Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Τραυλισμός στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα αίτια και τη θεραπεία

Πολλοί γονείς ανησυχούν όταν το παιδί τους αρχίζει να τραυλίζει, αν και η ανησυχία τους είναι συνήθως περιττή. 


Αρκετά συχνά τα παιδιά των δυο ή τριών ετών επαναλαμβάνουν μερικές φορές τους ήχους που προφέρουν ή κομπιάζουν όταν μιλάνε. 

Τα περισσότερα δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν μιλούν σωστά και ξεπερνούν το πρόβλημα χωρίς ειδική βοήθεια. Αν όμως, η κατάσταση εξακολουθεί για μεγάλο διάστημα (περισσότερο από δύο ή τρεις μήνες) και εμποδίζει την επικοινωνία, τότε μπορεί να γίνει λόγος για τραυλισμό ή βραδυγλωσσία. 

Τα αίτια του τραυλισμού στα παιδιά

Περίπου ένα στα είκοσι παιδιά προσχολικής ηλικίας τραυλίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους, με μεγαλύτερη συχνότητα τα αγόρια απ' ό,τι τα κορίτσια. Τα αίτια είναι άγνωστα. Μερικά μπορεί να δυσκολεύονται να συγχρονίσουν τους ήχους που προφέρουν με το φυσιολογικό ρυθμό ομιλίας, τα περισσότερα όμως δεν παρουσιάζουν κάποιο ιατρικό ή αναπτυξιακό πρόβλημα. 

Πότε επιτείνεται ο τραυλισμός στα παιδιά 

Ο τραυλισμός, μπορεί να επιτείνεται όταν το παιδί είναι ανήσυχο, κουρασμένο, άρρωστο ή όταν βρίσκεται σε διέγερση και προσπαθεί να μιλήσει γρήγορα. Μερικά παιδιά τραυλίζουν όταν μαθαίνουν πολλές καινούριες λέξεις ταυτόχρονα. Άλλες στιγμές οι σκέψεις τους τρέχουν πιο γρήγορα από τη γλώσσα τους, οπότε χάνουν εκείνο που ήθελαν να πουν ενδιάμεσα. Επαναλαμβάνοντας μία λέξη ή έναν ήχο, ξαναβρίσκουν τον ειρμό. 

Τι μπορούν και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς 

Η καλύτερη στάση που μπορούν να τηρήσουν οι γονείς είναι να αγνοήσουν το πρόβλημα. Ακούτε το παιδί σας όταν μιλάει και μην το διορθώνετε. 

Μπορείτε ταυτόχρονα να του δώσετε ένα καλό παράδειγμα μιλώντας εσείς οι ίδιοι ήρεμα και σωστά, χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα όταν του απευθύνετε το λόγο. Θα μπορούσατε να το βοηθήσετε επιβραδύνοντας τους ρυθμούς ολόκληρης της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης και της ταχύτητας της δικής σας ομιλίας. 

Θα πρέπει καθημερινά να αφιερώνετε κάποιο χρόνο για να παίζετε και να μιλάτε μαζί σου σε ήρεμους και χαλαρούς ρυθμούς. Θα τονώσετε επίσης την αυτοπεποίθησή του αν το επαινείτε για όσα πράγματα κάνει σωστά, χωρίς να σχολιάζετε τη δυσκολία του στην ομιλία. Η αντιμετώπιση βοηθάει συνήθως τα παιδιά που τραυλίζουν να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους προτού πάνε στο σχολείο. 

Τι να κάνετε αν ο τραυλισμός είναι σοβαρής μορφής; 

Αν ο τραυλισμός είναι σοβαρής μορφής, ίσως χρειαστεί λογοθεραπεία για να αποφευχθούν μακροπρόθεσμα προβλήματα. Ενημερώστε το γιατρό σας αν κατά τη διάρκεια του τραυλισμού, έχει συσπάσεις στο πρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου