Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Aύθες: Γιατί βγαίνουν και πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε



Βγάζετε άφθες στο στόμα; Δείτε για ποιους λόγους εμφανίζονται, ενημερωθείτε για τις λύσεις που έχετε στη διάθεσή σας για τη αντιμετώπισή τους και απαλλαγείτε μια και καλή από αυτές τις μικρές αλλά επώδυνες πληγές στη στοματική κοιλότητα.

Τι είναι οι άφθες;
Πρόκειται για μικρές επιφανειακές «πληγές» που εμφανίζονται χωρίς προειδοποίηση στο εσωτερικό του στόματος, κυρίως μέσα από τα χείλη, στα πλάγια ή κάτω από τη γλώσσα, στα ούλα, στον ουρανίσκο ή μέσα μεριά από τα μάγουλα. Δείτε τι κρύβουν και λάβετε τα μέτρα σας.

Kολλάνε;
Όχι οι άφθες μπορεί από τη στιγμή που εμφανίζονται να είναι ενοχλητικές όμως δεν είναι μολυσματικές, οπότε και δεν μεταδίδονται.
Οι λόγοι που βγάζετε άφθες και δεν πάει ο νους σας!
Δείτε που οφείλονται συνήθως, τα μεμονωμένα στοματικά έλκη και λάβετε τα μέτρα σας!

ΜΙΚΡΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ
1. Βουρτσίζετε τα δόντια βίαια και με λάθος οδοντόβουρτσα– συνήθως υπερβολικά σκληρή
2. Πρόσφατα προχωρήσατε σε προσθετική αποκατάσταση (γέφυρα, σφράγισμα) ή προσθήκη ορθοδοντικών μηχανισμών (όπως σιδεράκια) που, απ΄ότι φαίνεται, δεν εφαρμόζουν σωστά και χρειάζονται ρύθμιση.
3. Τρώτε γρήγορα, αγχωμένα και το αποτέλεσμα είναι να δαγκώνετε το μάγουλο ή τη γλώσσα σας.
Τα καλά νέα: Οι άφθες αυτής της αιτιολογίας θεραπεύονται σχεδόν άμεσα και μόνιμα μόλις εξαλειφθεί η αιτία που τις προκαλεί.

AΓΧΟΣ- ΚΟΠΩΣΗ
4. Πρόσφατα βιώσατε μια συναισθηματικά φορτισμένη περίοδο, ένα δυσάρεστο γεγονός, μια έντονη κόπωση, μια περίοδο στρες στη δουλειά σας ή συμμετείχατε σε εξετάσεις.
5. Κόψατε το κάπνισμα – το κάπνισμα αποτρέπει τις άφθες!
Το ξέρατε; Οι άφθες μεταξύ άλλων αποδίδονται και σε πιθανή διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να προκληθεί μετά από έντονες, στρεσογόνες καταστάσεις.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
6. Αν εμφανίζονται περισσότερα από ένα έλκη στο στόμα σας και μάλιστα σας «επισκέπτονται» συχνά, ο ένοχος μπορεί να κρύβεται πίσω από κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως ασθένειες του πεπτικού συστήματος (π.χ. ελκώδης κολίτιδα).
7. Πρόσφατα περάσατε αρρωστήσατε με υψηλό πυρετό ή περάσατε μια βαριά ασθένεια. Στους ενόχους συμπεριλαμβάνονται οι ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις καθώς και κάποιο μικρόβιο της στοματικής κοιλότητας (π.χ. ο στρεπτόκοκκος)
8. Εμφανίζετε αλλεργίες σε κάποιες τροφές όπως (τυρί, ντομάτα, διάφορα καρυκεύματα, συντηρητικά τροφίμων, όξινες τροφές, σοκολάτα), δυσανεξία στη γλουτένη, ή ακόμη αλλεργία σε φάρμακα (ασπιρίνη, αντιυπερτασικά κ.α.)
9. Μπείτε σε υποψίες και ζητήστε οπωσδήποτε ιατρική συμβουλή, όταν τα επαναλαμβανόμενα έλκη που εμφανίζετε στο στόμα εκδηλώνονται μεταξύ άλλων και με συμπτώματα δυσπεψίας και φουσκώματα στην κοιλιά, με κόπωση, διάρροια, επίμονη αναιμία που δεν διορθώνεται με χορήγηση σιδήρου.
Το ξέρατε; Όσο υπάρχουν άφθες στο στόμα, να αποφεύγετε κυρίως τις αλμυρές τροφές, τις τροφές με καρυκεύματα και τα εσπεριδοειδή.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ
10. Η διατροφής σας δεν είναι ισορροπημένη και χαρακτηρίζεται από χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Β12, έλλειψης σιδήρου ή φολικού οξέος ή ανεπάρκειας βιταμινών κυρίως του συμπλέγματος Β). Υπεύθυνο μπορεί να είναι επίσης και κάποιο μικρόβιο της στοματικής κοιλότητας (π.χ. ο στρεπτόκοκκος), καθώς και ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις.
Τα καλά νέα: Φροντίστε να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Ε μαζί με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μπορείτε επιπλέον, εάν χρειάζεται να ενισχύστε τον οργανισμό σας με συμπληρώματα διατροφής –όπως οι βιταμίνες C, E, Β12 και ψευδάργυρο.

Πώς θα ανακουφιστώ;
Σήμερα δεν υπάρχει λόγος να αφήνετε τις στοματικές άφθες να περιορίζουν τη ζωή σας! Υπάρχουν σειρές προϊόντων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να προσφέρουν άμεση ανακούφιση στο πόνο που προκαλούν τα έλκη, ενώ παράλληλα χάρη συνδυασμό συστατικών των συστατικών τους μειώνουν τη φλεγμονή και ενθαρρύνουν τη γρήγορη επούλωση και αποκατάσταση των ιστών!

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ
Η θεραπεία σπάνια απαιτεί ιατρική αντιμετώπιση, μιας και στην πλειοψηφία τους οι άφθες είναι αθώες και συνήθως θεραπεύονται μόνες τους μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμάτε το ρόλο της στοματική υγιεινή και να επιμένετε στο καλό βούρτσισμα των δοντιών για να αποφευχθεί η μόλυνσή τους. Επιλέγετε οδοντόκρεμα καλής ποιότητας ειδικά σχεδιασμένη για τη φροντίδα δοντιών και ούλων. Ολοκληρώστε την περιποίηση με τη χρήση στοματικού διαλύματος.

Πότε να ανησυχήσω;
Αν μια άφθα επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο των 2-3 εβδομάδων και δεν εμφανίζει καθόλου σημάδια υποχώρησης τότε πρέπει να επισκεφθείτε οδοντίατρο ή έναν ειδικό στοματολόγο.

* Οι πληροφορίες του άρθρου δεν προτρέπουν σε αυτοδιάγνωση προβλημάτων υγείας, ούτε υποκαθιστούν την αξιολόγηση από ειδικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου