποτα και να μην πάθουν ποτέ κάτι, εκτός του ότι μεγαλώνοντας γίνονται κακομαθημένα, τα διαμορφώνει σταδιακά σε ευάλωτα παιδιά και εφήβους. Τα αγόρια μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον ουτοπικό αφού στην πραγματική ζωή θα χρειαστεί να προσπαθήσουν σκληρά και να βιώσουν τον πραγματικό ανταγωνισμό. Τα αγόρια αυτά γίνονται πιο ευαίσθητα απ' όσο πρέπει, αποφεύγουν τα αγορίστικα ανταγωνιστικά παιχνίδια όπως το ποδόσφαιρο, την πάλη και τον πόλεμο. Συνήθως επιλέγουν την παρέα των ήσυχων αγοριών ή κοριτσιών και λειτουργούν περισσότερο με το συναίσθημα παρά με τη λογική, συχνά δείχνουν συγκαταβατικότητα προς τους άλλους που εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά, γίνονται υποχωρητικά και συνήθως δεν υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους όσο θα έπρεπε.
Πώς να αποτρέψουμε τη «μαλθακοποίηση» των αγοριών;
Η μητέρα πρέπει να καταλάβει ποιος είναι ο ρόλος της και ποια είναι τα όρια της η πολλή φροντίδα και η υπερπροστατευτικότητα ευνουχίζει το αγόρι και δεν το βοηθά να μεγαλώσει σωστά.
Να περνούν χρόνο με τον μπαμπά τους. Ο πατέρας για τα αγόρια λειτουργεί ως πρότυπο. Η συζήτηση με τον πατέρα και η ενασχόληση με «αντρικές δραστηριότητες» είναι πράγματα που διαμορφώνουν την αρρενωπότητα ενός αγοριού.
Να τα προτρέπουν να παίζουν εκτός σπιτιού και ομαδικά. Στα αγόρια αρέσουν τα ενεργητικά παιχνίδια, το τρέξιμο, η μπάλα, το κύλισμα στο χώμα, η πάλη, το ποδόσφαιρο. Συχνά όμως οι γονείς, φοβούνται να τα αφήσουν εκτεθειμένα έξω, λόγου του ότι δε θέλουν να χτυπήσουν ή να λερωθούν, έτσι, τα κρατάνε στο σπίτι και με τον τρόπο τους τα ωθούν να ασχολούνται με πιο ήπιες δραστηριότητες. Λειτουργώντας όμως έτσι σαν γονείς απομακρύνουν την ενεργητικότητα και την κοινωνικοποίηση των αγοριών μαθαίνοντας τους να έρχονται περισσότερο σε επαφή με μεγαλύτερους και να μην αλληλεπιδρούν με τους συνομηλίκους τους.
Να τους επιτρέψουν να μάθουν τι συμβαίνει στην ζωή. Τα δυσάρεστα γεγονότα όπως ο θάνατος, η φτώχια, η κακοποίηση, οι ληστείες, είναι μέρος της πραγματικής ζωής και θα πρέπει το παιδί να ενημερώνεται ανάλογα με το αναπτυξιακό του στάδιο. Η απόκρυψη των γεγονότων λειτουργεί αρνητικά, το παιδί πρέπει να ενημερώνεται και οι γονείς πρέπει να του απαντούν με ειλικρίνεια και με απλό τρόπο σε κάθε ερώτηση γιατί αν μάθει ή ακούσει κάτι τυχαία θα του είναι ακόμα πιο δύσκολο να το χειριστεί.
Να μη σπεύδουν να τα καλύψουν για κάθε λάθος τους, αντίθετα να τα αφήνουν να αναλάβουν ευθύνες. Οι γονείς θέλοντας να είναι πολύ κοντά στα παιδιά τους, συχνά καλύπτουν τα λάθη και τα δικαιολογούν αντί να τα αφήσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ισότιμα και με αξιοπρέπεια.
Να μην παρεμβαίνουν στις σχέσεις τους. Πολλές φορές οι γονείς εμπλέκονται στις φιλικές παρέες του παιδιού παρεμβαίνοντας και σχολιάζοντας συμπεριφορές. Σε ακραίες περιπτώσεις οι γονείς παρακολουθούν τα παιδιά τους όταν βγαίνουν με την παρέα τους αποτρέποντας έτσι τη δυνατότητα να αυτονομηθούν.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς ώστε να διαπαιδαγωγήσουν το παιδί τους σωστά;
Οι αλλαγές της σύγχρονης κοινωνίας μας επιβάλλουν να αναπροσαρμόσουμε τις πεποιθήσεις μας και τις αξίες μας σύμφωνα με τη νέα δομή της οικογενείας. Οι γονείς σήμερα έχουν ανάγκη από σωστή πληροφόρηση και καθοδήγηση μέσα από προγράμματα συμβουλευτικής γονέων ώστε να είναι βέβαιοι ότι οι αρχές της διαπαιδαγώγησης που εφαρμόζουν θα οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα και θα βοηθήσουν το παιδί τους να γίνει ένα αυτόνομος ανεξάρτητος δημιουργικός κι ευτυχισμένος ενήλικας.
Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου