Ο παρατεταμένος ύπνος μπορεί να είναι μια πρώιμη ένδειξη νοητικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους, ιδίως αν μιλάμε για άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, αναφέρει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Neurology.
Aυτοί που κοιμούνται περισσότερο έχουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου και διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Όσοι μάλιστα κοιμόντουσαν για περισσότερες από 9 ώρες τη νύχτα και δεν είχαν υψηλή μόρφωση είχαν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, σε σχέση με εκείνους που κοιμόντουσαν λιγότερες από 9 ώρες.
Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης, Sudha Seshadri, από το Κέντρο της Νόσου Alzheimer της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι ένδειξη νευροεκφύλισης.
Μέχρι σήμερα, τα ευρήματα των μελετών ήταν αντιφατικά, η συγκεκριμένη ανάλυση όμως, που εξέτασε 2457 συμμετέχοντες βρήκε 234 περιπτώσεις άνοιας και 181 περιπτώσεις Alzheimer.
Η μεγάλη διάρκεια του ύπνου σχετίζεται επίσης με μικρότερο όγκο του εγκεφάλου και φτωχότερη εκτελεστική λειτουργία.
"Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα, υποδεικνύουν ότι ο μακράς διάρκειας ύπνος λειτουργεί σαν ένας πρώιμος βιολογικός δείκτης νευροεκφύλισης, ειδικά σε εκείνους που έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο”.
"Οι ασθενείς που αναφέρουν μεγάλη διάρκεια ύπνου και γνωστικά παράπονα στον γιατρό τους, θα πρέπει να παραπέμπονται για screening για άνοια. Μπορεί η αναφορά αυτή να αποτελεί ένα χρήσιμο κλινικό εργαλείο για να προβλέψει τα άτομα που μπορούν να εξελιχθούν σε πάσχοντες από κλινική άνοια, μέσα σε 10 χρόνια”.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου