Η λήψη σωστών αποφάσεων δεν αποτελεί μικρό επίτευγμα, ειδικά για τα μικρά που τείνουν να «ακούν» περισσότερο την παρορμητική τους πλευρά. Είναι στη δική μας ευχέρεια να καθοδηγήσουμε τα παιδιά μας προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε συγκεντρώσει πρακτικές συμβουλές και τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ωθήσετε τα παιδιά σας να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους, ώστε να γίνουν αυτόνομοι άνθρωποι, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον κόσμο.
1. Αφήστε το παιδί σας να είναι ο αρχηγός του σπιτιού για μία ώρα την ημέρα
Αυτό λειτουργεί εξαιρετικά καλά με τα μικρότερα παιδιά, τα οποία έχουν πολύ λίγες επιλογές στην καθημερινότητά τους. Επιτρέποντας στο παιδί σας να αναλάβει τα ηνία ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα ανά ημέρα και μέσα στις παραμέτρους ασφαλείας σας, το ενθαρρύνετε να αισθάνετα ξεχωριστό και ικανό. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σημαντικό κάποιες φορές να σεβόμαστε τα «όχι» των παιδιών στις δικές μας επιθυμίες και να τα αφήνουμε να βιώνουν μια υγιή εμπειρία της δικής τους εξουσίας. Τα παιδιά των οποίων οι επιλογές γίνονται σεβαστές σήμερα, θα είναι αυτά που, αύριο, θα μπορούν να πουν «όχι» όταν ένας συμμαθητής τους ενθαρρύνει να κάνουν κάτι που ίσως δεν θέλουν να κάνουν.
2. Παίξτε ρόλους για να βοηθήσετε τα παιδιά να βρουν τη φωνή τους και να μάθουν να παίρνουν αποφάσεις από μόνα τους
Ο Michele Gathrid, διευθυντής του Preschool Circle Of Preschool Children στο Λος Άντζελες, προτείνει: «Το παιχνίδι των ρόλων έχει πάντα ένα σενάριο, κατά το οποίο το παιδί σας να είναι εξοπλισμένο με πολλές εναλλακτικές λύσεις μέσα από τις οποίες μαθαίνει πολλά. Οι απρόβλεπτες καταστάσεις κάνουν συχνά τα παιδιά να αισθάνονται αμηχανία, ντροπή και να είναι επιφυλακτικά. Δημιουργήστε ένα σενάριο καταστάσεων και κάντε ερωτήσεις όπως: Ποιος είναι ο άλλος τρόπος που μπορείς να πεις στον φίλο σου ότι δεν θέλεις να παίξεις άλλο μαζί του χωρίς να τον πληγώσεις; Ή αν η αδερφή σου, σου λέει ΟΧΙ σε κάτι που της ζητάς και δεν σου αρέσει η απάντησή της, τι μπορείς να κάνεις;
3. Δώστε στα παιδιά σας την υπευθυνότητα για ένα πράγμα την ημέρα
Η ελευθερία είναι ευθύνη. Για να μεγαλώσουν τα παιδιά και να αποκτήσουν ανεξαρτησία (και τελικά να μπορούν να πάρουν σωστές αποφάσεις στο μέλλον), πρέπει να τα διδάξουμε να είναι υπεύθυνα. Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να διδάξετε στα παιδιά την ευθύνη και είναι αποδεδειγμένο πως ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά δέχονται με ενθουσιασμό να συμμετέχουν σε δουλειές και «θελήματα». Δοκιμάστε να δώσετε σε ένα παιδί ηλικίας δύο ετών να προσέχει ένα μικρό γλαστράκι ή να βάλει φαγητό στην γάτα. Θα δείτε πόσο συνεπές θα είναι στην υποχρέωσή του και πόσο χαρούμενο που έχει αναλάβει κι αυτό κάτι.
4. Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν ποιο λαχανικό ή υγιεινό σνακ θα φάνε
Όταν πρόκειται για την υγιεινή διατροφή, τα παιδιά σπάνια παίρνουν σωστές αποφάσεις. Σε έναν τέλειο κόσμο, τα παιδιά θα κατανάλωναν τόνους από λαχανικά όλη την ημέρα, αλλά στον κόσμο μας, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Εάν το παιδί σας έχει ένα αγαπημένο λαχανικό, φροντίστε να του το δίνετε μέχρι να διευρυνθεί ο γευστικός του ορίζοντας. Είναι καλύτερα να τρώει αγγούρι κάθε μέρα, παρά καραμέλες. Μπορεί να σας πάρει λίγο χρόνο, αλλά τα περισσότερα παιδιά τελικά κάνουν σωστές (εντάξει, καλύτερες) επιλογές σχετικά με τα λαχανικά και την υγιεινή διατροφή γενικότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου