Οι ψυχολογικοί παράγοντες που συνήθως μας ωθούν να.. φάμε ενώ στην πραγματικότητα δεν πεινάμε.
Η σύνδεση της διατροφής με την ψυχολογία είναι γνωστή. Ωστόσο, πολλοί είναι οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να διατηρήσουν το βάρος τους στα επιθυμητά επίπεδα και αυτό διότι συνήθως είτε δεν μπορούν να… αντισταθούν στους πειρασμούς είτε συνεχίζουν να τρώνε ενώ στην πραγματικότητα δεν πεινούν. Αυτό συμβαίνει επειδή,
ακόμα και αν γνωρίζουμε τι πρέπει να τρώμε, υπάρχουν επιπλέον παράγοντες που επηρεάζουν το ποσό και το είδος της τροφής που καταναλώνουμε. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι το άγχος, το οποίο συνδέεται άμεσα με το συναισθηματικό φαγητό.
Οι λόγοι που τρώμε ενώ δεν πεινάμε..
Οι βασικότερες αιτίες που «κρύβονται» πίσω από το αυτό το φαινόμενο, περιλαμβάνουν:
1. Επιθυμία εξαιτίας της.. κορτιζόλης
Το εκτεταμένο άγχος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες». Η κορτιζόλη είναι ευεργετική για το σώμα, ωστόσο τα υπερβολικά επίπεδα κορτιζόλης που μπορεί να προκληθούν από το χρόνιο στρες, μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ζητήματα. Μία αρνητική επίδραση της κορτιζόλης είναι η έντονη επιθυμία για αλμυρά ή και γλυκά σνακ, με αποτέλεσμα την πιθανή αύξηση του βάρους.
2. «Κοινωνικό» φαγητό
Συχνά όταν νιώθουμε έντονο άγχος, πίεση ή και ανησυχία στρεφόμαστε στα αγαπημένα μας πρόσωπα ή και τους φίλους μας για να μας στηρίξουν. Αυτή η στήριξη, έχει παρατηρηθεί ότι συνήθως συνοδεύεται από κάθε είδους τρόφιμο από τα αλμυρά πατατάκια, τις σοκολάτες και κάθε λογής «comfort food». Αυτά τα περιστατικά αποτελούν κοινωνικές μορφές του συναισθηματικού φαγητού, του τρόπου δηλαδή να αναπληρώσουμε το συναισθηματικό κενό ή του να «καλύψουμε» τις ανησυχίες μας με την παροδική απόλαυση γευστικών τροφίμων.
3. «Πνίγετε» τα συναισθήματά σας
Ένας ακόμη λόγος που ορισμένοι άνθρωποι καταφεύγουν στο φαγητό είναι τα άβολα συναισθήματα. Τα άτομα που δεν γνωρίζουν τρόπους για να τα διαχειριστούν σωστά και ωφέλιμα μπορεί να επιλέξουν να τα «κρύψουν», τρώγοντας ένα θεσπέσιο παγωτό, αφού έστω και για λίγο φαίνεται να «ξεφεύγουν» από αυτά. Στην πραγματικότητα όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού μπορεί να ξεχνούν για λίγο αυτά που τους απασχολούν, στην συνέχεια όμως θα κληθούν να τα αντιμετωπίσουν. Ταυτόχρονα, αυτή η ανθυγιεινή στρατηγική μπορεί σε βάθος χρόνου να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα βάρους και περαιτέρω ζητήματα υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου