Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Μην κοιτάζετε τους άλλους άντρες/γυναίκες. Μη συγκρίνετε το σύντροφό σας με τους συζύγους των άλλων.


Συζυγία…Εγώ από όλα, την δική σου αγάπη προτιμώ…


Πρόσφατα μου τηλεφώνησε μια γυναίκα την οποία δεν ήξερα.

 Ήθελε να μιλήσει σε κάποιον. Ήταν δυστυχισμένη. 

Ήταν αρκετά χρόνια παντρεμένη όταν συνειδητοποίησε ξαφνικά πως ο σύζυγός της δεν ήταν τόσο έξυπνος, τόσο ευγενικός, τόσο εκλεπτισμένος, τόσο καλοαναθρεμμένος, τόσο πολύπειρος όσο...

Καθώς μιλούσε ένιωσα πως κάτι έλειπε από την πρότασή της, «Δεν είναι τόσο καλός, όσο …» «Όσο ποιος;» ρώτησα.



Δεν απάντησε αμέσως. Τη ρώτησα ξανά αν είχαν βγει πρόσφατα με κάποιο άλλο ζευγάρι. Ξαφνιασμένη φώναξε «Ω, μας είδατε στο εστιατόριο;». (Εν τω μεταξύ δεν ήξερα καν σε ποια μιλούσα!).

Τη διαβεβαίωσα πως δεν τους είχα δει και της εξήγησα πως ήταν ξεκάθαρο πως σύγκρινε τον άντρα της με κάποιον άλλο και τελικά τη ρώτησα να μου πει τι είχε συμβεί.

Με λαχταρά μου εξήγησε λεπτομερώς πώς το προηγούμενο βράδυ, στο εστιατόριο, ο άντρας της φίλης της είχε τραβήξει την καρέκλα για να καθίσει η σύζυγός του, της είχε βγάλει το παλτό και το κρέμασε στη θέση της προσεκτικά. Ο δικός της δεν είχε καν προσέξει ούτε την καρέκλα ούτε το παλτό της . Ο άντρας της άλλης ήξερε τι να παραγγείλει, γνωρίζοντας καλά τις προτιμήσεις της συζύγου του. Και ήξερε και τα πάντα σχετικά με τα κρασιά! Ο δικός της καθόταν και περίμενε εκείνη να παραγγείλει γι’ αυτόν, λέγοντας μόνο πως σιχαίνεται τα εξεζητημένα φαγητά και αστειευόμενος με τους ανθρώπους που έτρωγαν οτιδήποτε άλλο εκτός από μπριζόλες και πατάτες. Ο άλλος άντρας ήταν τόσο ευγενικός και λεπτεπίλεπτος, ενώ ο δικός της φώναζε τόσο άχαρα το σερβιτόρο. Ένιωθε τόσο απογοητευμένη με το σύζυγό της.

Βέβαια αυτό είναι παράλογο. Το να γνωρίζει κανείς ποιο κρασί ταιριάζει με το κάθε φαγητό δεν τον κάνει καλό σύζυγο! Ίσως το αντίθετο μάλιστα.

Εστιάστε μόνο στα καλά που έχει ο σύζυγός σας, σε αυτά που έχουν σημασία. Αναγνωρίζοντας τα, τους δίνετε δύναμη. Αν τον/την ευχαριστήσετε, για παράδειγμα, για την υπομονή του/της ενώ βοηθάει τα παιδιά στη μελέτη, θα του/της τονώσετε αυτό το προτέρημα. Μάθετε και ενισχύστε το καλό.

Η σύγκριση μόνο δημιουργεί προβλήματα. Αυτός είναι ο σύζυγός σας και δεν υπάρχει άλλος.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου