Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Παλαιστίνια κέρδισε το βραβείο της καλύτερης δασκάλας στον κόσμο και 1 εκατ. δολάρια [εικόνες]

(φωτογραφίες: Kamran Jebreili/AP)



Η παλαιστίνια δασκάλα, Hanan al-Hroub, η οποία εργάζεται εδώ και χρόνια με παιδιά που έχουν εκτεθεί στη βία, κέρδισε το ετήσιο βραβείο «Global Teacher Prize» σε μια τελετή στο Ντουμπάι, που χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων από τις παρεμβάσεις, μέσω βίντεο-μηνυμάτων, του πρίγκιπα Γουίλιαμ, του Πάπα και του Μπιλ Κλίντον.
Φανερά ικανοποιημένη, η νεαρή Παλαιστίνια αναφώνησε, ενώ παραλάμβανε το βραβείο, «Τα κατάφερα! Κέρδισα!»

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναμεταδόθηκε στην εκδήλωση, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είπε ότι έχει διδαχθεί από «μερικούς από τους καλύτερους δασκάλους στον κόσμο. Ξέρω λοιπόν πόσα πολλά σημαίνει για ένα παιδί να έχει μια τέτοια υπέροχη δασκάλα. Ένας καλός δάσκαλος έχει τη δύναμη να επηρεάσει, να εμπνεύσει και να διαμορφώσει τη ζωή ενός νεαρού ατόμου προς το καλύτερο. Είναι το κλειδί για την πραγματική αλλαγή σε αυτόν τον κόσμο».
Η νικήτρια είχε ανακοινωθεί λίγη ώρα νωρίτερα από τον ίδιον τον Πάπα Φραγκίσκο μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. «Θα ήθελα να συγχαρώ την καθηγήτρια  Hanan al-Hroub για τη νίκη της αυτή και την κατάκτηση ενός αναγνωρισμένου κύρους βραβείου λόγω και της σπουδαίας συμβολή της στην εκπαίδευση των παιδιών», είπε ο Ποντίφικας.
Στην ομιλία της στα Αραβικά, καθώς παραλάμβανε το βραβείο και μαζί το έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, η Hanan al-Hroub είπε, «είμαι περήφανη που είμαι Παλαιστίνια, γυναίκα και δασκάλα. Δέχομαι αυτό το βραβείο ως μια νίκη όλων των εκπαιδευτικών και ειδικότερα των Παλαιστίνιων δασκάλων».



Η Hroub μεγάλωσε στον προσφυγικό καταυλισμό της Βηθλεέμ, και αντιμετώπισε συχνά την βία. Επέλεξε να εργαστεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση όταν και τα δικά της παιδιά έγιναν μάρτυρες ενός περιστατικού με πυροβολισμούς καθώς γυρνούσαν σπίτι τους από το σχολείο, κάτι που και τα επηρέασε πολύ.
Η Hroub προωθεί το σύνθημα «όχι στη βία» και χρησιμοποιεί έναν ειδικό μέσω προσέγγισης των παιδιών που η ίδια ανέπτυξε, «παίζουμε και μαθαίνουμε». Η τακτική της στοχεύει στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης, σεβασμού και στοργικών σχέσεων, ενώ ενθαρρύνει τους νέους να εργαστούν από κοινού και ανταμείβει την θετική συμπεριφορά.

Σχεδιάζει δε να δαπανήσει τα χρήματα που κέρδισε για να βοηθήσει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς προς αυτήν την κατεύθυνση. 
Η τελετή περιλαμβάνει και αφιερώματα από τους ηθοποιούς Matthew McConaughey και Salma Hayek, καθώς και μια σειρά από πολιτικούς, όπως ο πρώην Πρόεδρος των  ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος και απευθυνόμενος στους δέκα υποψηφίους για το βραβείο είπε «δεν το ακούτε αρκετά συχνά, αλλά το έργο σας είναι πραγματικά ηρωικό».


Οι δέκα υποψήφιοι προέρχονταν από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των: Ηνωμένο Βασίλειο, Πακιστάν, Κένυα, Παλαιστίνη, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Φινλανδία, Αυστραλία και Ινδία.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου