Το τι μαρτύρια πέρασαν οι χριστιανοί κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας… μια ανάγνωση στα νεομαρτυρολόγια και θα καταλάβετε.
Σκέψου το πιο απλό. Αν ένας Ρωμιός πήγαινε κάπου με το γαϊδούρι του και τύχαινε να συναντήσει στον δρόμο Τούρκο έφιππο, έπρεπε να σταματήσει, να κατέβει από το ζώο και να είναι ακίνητος και με σκυμμένο το κεφάλι μέχρι που να περάσει ο Τούρκος.
Δεν μπορούσε να περάσει δίπλα από τον Τούρκο καβάλα στο άλογο.
Επίσης, πολλές φορές την ώρα της λειτουργίας έμπαιναν στην εκκλησία οι Τούρκοι με τα άλογα μέσα. Και έβγαζαν έξω όσους ήθελαν για να πάνε να θερίσουν. Και γι΄ αυτό όσες εκκλησίες χτίστηκαν επί Τουρκοκρατίας έχουν χαμηλή είσοδο, να μην μπορεί να μπει έφιππος ο Τούρκος μέσα.
Να μερικά πραγματάκια που πρέπει να τα διασώσουμε.
Κώστας Γανωτής
Οι Τούρκοι πήγαιναν και έβγαζαν τα μάτια στους αγίους στις τοιχογραφίες των ναών μας. Έχουμε αρκετούς ναούς που τα μάτια των αγίων είναι βγαλμένα. Αλλά οι ορθόδοξοι χριστιανοί κάνανε κάτι άλλο. Πήγαιναν και βάζανε πάνω καινούργιο φρέσκο και αυτό κόλλαγε πάνω στις τρύπες που έκαναν οι Τούρκοι και φτιάχναν άλλη τοιχογραφία. Αλλά όταν οι Τούρκοι πήγαιναν να κοιμηθούν τη νύχτα μέσα στα ξωκκλήσια, φοβόντουσαν τους αγίους και γι΄ αυτό τους έβγαζαν τα μάτια. Γιατί τους κοίταζαν οι άγιοι κι εκείνοι τρόμαζαν…
Κώστας Γανωτής
Γιατί ο Παπαδιαμάντης αναφέρει ότι τα κορίτσια από τα δώδεκα χρόνια κι ύστερα δεν πηγαίναν στις εκκλησίες;
Στον γάμο τους ξαναπήγαιναν πια.
Πηγαίναν το βράδυ της αναστάσεως, το βράδυ της Μ. Παρασκευής, τη νύχτα κρυφά, ντυμένες γριές για να προσκυνήσουν τον επιτάφιο. Για να μην τις αρπάξουν οι Τούρκοι.
Στην Ανάσταση φοβόντουσαν ωστόσο να πάνε γιατί είχε πολύ φως το βράδυ της ανάστασης. Και φαίνονταν.
Υπάρχουν πολλά άγνωστα περιστατικά. Ας πούμε, σε ένα πανηγύρι που γινόταν κοντά στην Άμφισσα και χόρευαν το βράδυ, χόρευαν και οι κοπέλες χώρια για να μην τις αγγίζουν τα αγόρια.
Οι Τούρκοι παραμόνευαν και πήγαν και αρπάξανε μερικές κοπέλες. Οπότε βγήκαν οι παλληκαράδες, οι κλέφτες με τα όπλα, και κυνήγησαν τους Τούρκους κι αφήσαν τις κοπέλες.
Κώστας Γανωτής
Μία απ΄ αυτές όμως, μια Κρυστάλλω, την πήρε ο Σκυλοδήμος, ο αρχηγός του αποσπάσματος στο οποίο ηγούνταν ο Αθανάσιος Διάκος, την πήγε πάνω στο λημέρι του, δεν ξέρω με ποια δικαιολογία.
Όταν έφτασε πάνω η κοπέλα, ο Διάκος πήρε το τουφέκι του κι εξαφανίστηκε. Και έγραψε γράμμα ύστερα στον Σκυλοδήμο και του λέει “εδώ πάνω ήρθαμε καπετάνιε για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας, δεν ήρθαμε για Κρυστάλλες. Αν δεν στείλεις την κοπέλα στο σπίτι εγώ δεν ξανακατεβαίνω να πολεμήσω μαζί σας.”
Τι υπέροχα πράγματα!
Και λέει ο Μακρυγιάννης: παλληκάρια λέει που ήταν στον αγώνα, ντροπαλά σαν κορίτσια κοκκινίζανε. Να ένα παράδειγμα, ο Αθανάσιος Διάκος. Κι αναγκάστηκε ο Σκυλοδήμος, για να μη χάσει τον Αθανάσιο Διάκο, έστειλε την Κρυστάλλω στο σπίτι της κι αποκαταστάθηκε, και τότε γύρισε πίσω ο Διάκος. Αυτά πρέπει να τονιστούν λοιπόν… Είναι πολύ σπουδαία πράγματα, διότι δείχνουν το ήθος που υπήρχε.
Κώστας Γανωτής
Από το VIBER (Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης Λαρίσης)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου