Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Γιος του αρχηγού της Χαμάς : Ο Μωάμεθ είναι ένας «προφήτης» που δεν έκανε ούτε μια προφητεία (Βίντεο)


 
Ο Παλαιστίνος Μοσάμπ Γιούσεφ γιος του αρχηγού της Χαμάς, έφυγε στην Αμερική, έγινε Χριστιανός και καλεί μέσω συνέντευξης τους μουσουλμάνους να ξυπνήσουν ...
Όλοι οι προφήτες προφήτεψαν τον ερχομό του Μεσσία κι έκαναν θαύματα.
Ποιες είναι οι προφητείες και τα θαύματα του Μωάμεθ όμως κανείς δεν γνωρίζει.

Επαγγελματικός προσανατολισμός σε εφήβους: Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς;

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός γίνεται συχνά στους εφήβους, προκειμένου να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους.
 

Τι είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός;

Ο κύριος Στέλιος Μαντούδης αναπτυξιακός εργοθεραπευτής αναφέρει ότι:
ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι ένας κλάδος της εφαρμοσμένης ψυχολογίας που μας βοηθά να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε και με τι θα θέλαμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά στο μέλλον.
 
Η επιλογή του επαγγέλματος δεν είναι απλή ούτε εύκολη διαδικασία

Ορισμένοι έφηβοι μπορεί από πολύ μικρή ηλικία να έχουν αποφασίσει τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν. Υπάρχουν όμως, και πολλοί έφηβοι, οι οποίοι διχάζονται ανάμεσα σε δύο- τρεις επιλογές και ορισμένοι άλλοι που δεν έχουν ιδέα ποιο επάγγελμα θα ήθελαν να ακολουθήσουν.
 
Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη δουλειά
Στόχος του επαγγελματικού προσανατολισμού είναι η κατανόηση του εαυτού μέσω της ανακάλυψης των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων που έχουμε. Ο κος Μαντούδης επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μία διαδικασία συμπλήρωσης ερωτηματολογίων προσωπικότητας, ενδιαφερόντων, καθώς και συμπλήρωσης διαφόρων ψυχολογικών τεστ.
 
Σήμερα, ο επαγγελματικός προσανατολισμός έχει εξελιχτεί σε σχέση με το παρελθόν

Τα άτομα που κάνουν επαγγελματικό προσανατολισμό ακολουθούν και προγράμματα συμβουλευτικής, ώστε να μπορούν να υλοποιήσουν τους στόχους τους βήμα προς βήμα. Με αυτό τον τρόπο ο έφηβος από την επιλογή προχωρά στην αυτοπραγμάτωση.

 
Η εξέλιξη ενός ατόμου καθορίζεται από την ωρίμανση των ικανοτήτων του, αλλά και από τη λήψη των σωστών αποφάσεων

Η διαδικασία της επαγγελματικής ανάπτυξης είναι ουσιαστικά η διαδικασία της ανάπτυξης ολόκληρης της εικόνας που έχει κανείς για τον εαυτό του. Η εικόνα του εαυτού (αυτό-αντίληψη) είναι ένα αποτέλεσμα αλληλοεπίδρασης κληρονομικών ικανοτήτων και κοινωνικών ευκαιριών που έχει στη διάθεσή του ένα άτομο. Μόνο όταν έχει αποκτήσει σωστή και ολοκληρωμένη εικόνα για τον εαυτό του, μπορεί να πάρει σωστές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του.

Σημαντικό μέρος του επαγγελματικού προσανατολισμού είναι η διαδικασία του συμβιβασμού και της προσγείωσης στην πραγματικότητα.

Πολύ συχνά, συναντάμε εφήβους να δηλώνουν ότι θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές, ηθοποιοί, επιχειρηματίες νυχτερινών μαγαζιών, επηρεασμένοι από τα χρήματα, το lifestyle, τη δημοσιότητα.Ρόλος του επαγγελματικού προσανατολισμού είναι να βοηθήσει τον έφηβο να διαχωρίσει το lifestyle από την πραγματική ζωή.

 
Έφηβοι που έχουν μια πίστη ότι θα περάσουν χωρίς να καταβάλουν την απαιτούμενη προσπάθεια

Τι συμβαίνει όμως με εκείνους τους εφήβους που πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους, όπως για παράδειγμα να περάσουν σε μία σχολή της επιλογής τους, ενώ δεν έχουν τις απαιτούμενες μαθησιακές ικανότητες ή δε διαθέτουν την αυτορρύθμιση ώστε να καθίσουν να διαβάσουν, να βάλουν ένα πρόγραμμα και να το τηρήσουν;

Και σε αυτή την περίπτωση ο επαγγελματικός προσανατολισμός μέσα από τη συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει τον έφηβο να μην υπερβάλει με την αισιοδοξία του και να τον προσγειώσει στην πραγματική ζωή, όπου η αλήθεια είναι ότι μόνο με προσπάθεια και κόπο μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα.
 
Συμβουλευτική στους εφήβους

Τα τελευταία χρόνια τα παιδιά και οι έφηβοι δέχονται επιρροές από πολλές και διαφορετικές πηγές, media, lifestyle, ομάδες συνομήλικων, youtubers, είναι λογικό να βιώνουν μία σύγχυση σχετικά με την αυτό-εικόνα τους, αλλά και με το τι θέλουν να κάνουν στην ζωή τους. Πολύ συχνά, συναντάμε εφήβους που έχουν παραιτηθεί, δε θέλουν να κάνουν τίποτα, δε θέλουν να προσπαθήσουν. Η συμβουλευτική εφήβων μέσα από πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης τους βοηθά να κατανοήσουν τον εαυτό τους και να μπουν στη μάχη για την ζωή.

Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Ο Πάτερ Χρήστος στην εκπομπή "Αλήθειες με τη Ζήνα"

Ο παπά Χρήστος, ιερέας από τη Θεσσαλονίκη, είναι ίσως ο πλέον φανατικός οπαδός του ΠΑΟΚ και πηγαίνει συχνά στο γήπεδο της Τούμπας για να υποστηρίξει την ομάδα του.

πηγή

Η Καππαδοκία είναι μαγεία!

Ένα μέρος βγαλμένο από τα παραμύθια, και όλες οι πρακτικές πληροφορίες για το πώς θα πας εκεί και πόσο θα σου κοστίσει.



της Ηρώς Κουνάδη

Φαντάσου τον ήλιο να ανατέλλει πίσω από αυτούς τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς που έγιναν γνωστοί ως «νεραϊδένιες καμινάδες». Φαντάσου να το βλέπεις όλο αυτό από ψηλά, μέσα από ένα αερόστατο.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Δασκαλίτσα...!

Ηλίας Λιαμής, δρ. Θεολογίας, Καθηγητής Μουσικής, Πρόεδρος της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η συζήτηση της ομηγύρεως σε συγγενικό σπίτι εξαιτίας γιορτής αγαπημένου συγγενούς έφτασε και στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, ενόψει των Πανελληνίων Εξετάσεων που πλησιάζουν. Η κόρη του εορτάζοντος, υπέροχο παιδί και πολύ καλή μαθήτρια, είχε από καιρό δηλώσει την επιθυμία της να ακολουθήσει τα παιδαγωγικά. Οι γονείς της έφεραν στην αρχή λίγες αντιρρήσεις, μόνο και μόνο για τις λίγες και δύσκολες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Σύντομα όμως συντονίστηκαν με την επιθυμία της και όλο το σπίτι συντάχθηκε στην προσπάθεια της.

Το βραδάκι εκείνο, μιας και παρευρίσκονταν θείοι και ξαδέλφια, ανακοινώθηκε επισήμως και η επιλογή της κοπέλας. Μαζί με τα συγχαρητήρια, ακούστηκε και το γνωστό, πολύ συνηθισμένο: «Δασκαλίτσα λοιπόν! Για κορίτσι μια χαρά! Καλή επιτυχία!»

Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχα ακούσει αυτό το σχόλιο. Και πάντα, κάθε φορά που το ακούω, ένα παράπονο και μια διαμαρτυρία φτάνει μέχρι τα χείλη μου. Τις περισσότερες φορές σιωπώ, οι σκέψεις όμως δεν μ’ αφήνουν και τριβελίζουν το μυαλό, αναζητώντας να βρουν το δίκιο τους.


Εμείς,

Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε αν σας επιτεθεί σκύλος; (vid)

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε αν δεχτείτε επίθεση από σκύλο.



Η επίθεση από σκύλο σε άνθρωπο δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στη χώρα μας. Συχνά ακούμε περιστατικά για τέτοιου είδους επιθέσεις, που έχουν μάλιστα και τραγική κατάληξη.

Οι λόγοι που μπορεί ένα σκύλος να σας επιτεθεί είναι πολλοί:
  • Μπορεί να αισθάνεται απειλή και να θέλει να προστατεύει τον εαυτό του
  • Για να προστατεύσει το φαγητό του
  • Για να προστατεύσει την οικογένειά του
  • Μπορεί να έχει άσχημες εμπειρίες από κακομεταχείριση και να έχει γίνει επιθετικός
 
 
Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε
  • Μην πανικοβάλλεστε.Είναι δύσκολο να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας αλλά είναι απαραίτητο για να μπορέσετε να αντιδράσετε σωστά.
  • Μην τρέχετε και μην κάνετε απότομες κινήσεις.
  • Μείνετε ακίνητοι αποφεύγοντας να κοιτάξετε το σκύλο στα μάτια.
  • Κάντε τα χέρια σας γροθιά για να προστατέψετε τα δάχτυλά σας.
  • Προσπαθήστε να του αποσπάσετε τη προσοχή πετώντας κάποιο αντικείμενο μακριά.
  • Αν δεν έχετε κάτι, ούτε ένα άδειο μπουκάλι, προσποιηθείτε ότι παίρνετε κάτι από το έδαφος.
  • Αν είστε ψύχραιμοι, μπορείτε να πείτε με αυστηρή φωνή «φύγε, φύγε τώρα».
Αν παρόλα αυτά ο σκύλος εξακολουθεί να έχει απειλητική διάθεση οι επιλογές που έχετε είναι οι εξής:
  • Φωνάξτε για βοήθεια
  • Προστατέψτε το πρόσωπό σας, βάζοντας το κεφάλι σας μέσα στα γόνατα και καλύψτε με τα χέρια το λαιμό σας.
  • Προσπαθήστε να τοποθετήσετε ό,τι μπορείτε να βρείτε, ανάμεσα σε σας και το σκύλο.

Στόχος είναι να μην καταφέρει να σας δαγκώσει!

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Προσευχή για τις εξετάσεις μαθητών για φώτιση και καλά αποτελέσματα


Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

ΗΠΑ: Εκστρατεία για την ενθάρρυνση της διδασκαλίας της Βίβλου στα σχολεία




Μία καινούργια προσπάθεια για την ενίσχυση της ανάγνωσης και διδασκαλίας της Βίβλου στα αμερικάνικά σχολεία έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό.
Μαθήματα διδασκαλίας της Βίβλου θα προσφέρονται σε όλο και περισσότερα αμερικανικά δημόσια σχολεία, αν και άλλες πολιτείες ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κεντάκι και ψηφίσουν νόμους που ενθαρρύνουν τη διδασκαλία της Βίβλου στα λύκεια.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Συνταγή για τα πιο τέλεια donuts χωρίς μίξερ!


Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό donut με γλάσο βανίλιας ή γέμιση κρέμας; Είναι ένας από τους πιο γλυκούς πειρασμούς που μπορείτε εύκολα να μαγειρέψετε στο σπίτι, χωρίς καν να χρησιμοποιήσετε μίξερ.


Αυτά τα donut θα ενθουσιαστούν μικρούς και μεγάλους και όλοι θα θέλουν να μάθουν να μάθουν το μυστικό της επιτυχίας

Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Ο γυιος του αρχηγου της Χαμας καταγγελει: ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ.

Άγιο Όρος: Όταν η Μαλβίνα παραβίασε το Άβατο – Τι είχε πει η Λιάνα Κανέλλη



Στο Άγιο Όρος οι μοναχοί λένε ότι μία μόνο γυναίκα είναι καλοδεχούμενη, η Παναγία, αφού, άλλωστε, πρόκειται για το Περιβόλι της. Ωστόσο, το άβατο του Αγίου Ορους παραβιάστηκε αρκετές φορές στο διάβα των αιώνων από γυναίκες. Από την πρώτη Ελληνίδα που στέφθηκε «Μις Ευρώπη» έως τη Μαλβίνα Κάραλη, αρκετές γυναίκες προσπάθησαν να επισκεφθούν τον ιερό τόπο. Κάποιες, μάλιστα, με επιτυχία. Φυσικά, καμία απ’ αυτές δεν είχε φυσικά τη συναίνεση των μοναχών.

Σύμφωνα με το άρθρο 186 του Κ.Χ.Α.Ο (Καταστατικού Χάρτη Αγίου Όρους), «η εις την χερσόνησον του Αγίου Όρους είσοδος των θηλέων κατά τα ανέκαθεν κρατούντα απαγορεύεται«. Η απαγόρευση αυτή κυρώνεται και ποινικά με τη διάταξη του άρθρου 43β του Ν.Δ. της 10ης Σεπτεμβρίου 1926 «περί κυρώσεως του Καταστατικού Χάρτου του Αγίου Όρους», το οποίο προστέθηκε με το Ν.Δ. 2623/1953 (ΦΕΚ Α΄ 268/28.9.1953) και προβλέπει ότι «η παράβασις του άρθρου 186 του Καταστατικού Χάρτου επισύρει την ποινήν φυλακίσεως δύο μηνών μέχρις ενός έτους».

Παρά ταύτα, από το 382 το άβατο του Αγίου όρους έχει παραβιαστεί δώδεκα φορές, τουλάχιστον επισήμως:

– Το 382 από την κόρη του Μ. Θεοδοσίου, την Πλακεντία.
– Το 1081 και το 1108 από οικογένειες βοσκών (περισσότερες από 300).
– Το 1345 από τη σύζυγο του αυτοκράτορα των Σέρβων Στεφάνου Δουσάν, την Ελένη που πήγε στη Μονή Χελανδαρίου.
– Το 1404 από τη σύζυγο του Ι. Παλαιολόγου, που επισκέφθηκε τη Μονή της Μεγίστης Λαύρας.
– Το 1854 από μια ομάδα γυναικόπαιδων που ζήτησαν εκεί προστασία μετά την εξέγερση της Χαλκιδικής.
– Το 1905 από τη νεαρή Ρωσίδα πριγκίπισσα Τατιάνα Νικήτα που φιλοξενήθηκε από φίλο της μοναχό στη Μονή Παντελεήμονος.
– Το 1929 από την Ελληνίδα «Μις Ευρώπη» Αλίκη Διπλαράκου.
– Το 1931 από τη Γαλλίδα δημοσιογράφο Μαρί Σουάτι, η οποία και στη συνέχεια έγραψε την εμπειρία της αυτή σε βιβλίο, με τίτλο «Ενα μήνα με τους άντρες».
– Το 1948 από μια ομάδα κυνηγημένων γυναικών αντρών του Δημοκρατικού Στρατού που έσπασαν τη φρουρά.
– Το 1971 από τη Γαλλίδα φιλόλογο Ζακλίν Μισελέ και τις Ιταλίδες Λουίζα Βαρβαρίτο και Μαρία Παστέρλα.


Ανάμεσα στις γυναίκες που έμειναν στην ιστορία επειδή εισέβαλαν ή προσπάθησαν να εισβάλουν στα άδυτα του Αγίου Όρους ήταν και η Μαλβίνα Κάραλη, η οποία, κι εκείνη ντυμένη σαν άνδρας, προσπάθησε να παραβεί τον κανονισμό. Τι είχε κατά νου η θαρραλέα Μαλβίνα; Ήθελε να εκφράσει έμπρακτα την αντίθεσή της για τη συγκεκριμένη απαγόρευση. Ωστόσο, μετά από λίγες μέρες, έγινε αντιληπτή και διώχθηκε.

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Τι είναι η Λιτανεία




Η Λιτανεία παράγεται από το ρήμα λιτανεύω, που σημαίνει, παρακαλώ, ικετεύω.
Η λέξη λιτανεία, προέρχεται δε, από το ουσιαστικό «Λιτή» = δέηση, παράκληση και δηλώνει την ενέργεια του «λιτανεύει», δηλαδή, την πάνδημο παράκληση προς επέμβαση Θεού, σε περιόδους επιδημίας, ανομβρίας κλπ.

Ποια λάθη κάνουμε στα μνημόσυνα


Τα μνημόσυνα γίνονται εντός των ιερών Ναών με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Τελευταία τείνει να επικρατήσει μια συνήθεια ισοπεδώσεως της Παραδόσεως.

Έτσι είθισται ορισμένοι από τούς πιστούς μας κατά τα μνημόσυνα των κεκοιμημένων τους να μην προσκομίζουν στο ναό κόλλυβα αλλά αντί αυτών κουλουράκια, πίτες και διάφορα γλυκίσματα. Αντί του πρόσφορου να προσκομίζουν έτοιμα βιομηχανοποιημένα πρόσφορα.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Πως ξαναπαντρεύεται ένα ζευγάρι που πήρε διαζύγιο



Τι γίνεται όταν ένα παντρεμένο ζευγάρι χωρίζει, αλλά τελικα αντί να τραβήξουν δρόμος χωριστούς αποφασίζουν να ξανασμίξουν; Οι περισσότεροι θα πίστευαν ότι το επόμενο βήμα είναι ένας ακόμη γάμος. Εκείνη φορά και πάλι το νυφικό της, εκείνος το κοστούμι του και μαζί με κουμπάρο και παπά ξανανεβαίνουν τα σκαλιά της Εκκλησίας. Τί γίνεται, όμως, στην πραγματικότητα;

Κατά του καρκίνου παχέος εντέρου, του διαβήτη και των καρδιακών προβλημάτων τα αποξηραμένα δαμάσκηνα


Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι μια πολύ θρεπτική τροφή και παρέχει σπάνια οφέλη για την υγεία, όπως σημαντικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν πάρα πολλές θερμίδες.

Όταν καταναλώνονται συχνά, αλλά με μέτρο, τα δαμάσκηνα συμβάλλουν στη συνολική πρόσληψη διαιτητικών ινών και πολλών σημαντικών βιταμινών, μετάλλων και φαινολικών ενώσεων, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Γιατί με βάπτισαν χωρίς να με ρωτήσουν



Γιατί δεν αποφασίζουμε μόνοι μας εάν θέλουμε να βαπτιστούμε και να γίνουμε Χριστιανοί; Γιατί μάς βαπτίζουν νήπια, καταστρατηγώντας την ελευθερία μας;

Τα ερωτήματα αυτά ακούγονται συχνά, προκαλώντας την ερώτηση: όταν το νήπιο είναι άρρωστο και χρειάζεται γιατρό, μήπως πρέπι πρώτα να το ρωτήσουμε για να τον φωνάξουμε;

Ή ακόμα θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει:

Αυτή η πόλη απαγόρευσε διά νόμου το κουτσομπολιό



Πόλη των Φιλιππίνων απαγορεύει διά νόμου το κουτσομπολιό για να κόψει μία και καλή αυτή τη συνήθεια των πολιτών της.


Όποιος πιαστεί επ’ αυτοφώρω να κουτσομπολεύει στην πόλη Μπιναλόναν, η οποία βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της Μανίλα, θα καταδικαστεί σε κοινοτική εργασία και θα αναγκαστεί να μαζεύει σκουπίδια.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Μεσοπεντηκοστή: η σημασία της εορτής και ο εορτασμός της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως

Η αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη πανηγύριζε την ημέρα της Μεσοπεντηκοστής


Σε λίγους πιστούς είναι γνωστή η εορτή, αυτή. Εκτός από τους ιερείς και μερικούς άλλους χριστιανούς, που έχουν ένα στενότερο σύνδεσμο με την Εκκλησία μας, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή της. Λίγοι είναι εκείνοι που εκκλησιάζονται κατ’ αύτη και οι περισσότεροι δεν υποπτεύονται καν, ότι την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Παραλύτου πανηγυρίζει η Εκκλησία μία μεγάλη δεσποτική εορτή, την εορτή της Μεσοπεντηκοστής.

Και όμως κάποτε αυτή η εορτή ήταν η μεγάλη εορτή της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και συνέτρεχαν κατ’ αυτή στον μεγάλο ναό πλήθη λαού.


Ποιό είναι το θέμα της ιδιορρύθμου αυτής εορτής;

Όχι πάντως κανένα γεγονός της ευαγγελικής ιστορίας. Το θέμα της είναι καθαρά εορτολογικό και θεωρητικό. Η Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής είναι η 25η από του Πάσχα και η 25η προ της Πεντηκοστής ημέρα. Σημειώνει το μέσον της περιόδου των 50 μετά το Πάσχα εορτάσιμων ημερών. Είναι δηλαδή ένας σταθμός, μία τομή.

Χωρίς δηλαδή να έχει δικό της θέμα η ημέρα αυτή συνδυάζει τα θέματα, του Πάσχα αφ’ ενός και της επιφοιτήσεως του αγίου Πνεύματος αφ’ ετέρου, και «προφαίνει» τη δόξα της αναλήψεως του Κυρίου, που θα εορταστεί μετά από 15 ημέρες.

Ακριβώς δε αυτό το μέσον των δύο μεγάλων εορτών έφερνε στο νου και ένα εβραϊκό επίθετο του Κυρίου, το «Μεσ­σίας». Μεσσίας στα ελληνικά μεταφράζεται Χριστός. Αλλά ηχητικά θυμίζει το μέσον. Έτσι και στα τροπάρια και στο συναξάριο της ημέρας η παρετυμολογία αυτή γίνεται αφορμή να παρουσιασθεί ο Χριστός σαν Μεσσίας -μεσίτης Θεού και ανθρώπων, «μεσίτης και διαλλάκτης ημών και του αιωνίου αυτού Πατρός». «Διά ταύτην την αιτίαν την παρούσα εορτή εορτάζοντες και Μεσοπεντηκοστήν ονομάζοντες τον Μεσσίαν ανυμνούμεν Χριστόν». σημειώνει ο Νικηφόρος Ξανθόπουλος στο συναξάριο.

Σ’ αυτό βοήθησε και η ευαγγελική περικοπή, που επελέγη για την ημέρα αυτή. Μεσούσης της εορτής του ιουδαϊκού Πάσχα ο Χριστός ανεβαίνει στο ιερό και διδάσκει. Η διδασκαλία Του προκαλεί τον θαυμασμό, αλλά και ζωηρή αντιδικία μεταξύ αυτού και του λαού και των διδασκάλων. Είναι Μεσσίας ο Ιησούς ή δεν είναι; Είναι η διδασκαλία Του εκ Θεού ή δεν είναι; Νέο λοιπόν θέμα προστίθεται: ο Χριστός είναι ο διδάσκαλος. Αυτός που ενώ δεν έμαθε γράμματα κατέχει το πλήρωμα της σοφίας, γιατί είναι η Σοφία του Θεού που κατασκεύασε τον κόσμο. Ακριβώς από αυτόν τον διάλογο εμπνέεται μεγάλο μέρος της υμνογραφίας της εορτής. Εκείνος που διδάσκει στο ναό, στο μέσον των διδασκάλων του ιουδαϊκού λαού, στο μέσον της εορτής, είναι ο Μεσσίας, ο Χριστός, ο Λόγος του Θεού. Αυτός που αποδοκιμάζεται από τους δήθεν σοφούς του λαού Του είναι η του Θεού Σοφία.


Πώς εορταζόταν στα βυζαντινά χρόνια:

Κάποτε αυτή η εορτή ήταν η μεγάλη εορτή της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και συνέτρεχαν κατ’ αυτή στον μεγάλο ναό πλήθη λαού. 
Δεν έχει κανείς παρά να ανοίξει την Έκθεση της Βασιλείου Τάξεως του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου για να δει το επίσημο τυπικό του εορτασμού, όπως ετελείτο μέχρι την Μεσοπεντηκοστή του έτους 903 στον ναό του αγίου Μωκίου στην Κωνσταντινούπολη μέχρι δηλαδή την ημέρα που έγινε η απόπειρα κατά της ζωής του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού (11 Μαΐου 903). Εκεί υπάρχει μία λεπτομερής περιγραφή του λαμπρού πανηγυρισμού, που καταλαμβάνει ολόκληρες σελίδες και καθορίζει με την γνωστή παράξενη βυζαντινή ορολογία, πως ο αυτοκράτορας το πρωί της εορτής με τα επίσημα βασιλικά του ενδύματα και την συνοδεία του ξεκινούσε από το ιερό παλάτι για να μεταβεί στον ναό του αγίου Μω­κίου. όπου θα ετελείτο η θεία λειτουργία. Σε λίγο έφθανε η λιτανεία με επί κεφαλής τον πατριάρχη, και βασιλιάς και πατριάρχης εισέρχονταν επισήμως στον ναό.


Η θεία λειτουργία ετελείτο με την συνήθη στις μεγάλες εορτές βυζαντινή μεγαλοπρέπεια. Μετά από αυτήν ο αυτοκράτορας παρέθετε πρόγευμα, στο οποίο παρεκάθητο και ο πατριάρχης. Και πάλι ο βασιλιάς υπό τις επευφημίες του πλήθους «Εις πολλούς και αγαθούς χρόνους ο Θεός αγάγοι την βασιλείαν υμών» και με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς επέστρεφε στο ιερό παλάτι.[…]


Η έλλειψη ιστορικού υποβάθρου της στέρησε τον απαραίτητο εκείνο λαϊκό χαρακτήρα, που θα την έκανε προσφιλή στον πολύ κόσμο. Και το εντελώς θεωρητικό της θέμα δεν βοήθησε τους χριστιανούς, που δεν είχαν τις απαραίτητες θεολογικές προϋποθέσεις, να ξεπεράσουν την επιφάνεια και να εισδύσουν στην πανηγυριζόμενη δόξα του διδασκάλου Χριστού, της Σοφίας και Λόγου του Θεού, της πηγής του ακενώτου ύδατος. Συνέβη με αυτή κάτι ανάλογο με εκείνο που συνέβη με τους περίφημους ναούς της του Θεού Σοφίας, που αντί να τιμώνται στο όνομα του Χριστού ως Σοφίας του Θεού, προς τιμήν του οποίου ανεγέρθησαν, κατήντησαν, για τους ιδίους λόγους, να πανηγυρίζουν στην εορτή της Πεντηκοστής η του αγίου Πνεύματος η της αγίας Τριάδος η των Εισοδίων η της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η και αυτής της μάρτυρος Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης.

Αϊβαλί: Παραμύθι στις ακτές του Αιγαίου


Ανάμεσα σε χρωματιστά αρχοντικά, λουλουδιασμένες αυλές και πέτρινα σοκάκια, βρήκαμε μια πόλη μαγική, φτιαγμένη από το υλικό των παραμυθιών, της Ιστορίας και του Αιγαίου.

 
 

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Άγιοι και Ισαπόστολοι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη




Πρωτοπρεσβύτερος Θεοδώρος Ζήσης


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Είναι γνωστό πως λίγα πρόσωπα στη μακραίωνη πορεία της ανθρωπότητας τιμήθηκαν από την Ιστορία με τον τίτλο του Μεγάλου. Εξέχουσα ανάμεσά τους μορφή αποτελεί αναμφίβολα ο Μέγας Κωνσταντίνος.

Πως η Αγία Ελένη ανακάλυψε τον Σταυρό του Χριστού




Ο Άγιος Κωνσταντίνος έστειλε την μητέρα του, την Ελένη, στα Ιεροσόλυμα για να ανακαλύψει σε ποιο σημείο βρισκόταν ο Τάφος του Κυρίου και ο Τίμιος Σταυρός Του, γιατί οι Εβραίοι είχαν ρίξει επάνω τους χώματα και τα είχαν θάψει για να εξαφανιστεί κάθε ίχνος από την ιστορία του Χριστού.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Η μάχη της Κρήτης και τα μοιραία λάθη που έκριναν την έκβασή της


Είναι γνωστή σε όλους η μάχη της Κρήτης, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που φωτίζουν το σκηνικό.

Μετά την κατάληψη της ηπειρωτικής Ελλάδας τον Απρίλιο του 1941 από τα Γερμανικά στρατεύματα, το Βρετανικό εκστρατευτικό σώμα που βρισκόταν στην Ελλάδα μετακινήθηκε στη Κρήτη. Το νησί ήταν το μόνο μέρος που παρέμενε ελεύθερο και οι Γερμανοί αποφάσισαν να το καταλάβουν.

100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις


Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Έναν αιώνα μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή, όπως και ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

400 χρόνια είναι μυστικό και το γνωρίζουν μόνο 8.423 Έλληνες


Ποιο είναι το μυστικό;

Υπάρχει φόρμουλα μακροζωίας και έχει εφευρεθεί από τους Ικαριώτες, εδώ και 400 χρόνια! Κανένα άγχος και πολλές κοινωνικές συναναστροφές, μεγάλη εξωστρέφεια και αναπτυγμένο αίσθημα αλληλεγγύης είναι τα βασικά συστατικά της καθημερινότητας τους που συνδυάζεται ασφαλώς με υγιεινή και λιτή διατροφή και την καθημερινή άσκηση.

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Ξεκινά την λειτουργία του ο «Μικρός Παράδεισος» στη Μητρόπολη Δημητριάδος


Ο «Μικρός Παράδεισος», ο Πολυχώρος Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, ανοίγει τις πύλες του και καλωσορίζει όλα τα παιδάκια ηλικίας 4 έως 12 χρονών, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των γονιών, στους υπερσύγχρονους, ευχάριστους, φωτεινούς και άρτια εξοπλισμένους χώρους του, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού.

Το σύγχρονο αυτό και πανέμορφα διακοσμημένο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών θα λειτουργεί κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 10π.μ. έως τη 1μ.μ., και από τις 5.30μ.μ. έως τις 8.30μ.μ.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Βάλσαμο για την καρδιά: Η τροφή που καθαρίζει τις αρτηρίες


Οφείλουμε να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία της καρδιά μας.

Εάν ο στόχος σας είναι να αποκαταστήσετε ή να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς σας, τότε πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει μια ποικιλία τροφών που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, την αρτηριακή σας πίεση και τη φλεγμονή, δηλαδή τους κύριους “ενόχους” της καρδιαγγειακής νόσου.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Ταξίδι στον κόσμο- Δείτε τα 10 Μοναστήρια (χριστιανικά και μη) που κόβουν την ανάσα!




Ένα φοβερό «ταξίδι» μέσα από καταπληκτικές φωτογραφίες σε 10 μοναστήρια ανά τον κόσμο που κόβουν την ανάσα! Από τη «Φωλιά του Τίγρη» στο Μπουτάν της Νότιας Ασίας και το εκπληκτικής ομορφιάς «Kye» της Ινδίας μέχρι την Παναγία Σουμελά στην Τουρκία και τα ελληνικά Μετέωρα και από εκεί ως τη ρωσική μονή Spassky και το μοναδικό Θιβέτ, απολαύστε μια συναρπαστική περιήγηση!

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Τι πρέπει να κάνουν δύο νύφες αν συναντηθούν στην ίδια εκκλησία




Σχεδόν όλοι έχουμε παρευρεθεί σε γάμο, που η νύφη…κόβει βόλτες γύρω από το ναό μέχρι να φύγει η νύφη του προηγούμενου γάμου… Η παράδοση θέλει η συνάντηση των δύο να φέρνει εξαιρετική κακοτυχία και στα δύο ζευγάρια. Τι πρέπει να κάνουν οι δυο νύφες; Τι ισχύει στην πραγματικότητα;



Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια όλα τα μυστήρια τελούνταν κοινά για όλους τούς πιστούς κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας. Έτσι μαζί τελούνταν τα βαπτίσματα, μαζί και οι γάμοι.

Η συνήθεια να μην συναντώνται δύο νύφες στον προαύλιο χώρο του ναού ή και μέσα σε αυτόν, εντάσσεται στις προλήψεις του λαού μας.

  • Με ποια λογική δυο αδέρφια δεν μπορούν να παντρευτούν μέσα στον ίδιο χρόνο; 
  • Ή αδέρφια γεννημένα κατά τον ίδιο μήνα άλλου έτους, δεν «κάνει» να παρευρεθεί ο ένας στον γάμο του άλλου; 
  • Με ποια λογική αυτοί που θα παραλάβουν τον κουμπάρο πρέπει να γυρίσουν από άλλο δρόμο για να μην χαλάσει» ο γάμος; 
  • Με ποια λογική δεν κάνει το νιόπαντρο ζευγάρι να φυτέψει δέντρα κατά τον πρώτο χρόνο του γάμου τους; 
  • Γιατί η νύφη δεν πρέπει να σκουπίσει το σπίτι της την πρώτη εβδομάδα μετά τον γάμο της. Γιατί λέμε ότι «χαλάει» το προξενιό αν μπούμε από μια είσοδο και βγούμε από μια άλλη;

Οι συνήθειες αυτές κάθε άλλο παρά σωστές είναι. Θα μπορούσαμε να πούμε δε ότι δείχνουν τη ρηχότητα, σε όσους πιστεύουν σ’ αυτές τις προλήψεις της πίστεως των.

Επιπροσθέτως, όταν οι πιστοί δεν έχουν πνευματική ζωή και φυσικά ούτε μυστηριακή ζωή, τότε εύκολα ασπάζονται πολλές δοξασίες και πέφτουν θύματα επιτηδείων «τσαρλατάνων» και αυτόκλητων σωτήρων και γίνονται βορά προβατόσχημων λύκων.

Η καλή γνώση περί της πίστεώς μας αποτελεί τη νοητή ασπίδα προφύλαξης της ζωής μας από τέτοιες άσχημες καταστάσεις, που μάλλον δεσμεύουν τον άνθρωπο και τον κάνουν πειθήνιο όργανο επιτηδείων μάγων, μαγισσών, μέντιουμ, χαρτοριχτρών και φλιτζανούδων.

Όλοι οι προαναφερθέντες χορεύουν στο χορό που έστησε ο διάβολος και εμπλέκουν και τούς ανυποψίαστους ορθοδόξους πιστούς μας στις πλεκτάνες τους, οδηγώντας τους πολλές φορές στην απόγνωση.

Για τον λόγο αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία, τονίζουμε, ποτέ δεν θεώρησε κακό το να συναντηθεί μια νύφη με την άλλη, ίσα-ίσα χαίρεται η αγία μας Εκκλησία, όταν τα παιδιά της ζητούν την ευλογία της.

Ο δεκάλογος του ηγέτη

Οι εντολές που ακολουθούν αυτοί που δίνουν τις εντολές.



"Έναν ηγέτη πρέπει να τον φοβούνται και να τον αγαπούν. Αν δεν γίνεται και τα δύο, τότε καλύτερα μόνο να τον φοβούνται", έλεγε ο Νικόλαος Μακιαβέλι. Ωστόσο, υπάρχει μία αξιοσημείωτη διαπίστωση. Δεν υπάρχει ορισμός της έννοιας του "ηγέτη" που να χαίρει γενικής αποδοχής.

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Συρία – Ανείπωτη τραγωδία: 12 παιδιά έχασαν τη ζωή τους εν ώρα κατηχητικού


Συγκλονίζει η νέα ανείπωτη τραγωδία στη Συρία. Δώδεκα μαθητές έχασαν άδικα τη ζωή τους στη Σελευκούπολη από επίθεση τζιχαντιστών σε ορθόδοξη εκκλησία στην Κεντρική Συρία.

Λουλούδια από χαρτί - 6 διαφορετικές ιδέες για να τα φτιάξετε (vid) Κατασκευές για παιδιά

Πώς θα φτιάξετε μια ανθοδέσμη από χάρτινα λουλούδια!




Τα παιδιά λατρεύουν τις χειροτεχνίες και τις κατασκευές. Τόσο στο νηπιαγωγείο από πολύ μικρή ηλικία τόσο και στο σπίτι, όταν βαριούνται θέλουν να ασχολούνται με τα ψαλίδια, τις κόλλες και τα χαρτόνια τους.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Μέριμνα Ψυχικής Υγείας γονέων με παιδιά ΑμεΑ

Γράφει η Στεφανία Βενιέρη,

Κοινωνιολόγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο


Στην σημερινή Ελλάδα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οι κοινωνικές ανισότητες και οι ρατσιστικές συμπεριφορές μεταξύ πληθυσμών έχουν αυξηθεί και σχετικά με τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, οι άνθρωποι που ζούσαν στο περιθώριο νιώθουν πιο απομονωμένοι.

Μία από τις κοινωνικές ομάδες που θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο τείνει να απομονωθεί περισσότερο (κυρίως στην επαρχία). Η ομάδα αυτή είναι οι γονείς με παιδιά με ειδικές ανάγκες ή αναπηρίες.

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

«Ημισέληνος»: Το σύμβολο που «έκλεψαν» Τούρκοι και Ισλάμ από την Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο



Η «ημισέληνος» είναι ένα σύμβολο που οικειοποιήθηκαν τόσο οι Τούρκοι, όσο και γενικότερα το Ισλάμ. Ο όρος όπως χρησιμοποιέιται, είναι λανθασμένος, καθώς το σύμβολο απεικονίζει το ένα τέταρτο του φεγγαριού, της Σελήνης, και όχι το μισό.

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Βράστε μέλι με κανέλα και θεραπεύστε την αρθρίτιδα, τον καρκίνο την χοληστερίνη κι άλλες 10 ασθένειες



Ο συνδυασμός μελιού και κανέλας χρησιμοποιείται για αιώνες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Αυτά τα δύο συστατικά με τις μοναδικές θεραπευτικές τους ικανότητες έχουν θεραπεύσει εκατομμύρια ανθρώπους. Το αιθέριο έλαιο κανέλας και το ένζυμο που παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου στο μέλι είναι τα δύο “αντιμικροβιακά” συστατικά που έχουν την ικανότητα να σταματούν την ανάπτυξη των βακτηρίων και των μυκήτων.

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Mια συγκλονιστική ιστορία: Ο Έλληνας που τα έβαλε με τους Ροκφέλερ



105 χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία του- Η ιστορία του Ηλία Σπαντιδάκη(Λούης Τίκας) που δεν φοβήθηκε τους Ροκφέλερ- Πώς οργάνωσε τους απεργούς στα ανθρακωρυχεία του Κολοράντο και η αιματηρή μάχη με την πολιτοφυλακή

Πέρασαν 105 χρόνια. Κι όμως στην Αμερική τον αντιμετωπίζουν ακόμη ως ήρωα. Η Παγκόσμια εργατική τάξη τον τιμά ως ένα από τους πρωτοπόρους του συνδικαλισμού και των αγώνων για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Στο Κολοράντο του έστησαν άγαλμα και το όνομά του έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα. Εμείς εδώ απλώς τον αγνοούμε! Το όνομά του Λούης Τίκας, αλλά όταν έφυγε από το χωριό του, κοντά στο Ρέθυμνο τα χαρτιά του έγραφαν Ηλίας Σπαντιδάκης!

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Η διάσωση των αρχαίων ελληνικών χειρογράφων του Άγιου Όρους



Η διάδοση των αρχαίων ελληνικών έργων σχετίζεται άμεσα με τις δραστηριότητες των μοναστηριών.

Αν σήμερα μπορούμε ν’ απολαύσουμε Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Όμηρο, Θουκυδίδη το χρωστάμε σε μια χούφτα μοναχών. Σε μια εποχή που η τυπογραφία άνηκε ακόμη στο μακρινό μέλλον, τα χειρόγραφα αποτελούσαν το μοναδικό τρόπο για να διασωθούν οι αρχαίες γνώσεις στο διηνεκές.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια αυτισμού σε μωρά έως 18 μηνών

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειώσουμε νοερά είναι ότι ο αυτισμός και οι διαταραχές που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα δεν είναι μια σπάνια παιδική διαταραχή. Όπως σημειώνει σε άρθρο του ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Στέλιος Μαντούδης «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια επιδημιολογική έξαρση του αυτισμού. Μελέτες δείχνουν ότι 1 παιδί στις 150 γεννήσεις μπορεί να παρουσιάσει αυτισμό.»


Το δεύτερο σημείο στο οποίο οφείλουμε να σταθούμε ανοίγοντας τον φάκελο «αυτισμός» είναι το εξής:

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Γίνε μάνα για... να μην ησυχάσεις ποτέ: 12 φωτογραφίες που το αποδεικνύουν

από την Ιόλη Πολύζου 
Όσο γλυκά και χαριτωμένα κι αν είναι τα παιδιά μας υπάρχουν φορές (πολλές!) που μεταμορφώνονται σε ζιζάνια και φέρνουν... τον κόσμο ανάποδα προκειμένου να τους κάνουμε τα χατίρια! Θα κάνουν ζημιές και σκανταλιές και ενώ κάποιες από αυτές αγγίζουν τα όρια του αστείου, άλλες αγγίζουν τα όρια του επικίνδυνου. Τελικά οι μανάδες μας δεν έπρεπε να μας λένε «γίνε μάνα για να καταλάβεις», αλλά «γίνε μάνα για...να μην ησυχάσεις ποτέ!». Δεν μας πιστεύετε; Αυτές οι φωτογραφίες το αποδεικνύουν.


 
Ήθελε να παίξει με το σελοτέιπ...

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Σημαντικές πληροφορίες για τους εφήβους που δικαιολογούν πολλές από τις συμπεριφορές τους

από την Μαρία Κωνσταντοπούλου
Όταν γίνεσαι γονιός, νομίζεις πως ο πρώτος χρόνος με το παιδί είναι ό,τι πιο δύσκολο έχεις κάνει στη ζωή σου. Ωστόσο, όταν έρχεται η εφηβεία, καταλαβαίνεις πόσο λάθος έκανες. Τότε προσπαθείς να βρεις τρόπους να πλησιάσεις το παιδί σου ενώ εκείνο μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από κοντά σου. Πολλές από τις συμπεριφορές των εφήβων, όμως, σ’ αυτή την ηλικία δικαιολογούνται και μάλιστα επιστημονικά! Μαθαίνοντας περισσότερα πράγματα για την πιο ευαίσθητη περίοδο στη ζωή των παιδιών μας, ενδεχομένως να μπορέσουμε να τα καταλάβουμε λίγο περισσότερο...

Υπάρχει λόγος που βιώνουν τα συναίσθηματά τους πιο έντονα
«Είναι άδικο αυτό. Σε μισώ μαμά. Δεν θέλω να σε ξαναδώ»: αν δεν έχετε ακούσει ήδη αυτή τη φράση όταν το παιδί σας μπήκε στην εφηβεία, τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα την ακούσετε σύντομα. Δεν πρέπει να πάρετε τα λόγια του τοις μετρητοίς (όσο αυτό είναι δυνατό) ούτε να στενοχωρηθείτε (πολύ) αν η κόρη σας κλείνεται μόνη της στο δωμάτιο και δεν σας μιλάει.

Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Γιατί πρέπει να παρηγορούμε πάντα τα παιδιά όταν κλαίνε

από την Μαρία Κωνσταντοπούλου 

Τα μικρά παιδιά έχουν μεγάλα συναισθήματα: αυτή η φράση συμπυκνώνει το νόημα του κειμένου. Μπορεί πολλές φορές να μην καταλαβαίνουμε τα μικρά μας, να θεωρούμε υπερβολικές τις αντιδράσεις τους ή να πιστεύουμε ότι αν τα παρηγορήσουμε, θα σημαίνει πως επιβραβεύουμε μια κακιά συμπεριφορά τους. Τα όρια, όμως, μπορούμε να τα βάλουμε δείχνοντάς τους ότι είμαστε δίπλα τους ό,τι κι αν χρειαστούν. Συμφωνείτε με το κείμενο αυτής της μαμάς;


«“Μην κάθεστε έξω από την πόρτα του παιδικού δωματίου όσο κλαίει το μωρό σας ενώ το μόνο που θέλει είναι να σας νιώσει δίπλα του. Πηγαίνετε κοντά του. Όσες φορές κι αν χρειαστεί. Δείξτε του ότι μπορεί να εμπιστευθεί τους ανθρώπους, ότι μπορεί να εμπιστευθεί το περιβάλλον του, ότι ζούμε σε έναν καλό κόσμο».

Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

60 χρόνια αναζητά τη μάνα του – Η τραγική ιστορία ενός ξεριζωμένου ορφανού που βροντοφωνάζει «Είμαι Έλληνας»




Kαλοκαίρι του 1953. Η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της µετά τη ναζιστική θηριωδία του B’ Παγκοσµίου Πολέµου και τον Εµφύλιο που ακολούθησε. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους µια γυναίκα βρίσκεται στο σπίτι της στου Ζωγράφου µαζί µε τα δύο µικρά παιδιά της, όταν την ηρεµία της οικογενειακής της γαλήνης διακόπτει ένα χτύπηµα στην πόρτα.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Αυτές είναι οι 12 πόλεις που κατοικούνται από την αρχαιότητα ως σήμερα


Πόλεις που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και φέρουν περισσότερο από άλλες επάνω τους τα σημάδια της ιστορίας κατοικούνται ανελλιπώς από τα αρχαία χρόνια. Οι αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο διαθέτουν όμορφη αρχιτεκτονική και εκπληκτικές ιστορίες, ενώ αξιοθαύμαστα δείγματα του παρελθόντος ξεχωρίζουν σε κάθε γωνιά. Δείτε στη συνέχεια τη λίστα με τις 12 αρχαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο:

Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

10 τύποι συγγενών που συναντάς στο ελληνικό πασχαλινό τραπέζι

από την Φοίβη Γλύστρα

Είστε έτοιμοι για μια καταιγίδα ρεαλισμού; Για μια θύελλα ταύτισης; Νιώθετε αρκετά έτοιμοι να δείτε γραμμένες δικές σας σκέψεις χρόνων;

Η παρακάτω λίστα συγγενών που συναντάμε κάθε Πάσχα στα οικογενειακά τραπέζια, δεν γράφτηκε στην πραγματικότητα από εμάς. Γράφτηκε απ’ το χέρι της συλλογικής μνήμης.

Τους παρακάτω ανθρώπους τους ξέρετε σαν την παλάμη του χεριού σας. Τους αγαπάτε, τους μισείτε ή αγαπάτε να τους μισείτε.

Ο θείος «εγώ θα κάτσω με τη νεολαία»


Είναι ο «για πάντα νέος» θείος που κάνει τα πιο κλισέ αστεία, λέει το ίδιο ανέκδοτο με το ίδιο αμείωτο κέφι εδώ και 12 Κυριακές του Πάσχα, πίνει λίγο παραπάνω,

Πώς να συμπεριφερθείς σωστά στους γονείς σου




Γιατί οι υποχρεώσεις, λοιπόν, είναι που σε κάνουν άντρα.

Το ότι η ζωή είναι μια σειρά υποχρεώσεων που απλά «σπάει» από μικρά διαλείμματα χαράς και ελαφρότητας μάλλον θα το έχεις πάρει πρέφα, εκτός κι αν είσαι κανά τσουτσεκάκι που μόλις έσκασε μύτη από το αβγό της κότας και που μόλις αρχίζει να καταλαβαίνει τί παίζει γύρω του. Οι υποχρεώσεις, λοιπόν, είναι που σε κάνουν άντρα.