Όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση “σκέψου πριν μιλήσεις”. Παρόλα αυτά ακόμη κι όταν είμαστε προσεκτικοί, μπορεί να πληγώσουμε τους άλλους χωρίς να το θέλουμε. Σας παρουσιάζουμε 30 σχόλια που χρησιμοποιούμε κάποιες φορές πληγώνοντας τους γύρω μας.
Είσαι έγκυος; Η ερώτηση αυτή όταν απευθύνεται σε κάποια γυναίκα που δεν είναι έγκυος μπορεί να την πληγώσει πολύ. Είναι σαν να της λέμε ότι έχει παχύνει. Κι ακόμη κι εάν είναι έγκυος, μπορεί να μην θέλει να το ανακοινώσει ακόμη.
Δεν μπορείς να το κάνεις. Ασ’ το σε μένα. Εάν το πείτε αυτό σε κάποιο παιδί υπάρχει κίνδυνος να πληγώσετε την αυτοεκτίμησή του. Από την άλλη, εάν απευθύνεστε σε κάποιο συνάδελφο ή στο σύντροφό σας, μπορεί και να παρεξηγηθούν πιστεύοντας ότι αμφισβητείτε τις ικανότητές τους. Ρωτήστε τους απλώς εάν χρειάζονται βοήθεια.
Όλοι το ξέρουν ότι εσείς οι γυναίκες / άντρες / μαύροι…. Μην κάνετε γενικεύσεις ούτε για αστείο. Θα φανείτε σεξιστές ή ρατσιστές.
Μου κάνει εντύπωση που σου ζήτησε ο προϊστάμενος να το κάνεις αυτό…
Το σχόλιο αυτό πηγάζει από ζήλεια. Είναι σαν να λέτε στον συνέδελφό σας: “Σε μένα έπρεπε να το αναθέσει αυτό”. Παρόλο που μπορεί να έχετε απογοητευτεί, είναι προτιμότερο να συγχαρείτε τον συνάδελφό σας και να προσφερθείτε να βοηθήσετε εάν το εννοείτε.
Πίστευα πως ήσουν μεγαλύτερος…
Αυτό είναι σαν να του λέτε ότι μοιάζει μεγάλος! Εάν κάποιος σας πει την ηλικία του, το πιο ευγενικό είναι να πείτε και εσείς τη δικιά σας. Φυσικά εξαρτάται από το είδος της κουβέντας που έχετε και το εάν νιώθετε αρκετά άνετα ώστε να αποκαλύψετε την πληροφορία αυτή. Δεν θα το αναφέρατε και στον πρώτο άγνωστο που θα συναντούσατε στο δρόμο…
Το φαγητό σου μυρίζει έτσι;
Εάν ο συνάδελφός σας έχει χιούμορ θα γελάσει. Στην αντίθετη περίπτωση το σχόλιό σας μπορεί να προσβάλει τον άλλο ή να τον πληγώσει. Μπορεί να σκεφτεί ότι κρίνετε τις μαγειρικές του ικανότητες ή το γούστο του.
Τίποτα δεν τρως;
Η ερώτηση αυτή, ακόμη κι εάν την πείτε σαν αστείο, μπορεί να ερμηνευθεί λανθασμένα. Μπορεί το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεστε να πιστέψει ότι είναι πολύ αδύνατος/η ή ότι έχει κάποια διατροφική διαταραχή (ανορεξία, βουλιμία…).
Ευχαριστώ αλλά δεν χρειάζομαι τη συμβουλή σου
Αυτό μπορείτε να το πείτε άνετα σε κάποιον άγνωστο ή σε κάποιον που δεν γνωρίζετε και τόσο καλά. Αλλά εάν πρόκειται για τους γονείς σας, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε.
Στους γονείς αρέσει να δίνουν συμβουλές, ακόμη κι όταν τα παιδιά τους είναι μεγάλα πλέον. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακούσετε τη συμβουλή τους κι εάν σας αρέσει την ακολουθείτε!
Ποιος έντυσε έτσι αυτό το παιδί;
Κλασικό σχόλιο σε γονιό ο οποίος έχει περάσει όλη του την ημέρα φροντίζοντας μόνος του το μωρό ή το μικρό του παιδί. Είναι σαν να του λέτε ότι δεν ξέρει να φροντίσει σωστά το παιδί του.
Νομίζω ότι θέλει τη μαμά του
Αυτό είναι κάτι που το ακούν συχνά οι πατεράδες που φροντίζουν τα παιδιά τους. Κι είναι κάτι που πληγώνει καθώς υπονοεί ότι δεν είναι σε θέση να τα παρηγορήσουν όταν υπάρχει ανάγκη.
Φυσικά και τα μωρά κλαίνε όταν πεινάσουν αλλά υπάρχουν και ένα σωρό άλλοι λόγοι που κλαίνε: θέλουν άλλαγμα, αγκαλιά, είναι κουρασμένα, κ.α.
Εκτός κι εάν είστε σίγουροι ότι το μωρό θέλει να θηλάσει, καλύτερα να μην πείτε κάτι παρόμοιο σε ένα νέο πατέρα. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν θέλει απλώς βοήθεια…
Δεν θηλάζεις;
Η μητέρα που δεν θηλάζει δεν είναι κακή μητέρα. Ίσως να μην μπορεί να θηλάσει επειδή δεν έχει αρκετό γάλα ή να παίρνει κάποια φάρμακα ή απλώς να μην της αρέσει ο θηλασμός. Ανεξάρτητα από τους λόγους που το κάνει, εσάς δεν σας αφορά.
Γιατί είσαι τόσο τεμπέλης;
Έχει αποδειχθεί ότι οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από το συνηθισμένο. Τα έφηβα παιδιά σας δεν σημαίνει ότι είναι τεμπέληδες επειδή σηκώνονται μετά από εσάς το πρωί.
Εάν ξυπνούν αργά επειδή ξενυχτάνε, μπορείτε να τους προτείνετε να κοιμούνται νωρίτερα. Όχι ότι θα σας ακούσουν βέβαια…
Γιατί δεν είσαι σαν τον αδερφό σου / αδερφή σου /τον πρώην μου…;
Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Το να συγκρίνουμε τον έναν με τον άλλον δεν είναι καλή ιδέα.
Αχ, αυτή η νεολαία!
Αν δεν θέλετε να ξεκινήσετε τον πόλεμο των γενεών, καλό θα ήταν να κρατήσετε για τον εαυτό σας τα σχόλια αυτού του τύπου. Είναι καταστρεπτικά και πηγάζουν από ζήλεια.
Τι έλεγες;
Αυτή η ερώτηση δείχνει στον άλλον που μιλά ότι δεν σας ενδιαφέρει αυτό που λέει. Είναι λογικό κάποια στιγμή να αφαιρούμαστε, αλλά εάν σας συμβεί είναι προτιμότερο να πείτε: “Συγνώμη! Αφαιρέθηκα”.
Ok!
Εάν κάποιος σας ανοίγει την καρδιά του και σας εκμυστηρεύεται ένα μυστικό που δεν το έχει πει σε κανέναν και το μόνο πράγμα που έχετε να πείτε είναι: “ΟΚ”, είναι λογικό ο άλλος να αισθανθεί προσβεβλημένος. Προσπαθήστε να δείξετε περισσότερη ενσυναίσθηση.
Καταλαβαινεις τι λέω;
Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας σε ποιον απευθύνεστε πριν κάνετε αυτή την ερώτηση. Το να την κάνετε σε ένα παιδί αφού του δώσετε οδηγίες δεν είναι πρόβλημα.
Από την άλλη, εάν επαναλαμβάνετε συνεχώς “Καταλαβαίνεις τι λέω;” σε κάποιο συνάδελφο ή στον σύντροφό σας μπορεί να τους πληγώσετε. Θα σκεφτούν ότι τους φέρεστε σαν να είναι κουτοί ή σαν να αμφιβάλετε για τις πνευματικές τους ικανότητες.
Ηρέμησε
Μην περιμένετε να ηρεμήσει ο άλλος, ειδικά εάν είναι θυμωμένος. Κάποιες φορές είναι καλύτερα να μην λέτε τίποτα μέχρι να ηρεμήσει. Διαφορετικά το μόνο που πετυχαίνετε είναι να ρίχνετε λάδι στη φωτιά.
Ωραίο ήταν, αλλά ήθελε λίγο αλάτι, πιπέρι κλπ
Αυτό είναι το τέλειο παράδειγμα ενός σχολίου που πληγώνει τους άλλους, ειδικά εάν έχουν περάσει όλη τους την ημέρα στην κουζίνα. Είναι σαν να τους λέτε ότι το φαγητό που ετοίμασαν είναι μέτριο.
Περιμένεις περίοδο;
Ποτέ μην ρωτάτε κάτι τέτοιο, σε καμία περίπτωση.
Μακάρι να γινόσουν αυτός /ή που ήσουν κάποτε
Οι άνθρωποι αλλάζουν και εξελίσσονται μέσα σε μια σχέση. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αποκλείεται ο/η σύντροφός σας να γίνει αυτός που ήταν πριν πέντε, δέκα ή δεκαπέντε χρόνια.
Αυτό θα φορέσεις;
Αυτό πάλι είναι σαν να λέτε ότι τα ρούχα που φοράει ο/η σύντροφός σας είναι χάλια. Εάν πραγματικά πιστεύετε ότι θα μπορούσε να φορέσει κάτι καλύτερο δεν έχετε παρά να προτείνετε να φορέσει κάτι άλλο. Πείτε τους για παράδειγμα ότι το τάδε τζιν τους πάει πάρα πολύ. Το ζητούμενο εδώ είναι να κάνετε κάποιο θετικό σχόλιο.
Οι γονείς μου το κάνουν έτσι αυτό….
Οι περισσότεροι άνθρωποι το απεχθάνονται να τους συγκρίνουν με τα πεθερικά τους. Φυσικά και μπορείτε να προτείνετε στον άλλο να κάνει κάτι διαφορετικά φτάνει να μην αναφέρετε τον πατέρα σας ή την μητέρα σας!
Τι; Θα βάλεις κι άλλο;
“Τρως πάρα πολύ!” Αυτό καταλαβαίνει ο άλλος όταν του το λέτε αυτό.
Έχεις πάει ποτέ σε ψυχολόγο;
Αυτό το σχόλιο δεν θα πρέπει να το κάνετε ειδικά εάν δεν είστε κοντά στο πρόσωπο στο οποίο θα το πείτε. Κάνοντας μια τέτοια ερώτηση είναι σαν να αμφισβητείτε την ψυχική υγεία του άλλου και πιστεύετε ότι έχει κάποιο πρόβλημα.
Εάν ανησυχείτε για την ψυχική υγεία κάποιου θα πρέπει φυσικά να του προτείνετε να επισκεφθεί κάποιον ειδικό αλλά να το κάνετε με τρόπο ευγενικό. Δεν είναι κάτι που μπορείτε να το συζητήσετε όταν είναι μπροστά και άλλοι ή όταν δεν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας.
Περίμενε να φωνάξω τον πατέρα μου. Αυτός ξέρει πως να το κάνει
Το να μειώνετε τον σύντροφό σας είναι από τις πιο συχνές περιπτώσεις ψυχολογικής κακοποίησης στα ζευγάρια. Αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς λόγους διαζυγίου. “Μήπως θέλεις να έρθει κι ο μπαμπάς μου να βάλει ένα χεράκι;”, είναι πιο σωστό.
Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τι του βρίσκεις…
Είναι απαράδεκτο να κρίνετε τις επιλογές των φίλων σας. Μπορεί να καταστρέψετε τη φιλία σας.
Κοίτα σώμα!
Για να έχετε μια ευτυχισμένη σχέση προσπαθήστε να κάνετε κομπλιμέντα στον σύντροφό σας κι όχι σε ξένους που βλέπετε στο δρόμο.
Σε προτιμώ όπως ήσουν πριν
Έχετε κάθε δικαίωμα να το πιστεύετε αυτό. Αλλά προσπαθήστε να το κρατήσετε για τον εαυτό σας, ειδικά εάν ο άλλος προτιμά το νέο του λουκ.
Σαν τη μάνα / πατέρα σου είσαι
Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε τέτοια σχόλια. Ο χαρακτήρας μας σίγουρα επηρεάζεται από τους γονείς μας αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ίδιοι με εκείνους.
Θα ήταν προτιμότερο να μην ανακατεύετε τα πεθερικά σας στις συζητήσεις σας και να αποφεύγετε τις συγκρίσεις. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τσακωθείτε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου