Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Χάρη στην Εκκλησία και στους Ιεράρχες μας καταλάβαμε το νόημα της χθεσινής μέρας σε όλη την Ελλάδα.



Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα

25η Μαρτίου 1821.
Ένας Ιεράρχης, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει το λάβαρο και ευλογεί τα ιερά όπλα των Ελλήνων και κηρύσσει την Επανάσταση.
Αρχίζει να διαλύεται το σκότος της σκλαβιάς.


25η Μαρτίου 2021.
Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας υψώνουν την γαλανόλευκη στα καμπαναριά των ιερών ναών, φωτίζουν τις Εκκλησιές με την σημαία, λειτουργούν για την διπλή γιορτή της «Πίστης και της Λευτεριάς», τελούν επιμνημόσυνες δεήσεις, ευλογούν, στηρίζουν, ενισχύουν, παρηγορούν τον λαό του Θεού που μαστίζεται από το σύγχρονο σκότος της πνευματικής, οικονομικής και εσχάτως υγειονομικής κρίσης.


Η σημερινή μέρα δεν θα είχε την αίγλη που είχε, αν οι ακαταπόνητοι Αρχιερείς μας, οι Σεβ. Μητροπολίτες της Εκκλησίας μας και η ίδια η Εκκλησία μας, δεν είχαν το πάνω χέρι για να μας κάνουν να αισθανθούμε στο πετσί μας τη μέρα, να θυμηθούμε την ιστορία μας και να συγκινηθούμε!
Μπορεί εκ των πραγμάτων η Αθήνα να έζησε με ξεχωριστό τρόπο τη μέρα άφού ήταν το επίκεντρο του εορτασμού και μεγάλες προσωπικότητες έφτασαν κοντά μας για να εορτάσουν μαζί μας τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Η παρέλαση και μόνο πρόσθεσε αίγλη και μας μετέφερε νοερά σε μεγάλες στιγμές της πορείας της πατρίδας μας. Στην επαρχία ωστόσο δεν έγιναν παρελάσεις και το μεγάλο βάρος των εκδηλώσεων έπεσε στην Εκκλησία μας.
Είδαμε Ιεράρχες της Εκκλησίας μας ως ο Δράμας Παύλος, ως ο Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, ως ο Πειραιώς Σεραφείμ, ως ο Σερρών Θεολόγος, ως ο Φιλίππων Στέφανος, ως ο Φωκίδος Θεόκτιστος, ως ο Φθιώτιδος Συμεών, ως ο Καλαβρύτων Ιερώνυμος, ως ο Λαρίσης Ιερώνυμος, ως ο Χίου Μάρκος και άλλους Αρχιερείς, να προβαίνουν σε εκδηλώσεις ξεχωριστές και να παρασύρουν το λαό μας σε σεμνές αλλά ξεχωριστές εκδηλώσεις οι οποίες ενίσχυσαν το λαό μας και ενδυνάμωσαν την ψυχολογία του, σε αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που διανύουμε!
Χάρη στην Εκκλησία μας χαρήκαμε πάλι την ξεχωριστή αυτή ημέρα! Χάρη στην Εκκλησία μας έγινε πάλι γαλάζιος ο ουρανός μας σήμερα και πήραν πάλι φωτιά οι σκέψεις μας και τα όνειρα μας.
Ναι αν δεν ήταν η Εκκλησία μας σήμερα όλα θα ήταν… φλατ! Όλα θα ήταν επίπεδα.
Και μπορεί να απέκλεισαν ή να περιόρισαν το ρόλο της Εκκλησίας στην Αθήνα αλλά και πάλι έλαμψε δια της διακριτικής της παρουσίας και συμβολής! Και πάλι έδειξε πως ακόμη και στα δύσκολα μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια.
Και το ότι δεν πήγε ο Αρχιεπίσκοπος στο επίσημο δείπνο κάποιο λόγο θα είχε που αργά ή γρήγορα θα φανεί!
Σύγχρονοι Γερμανοί, Γρηγόριοι Ε΄, Ησαΐες, Σαμουήλ, Παπαφλέσσες αναπτέρωσαν το ηθικό του λαού μας, θέριεψαν μέσα τους την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, με την προϋπόθεση να είμαστε κοντά στον Θεό, στην Υπέρμαχο Στρατηγό και να διατηρήσουμε τα ιερά και τα όσια του Γένους μας.
Σας ευχαριστούμε Άγιοι Αρχιερείς! Τώρα, είπερ ποτέ και άλλοτε, σας έχει ανάγκη αυτός ο λαός. Σταθείτε δίπλα μας, ως πραγματικοί πατέρες και ποιμένες, εμπνευστές και καθοδηγητές για να βγούμε από τα αδιέξοδα που μας οδήγησε το αθεϊστικό και υλιστικό πνεύμα της εποχής μας.
Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Και όταν περάσει αυτό το κακό θα ξεχάσουμε όλες τις καλές στιγμές και θα βρεθούμε ξανά μέσα στις Εκκλησίες μας όπως τον παλιό
καλό καιρό, σα να μην πέρασε μια μέρα!




πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου