(Πηγή: Π. Νομικού)
Βρίσκεται σε απόσταση 7 χλμ. βορειοανατολικά της Σαντορίνης σε βάθος 500 μ., και θεωρείται ένα από τα πιο ενεργά και επικίνδυνα ενεργά ηφαίστεια της Μεσογείου. Ο Κολούμπος (ή το Κολούμπο), που ίσως οφείλει το όνομά του στην ιταλική λέξη περιστέρι, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μελέτης Ιταλών και Ελλήνων, οι οποίοι επέδειξαν για πρώτη φορά ότι ένα ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο «αναπνέει» κατά τη διάρκεια της ενεργητικής του φάσης.
Οι μελετητές, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Μπακάλη του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, έστειλαν τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ βαθιάς θάλασσας τα οποία ήταν εξοπλισμένα με ευαίσθητους αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας και χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα προκειμένου να αναλύσουν τη θερμοκρασία και την ηλεκτρική αγωγιμότητα των ρευστών που εξέρχονται βίαια από το υδροθερμικό πεδίο που βρίσκεται μέσα στο βυθό του κρατήρα του ηφαιστείου.
(Πηγή: Π. Νομικού)
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Scientific Reports, ανέδειξε διαφορετικά, αλλά πολύ συγκεκριμένα μοτίβα δραστηριότητας κατά την ενεργητική και την αδρανή φάση του ηφαιστείου, το οποίο είχε βρεθεί σε σχεδόν εκρηκτική κατάσταση τα καλοκαίρια του 2010 και του 2011.
Ευάγγελος Μπακάλης: Η συγκεκριμένη διεργασία μοιάζει καταπληκτικά με το μηχανισμό μιας καυτής «ανάσας». Είναι η ανάσα του Κολούμπου!
Η συγκεκριμένη συμπεριφορά παρατηρείται για πρώτη φορά παγκοσμίως. Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και δυναμικά περιβάλλοντα, που ελάχιστα έχουν μελετηθεί ως σήμερα. Όσο συχνότερη είναι η «ανάσα» ενός ηφαιστείου, σε τόσο πιο ενεργή ή και εκρηκτική κατάσταση βρίσκεται.
(Πηγή: Π. Νομικού)
Σύμφωνα με τους Έλληνες επιστήμονες, τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την κατανόηση των μηχανισμών που ευθύνονται για την έκλυση τεράστιων ποσών ενέργειας σε ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Επιπλέον, αναμένεται να αποτελέσουν το εφαλτήριο για πρόγνωση εκρήξεων σε υποθαλάσσια ηφαιστειακά περιβάλλοντα, και για την εκτίμηση επικινδυνότητας της «ανάσας» του ηφαιστείου για το οικοσύστημα, τους ανθρώπους και την οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου