Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Η Επανάσταση του 21 και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου



Ο όρκος της Αγίας Λαύρας, πίνακας του Θ. Βρυζάκη (1851)

Από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, 29 Μαΐου 1453 και για τετρακόσια χρόνια το ελληνικό γένος ζούσε υποδουλωμένο υπό τον τούρκικο ζυγό. Η φλόγα για λευτεριά δεν έσβησε ποτέ, την κρατούσαν αναμμένη η Εκκλησία και οι απόδημοι Έλληνες. Οι Έλληνες της διασποράς, στήριζαν πάντα οικονομικά και ηθικά την σκλαβωμένη Ελλάδα. Επηρεασμένοι από τις επαναστάσεις της Δύσης, την γαλλική επανάσταση 1789, τους Ναπολεόντειους πολέμους και την αμερικανική επανάσταση 1776, ανήκαν στο ενημερωμένο, καλλιεργημένο και προοδευτικό κομμάτι του ελληνισμού. 
Έτσι λοιπόν το 1814 ιδρύθηκαν η Φιλόμουσος Εταιρία και η Φιλική Εταιρία, με σκοπό την παλιγγενεσία του έθνους και την οργάνωση της επανάστασης. 
Η Φιλόμουσος Εταιρία ιδρύθηκε στη Βιέννη και απαρτιζόταν από επιφανείς Έλληνες όπως τον Αδαμάντιο Κοραή, τον Καποδίστρια και οικονομικά ισχυρούς απόδημους. 
Η Φιλική εταιρία ιδρύθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας από τον Αθανάσιο Τσακάλωφ, τον Νικόλαο Σκουφά και τον Εμμανουήλ Ξάνθου. 
Η ανταρσία του Αλί Πασά εναντίον του Σουλτάνου, θεωρήθηκε η καλύτερη ευκαιρία. Την 25η Μαρτίου 1821,ανήμερα του Ευαγγελισμού, αφού ψάλθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός παρουσία οπλαρχηγών και στρατιωτικών δυνάμεων, ευλόγησε και ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης από τη Μονή ΜεγίστηςΛαύρας στα Καλάβρυτα. Η ημερομηνία αυτή χαρακτηρίζει την επίσημη έναρξη της Επανάστασης παρόλο που οργανωμένες επαναστατικές κινήσεις είχαν ήδη ξεκινήσει σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

Η επιλογή της ημέρας δεν ήταν τυχαία. Την 25ηΜαρτίου η εκκλησία μας γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μέρα συμβολική για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Η χαρμόσυνη είδηση που φέρνει ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παρθένο Μαρία, του ερχομού του Μεσσία στον κόσμο, δίνει ελπίδα και προσμονή. Το χαρμόσυνο μήνυμα της σωτηρίας του έθνους ήθελαν να στείλουν οι πρωτεργάτες της Επανάστασης στο σκλαβωμένο επί τετρακόσια χρόνια γένος και η ημέρα αυτή έμελε να αποτελέσει την απαρχή της πολυπόθητης ελευθερίας για τους Έλληνες. Τότε που Ορθοδοξία και Ελλάδα ήταν ένα.

Οι Έλληνες όρθωσαν ανάστημα απέναντι στην πανίσχυρη οθωμανική αυτοκρατορία και με το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος», έγραψαν ιστορία στα πεδία των μαχών. Έπειτα από αγώνες και θυσίες, η πατρίδα μας ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, το 1830 με τη συνθήκη του Λονδίνου, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η πίστη στο Θεό και την πατρίδα, στα «όσια και ιερά» μπορεί να καταφέρει τα πάντα.

Για άλλη μια χρονιά θα γιορτάσουμε και φέτος τη διπλή αυτή γιορτή που συμβολίζει εκτός των άλλων, τον άρρηκτο δεσμό Ελλάδας και Ορθοδοξίας που κάποιοι αμφισβητούν και κάνουν τα πάντα για να τον διαρρήξουν, για τους δικούς τους λόγους. Όμως η ημέρα της 25ης Μαρτίου ας θυμίσει σε όλους μας, τους αγώνες για την ελευθερία, τη δύναμη των Ελλήνων, την πίστη στις αξίες και τα ιδανικά και ας επαναφέρει την ελπίδα και την εθνική υπερηφάνεια που έχει χάσει ο Έλληνας. «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου