Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Ποιος δεν ήθελε την Εκκλησία στο Προεδρικό Μέγαρο;



Του Γιώργου Βήτα
Δικηγόρου Θεσσαλονίκης


 

Από την Τετάρτη το βράδυ, έχω κυριολεκτικά «σπάσει» τα τηλέφωνα και με τη σειρά τους οι άνθρωποι που απευθύνθηκα έχουν κάνει το ίδιο, για να μάθουμε το λόγο που δεν υπήρχε εκπρόσωπος της Ελλαδικής Εκκλησίας, στο δείπνο για τα 200 χρόνια από την επανάσταση. Μιας παρουσίας, που είτε για λόγους εθιμοτυπίας, είτε για λόγους ιστορικούς, είτε αν θέλετε για λόγους που αφορούν την ιδιοσυστασία και την παράδοση του Ελληνικού κράτους, ήταν προφανής.

Είναι απολύτως αδύνατον να μάθω. Ουδείς εξ όσων απευθύνθηκα γνώριζε, αν και ήταν βέβαιο ότι πρώτοι θα γνώριζαν, αλλά και από την άλλη έχουν παραξενευτεί και οι ίδιοι, από το γεγονός πως ούτε οι ίδιοι, αλλά ούτε και οι άλλοι που με τη σειρά τους απευθύνθηκαν, γνωρίζουν.
Ας μη αναφερθώ στα ΜΜΕ, γιατί δείχνουν πως ούτε την κριτική ικανότητα έχουν να εντοπίσουν την είδηση, αλλά ούτε τη διάθεση να ασχοληθούν, αφού προφανώς τέτοια εντολή πήραν. Ούτε φυσικά σε αυτούς, που ακόμη δεν κατάλαβαν τι γράφω και γιατί.
Τη σοβαρότητα του γεγονότος, επιτείνει η πλήρης Ομερτά, που καλύπτει το γεγονός, είτε από την Αρχιεπισκοπή, είτε από την Προεδρία. Δεν γνωρίζουμε αν ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε μόνος του τη μη παρουσία της Εκκλησίας, ή δεν εκλήθη καθόλου. θα μου πείτε, είναι δυνατόν να μη εκλήθη; Με αυτά που βλέπουμε τα δυο τελευταία χρόνια από την Κυβέρνηση ή από την Προεδρία, δεν θα φαινόταν απίθανο (πράγμα από μόνο του εξοργιστικό) , ενώ η υπηρεσία εθιμοτυπίας, η οποία τοποθέτησε απέναντι στο τραπέζι τον κ Τσίπρα και τον κ Πικραμένο, μάλλον δεν φαίνεται να ασχολήθηκε και πολύ επιμελώς.
Παρόλα αυτά, ένα μείζον σοβαρότατο και πολιτικό και εκκλησιαστικό θέμα αντιμετωπίζεται σε απόλυτη σιωπή. Να σημειώσω ότι κατά την άποψή μου, ούτε προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος ούτε προσωπικά η κ. Πρόεδρος, έχουν δικαίωμα στην όποια προσωπική τους απόφαση, της μη παρουσίας της Εκκλησίας στο γεύμα. Ο συμβολισμός υπερβαίνει την εξουσία τους.
Δεν θα ασχοληθώ με φήμες που κυκλοφόρησαν. Αν κάποιος ήταν χολωμένος και δεν πήγε οφείλουμε να μάθουμε το λόγο, η να το ξεκαθαρίσει η προεδρία, που δεν το έκανε. Αν ήταν θέμα υγείας, επίσης, όπως και γιατί δεν έστειλε εκπρόσωπο. Αν δεν εκλήθη, επίσης πρέπει να γίνει γνωστό. Η ομερτά όμως είναι ύποπτη και μη αποδεκτή. Ρίχνει ευθύνες σε όλους και μας κάνει να σκεφτόμαστε άλλα σενάρια. Συμφωνημένα ή μη.

Το ποιος δεν θέλει το ράσο το ξέρουμε και το βλέπουμε. Μήπως να ψάξουμε και εκεί που δεν βλέπουμε;

 

ΠΗΓΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου