Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Σύνδρομο Down: Τι είναι και γιατί είμαστε όλοι ίσοι



H Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down είναι μία ακόμη υπενθύμιση πως όλοι είμαστε ξεχωριστοί.

Η σκληρή πραγματικότητα, είναι πως υπάρχουν αρνητικές συμπεριφορές, χαμηλές προσδοκίες, διακρίσεις και αποκλεισμό των ατόμων με σύνδρομο Down. Αυτό, πρέπει επιτέλους να αλλάξει και η 21η Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα για το σύνδρομο Down, είναι μια καλή ευκαιρία. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητό πως δεν μιλάμε για ασθένεια αλλά για μια διαταραχή.

Τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν δικαίωμα στην προσωπική εξέλιξη, στις προσωπικές σχέσεις, στην ιατρική περίθαλψη και στην εργασία. Το επίσημο hashtag είναι το #LeaveNoOneBehind και εμείς με τη σειρά μας το κάνουμε γνωστό: Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω.

Τι πρέπει να γνωρίζεις

Είναι μια γενετική διαταραχή, που προκαλεί δια βίου νοητική αναπηρία, αναπτυξιακές καθυστερήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις, σοβαρά προβλήματα υγείας. Το σύνδρομο είναι η πιο κοινή χρωμοσωμική διαταραχή. Η εμφάνισή του, είναι το αποτέλεσμα ενός επιπρόσθετου χρωμοσώματος στο ζευγάρι 21 και έτσι αυξάνεται ο τελικός αριθμός χρωμοσωμάτων σε 47, αντί για 46.

Στο άτομο με σύνδρομο down, πρέπει να εφαρμόζονται βασικοί κανόνες εκπαίδευσης έτσι ώστε να του προσφέρεται η δυνατότητα να αναπτύξει τις ικανότητές του στο μέγιστο βαθμό. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η κατάλληλη βοήθεια για να οδηγηθεί στην ανεξαρτησία. Αυτός πρέπει να είναι ο κύριος στόχος των γονέων. Γιατί, όπως αναγράφεται και στον τίτλο, είμαστε όλοι ίσοι και με τα ίδια δικαιώματα.
 


Με τις κατάλληλες κινήσεις, μπορεί να αυξηθεί η ποιότητα ζωής παιδιών και ενηλίκων που ζουν με τη συγκεκριμένη διαταραχή. Σχεδόν τα μισά παιδιά με σύνδρομο Down, γεννιούνται με κάποιου είδους καρδιακής ανωμαλίας, έχουν αυξημένο κίνδυνο λευχαιμίας και μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα άνοιας μετά την ηλικία των 50. Επίσης, έχουν μεγαλύτερη τάση να είναι παχύσαρκα. Πολλά άτομα εμφανίζουν επιληπτικές κρίσεις, απώλεια ακοής και δερματικά προβλήματα. Σημαντικό: Πλέον, τα χρόνια ζωής τους, έχουν ξεπεράσει τα 60, ενώ παλαιότερα, έφταναν τα 10(!).



Κανόνες καθημερινής συμπεριφοράς και επικοινωνίας με άτομα με σύνδρομο Down

Από το Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος
  • Αν θεωρείτε πως ένα άτομο με σύνδρομο Down χρειάζεται βοήθεια, ρωτήστε το πως μπορείτε να του τη δώσετε.

  • Μιλήστε απευθείας στο άτομο με σύνδρομο Down και όχι στο συνοδό του.

  • Μη φοβάστε πως θα χρησιμοποιήσετε λάθος λέξεις. Χρησιμοποιήστε κοινές εκφράσεις.

  • Αν μιλάτε με κάποιον που είναι σε αναπηρικό καρότσι, σκύψτε προς τη μεριά του για να έχετε οπτική επαφή.

  • Αν μιλάτε με κάποιον άνθρωπο που έχει προβλήματα ομιλίας και δεν καταλάβατε τι είπε, μην διστάσετε να ρωτήσετε.

  • Μιλάτε αργά και καθαρά σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Μην φωνάζετε μέσα στο αυτί τους.

  • Να είστε διακριτικός και υπομονετικός, καθώς οι άνθρωποι με σύνδρομο Down χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πουν εκείνο που σκέφτονται.

  • Μην επαινείτε υπερβολικά έναν άνθρωπο με σύνδρομο Down, όταν εκτελεί καθημερινές εργασίες και καθήκοντα.

  • Παραχωρήστε τη θέση σας στο λεωφορείο ή στην «ουρά» της τράπεζας.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου