Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Στον μακαριστό Γέροντα Χρυσόστομο…


Όχι, δεν είναι λάθος γραμμένη η λέξη. «Μαναστήρια» ονόμαζε ο λαός τις ιερές μονές του Γένους. Στο βιβλίο του Χρήστου Χρηστοβασίλη (1862-1937), για τον οποίο όπως προσφυώς γράφτηκε, «ίσως δεν ήταν λόγιος αλλά κλεφταρματολός», με τίτλο «Ηρωικά διηγήματα», διαβάζουμε για τις τελευταίες ορμήνειες του βαριοπληγωμένου μετά από μάχη με τους Τούρκους, Αητόγιαννου, του τιμημένου και ξακουσμένου αρχηγού, «πούχε εξήντα χρόνια Κλέφτης και δώδεκα πληγές στο κορμί του». Ξεψυχά ο γερο-καπετάνιος, στο μοναστήρι του Άι-Λιά, αετοφωλιά της Παναγίας στην Πίνδο.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Σήμερα 19 Φεβρουαρίου εορτάζει η Αγία Φιλοθέη η κυρά των Αθηνών



Η ζωή και το έργο της


Η Αγία Φιλοθέη γεννήθηκε το έτος 1522 μ.Χ. στην τουρκοκρατούμενη τότε Αθήνα. Οι ευσεβείς γονείς της ονομάζονταν Άγγελος και Συρίγα Μπενιζέλου.

Η μητέρα της ήταν στείρα και απέκτησε την Αγία Φιλοθέη μετά από θερμή και συνεχή προσευχή.

Πρόσεχε μην γίνεις σαν και μένα!



Η Ν. χειρουργήθηκε σήμερα το πρωί στο κεφαλάκι.

Η Δ. δοξάζει το Θεό που το που το δίχρονο μωρό της δεν έκανε χθες το βράδυ κρίση επιληψίας.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΚΟΛΠΟ



Στην μέση του μαθήματος στο πανεπιστήμιο, ένας φοιτητής ξαφνικά ρώτησε τον καθηγητή του…

Κύριε, ξέρετε πώς πιάνονται τα αγριογούρουνα;

Ο καθηγητής σκέφτηκε ότι αυτό είναι ένα αστείο και περίμενε την συνέχεια λέγοντας…

Όχι! Για πες μου…

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Η συγκινητική στιγμή που μια Τουρκάλα χαρίζει χρυσή αλυσίδα στην Παναγία

 

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2016 επισκέπτεται την Αγιάσο της Λέσβου ένα ζευγάρι Τούρκων πολιτών, μουσουλμάνων στο θρήσκευμα. Μπαίνουν στην Εκκλησία της Παναγίας και η σύζυγος προσεύχεται με μεγάλη ευλάβεια και συγκίνηση μπροστά στο εικόνισμα της Παναγίας «Αγία Σιών». Σε όσους βρισκόταν στο ναό, μεταξύ αυτών ο επίτροπος Φώτιος Παπαγεωργίου και ο έμπορος Ευάγγελος Κέλμαλης, ο οποίος έκανε το διερμηνέα, διηγείται στα αγγλικά το ακόλουθο θαυμαστό γεγονός.

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Μπορεί να γίνει Σαραντισμός βρέφους πέρα των 40 ημερών



Ο Σαραντισμός ενός βρέφους γίνεται όταν αυτό συμπληρώσει την 40ή ημέρα από τη γέννησή του, οπότε και οδηγείται στην Εκκλησία.

Συχνά, ωστόσο, αν και ο Σαραντισμός «απαιτεί» να ολοκληρωθεί, όπως προαναφέραμε την 40η ημέρα από τη γέννηση, κάτι τέτοιο καθίσταται αδύνατο όταν παραδείγματος χάριν ένα βρέφος για λόγους υγείας αδυνατεί να οδηγηθεί στην Εκκλησία.

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Είναι ή όχι ο Θεός αίτιος του κακού στον κόσμο (Μοναχού Μωυσή Αγιορείτη )



Γενικά φαίνεται σήμερα το κακό να επικρατεί στον κόσμο. Μερικοί θεωρούν αίτιο των κακών τον Θεό. Τον θεωρούν με ανθρώπινα πάθη κακό, τιμωρό κι εκδικητή. Γιατί τα επιτρέπει;

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Ποια ήταν η Αγία Αγάθη που τιμάται σήμερα 5 Φεβρουαρίου;


Σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Αγάθης, της οποίας ο βίος και το μαρτύριο καθώς επίσης και τα θαύματα που έχει πραγματοποιήσει, την έχουν θέσει στη συνείδηση των πιστών ως προστάτιδα για πολλές ευπαθείς ομάδες.

To βότανο που ρυθμίζει το ζάχαρο και έχει αντικαρκινική δράση



Τα οφέλη αυτού του δημοφιλούς βοτάνου είναι αναρίθμητα

Γιατροσόφι αιώνες τώρα για σειρά προβλημάτων υγείας, το χαμομήλι αποτελεί ένα δημοφιλές και αγαπημένο βότανο. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι παρέχει σημαντικά οφέλη υγείας.

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

ΥΠΑΠΑΝΤΗ: Ερανισμός σκέψεων από το διαδίκτυο

 


Υπαπαντή: 

Μεγάλη Θεομητορική εορτή, μετέχουσα και Δεσποτικής τοιαύτης, επιτελουμένη την 2αν Φεβρουαρίου, ήτοι τεσσαράκοντας ημέρας μετά την εορτή των Χριστού Γεννών.

"Την υπάντησιν αυτήν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εν ή "εδέξατο Αυτόν σαρκί Συμεών ο πρεσβύτης εν ταις αγκάλαις αυτού" εορτάζει η Εκκλησία κατά την εορτήν της Υπαπαντής......... Ότε εισήρχοντο εις τον περίβολον του Ναού υπήντησεν αυτούς, κινηθείς Πνεύματι Αγίω ο Συμεών, εις τον οποίον είχεν αποκαλυφθεί ότι δεν θα απέθνησκεν πριν ίδη τον Χριστόν Κυρίου. Προσδεξάμενος ούτος τον Ιησούν εις τας αγκάλας εδόξασε δια τούτο τον Θεόν δια της γνωστής ωδής "Νυν απολύεις τον δούλόν σου Δέσποτα", λέει η Μεγάλη Ηθική και Θρησκευτική Εγκυκλοπαίδεια.

Με άλλα λόγια σημαίνει την υποδοχή, την προϋπάντηση του Χριστού από τον Συμεών, ο οποίος είχε λάβει την προφητεία ότι δεν θα πέθαινε προτού αντικρίσει τον Χριστό.


Παροιμία
Μια σχετική παροιμία μετεωρολογικής πρόβλεψης:

"Καλοκαιριά της Παπαντής, Μαρτιάτικος χειμώνας".

Λαογραφία:

Υπήρχε και το “Φλεβάρισμα της ρώγας” στη γιορτή της “Αγίας Παπαντής”

Στις θηλάζουσες υπήρχε η εθιμική συνήθεια, για την πρόληψη των παθήσεων των θηλών, να τηρούν απόλυτη αργία και νηστεία την ημέρα της Υπαπαντής, που σαράντησε η Παναγία-Λεχώνα. Έτσι η κάθε μικρομάνα πριν θηλάσει το βρέφος της σταύρωνε τις θηλές των μαστών της και έλεγε την παρακάτω ευχή τρεις φορές:


“Φλεβάρη, φλέβες άνοιξε στις ρώγες των βυζιών μου για να βυζάξω το παιδί και να το μεγαλώσω για να βυζάξω τον γιο τον κανακάρικό μου”. Με τον τρόπο αυτό ζητούσαν από την Παναγία να προστατέψει τις θηλές των μαστών από ραγάδες.


Υπαπαντή ετυμολογία:
Η λέξη ὑπαπαντή προέρχεται από το ρήμα ὑπαπαντάω < ὑπό + ἀπαντάω ή ὑπό + ἀπαντώ. Δηλαδή απαντά, συναντάω, προϋπαντώ.

Ως Χριστιανική γιορτή: 

Εορτάζεται η προϋπάντηση του Ιησού στο Ναό από τον άγιο γέροντα Συμεών (όπως του είχε προαναγγείλει ο Θεός) και σύμφωνα με το ιουδαϊκό έθιμο της αφιέρωσης των πρωτότοκων αρσενικών βρεφών στο Θεό (βλέπε Κατά_Λουκάν, B, 22-39).

Με πληροφορίες από εδώ

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Ίμια: Ανάρτηση – φωτιά του στρατηγού Ζιαζιά για Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου



Με μια ανάρτηση κόλαφο στο διαδίκτυο ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, ξεσπά 25 χρόνια μετά τη μαύρη νύχτα των Ιμίων.

Ο Ζιαζιάς ειχε υποβάλει την παραίτησή του, το καλοκαίρι του 2012, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γιατί διαφώνησε με τις υποδείξεις που τού έγιναν από την τότε ηγεσία.

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Ἡ Ὑπαπαντὴ τοῦ Κυρίου καὶ Θεοῦ καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ


Ημερομηνία Εορτής: 2 Φεβρουαρίου

Τὸ γεγονὸς τῆς Ὑπαπαντῆς, ποὺ ἐξιστορεῖ ὁ Εὐαγγελιστὴς Λουκᾶς στὸ β’ κεφάλαιο τὸ Εὐαγγελίου του, συνέβη σαράντα ἡμέρες μετὰ τὴν γέννηση τοῦ Ἰησοῦ. 

«Τι έμαθα όταν ένα παιδάκι χτύπησε το δικό μου κι η μάνα του έκανε σα να μη συνέβη τίποτα»



Όταν τα μικρά παιδιά παίζουν μαζί, τα πράγματα δεν πάνε πάντα τόσο καλά όσο φαίνονται στην αρχή. Πολύ συχνά και για ψύλλου πήδημα, τα μικρά παιδιά μπορεί να μαλώσουν και να προβούν σε ενέργειες που δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνουν και τί συνέπειες φέρουν. Για παράδειγμα, ένα παιδάκι μπορεί να χτυπήσει ένα άλλο και να μην καταλάβει ότι έκανε κάτι κακό. Είναι, λοιπόν, δουλειά του γονιού να του το εξηγήσει πριν του γίνει συνήθεια.