Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Εγγραφές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά: Ποια δικαιολογητικά χρειάζεστε


Από 2 έως 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία, κατόπιν των αλλαγών στις ημερομηνίες, που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και θα ισχύσουν από φέτος. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα νηπιαγωγεία θα δέχονται όλες τις αιτήσεις νηπίων και προ-νηπίων και παράλληλα, όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά μπορούν να λειτουργήσουν με ολοήμερο πρόγραμμα. 

Γιατί η πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου



Εκατοντάδες νέα γονίδια που επηρεάζουν τον χρόνο έναρξης της περιόδου στα κορίτσια και την είσοδό τους στην εφηβεία, έφερε στο φως μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, με τη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών της διασποράς. 

Συνηθίζετε να βρίζετε τα Θεία; Ξανασκεφτείτε το…

Ο αείμνηστος πατήρ Φιλόθεος Ζερβάκος, ηγούμενος τότε, γιά 50 περίπου χρόνια στό ιστορικό μοναστήρι Λογγοβάρδας στήν Πάρο, στό βιβλίο του «Πόλεμος κατά τής βλασφημίας» σημειώνει κάποια συνταρακτικά περιστατικά τά οποία νομίζουμε ότι αξίζουν γιά μία ευρύτερη δημοσιότητα. 


Η περίπτωση του Γιώργου 

Γράφει σχετικά ο Γέροντας:
Κατά τό έτος 1924, είς τήν αρχή τής Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καθήμενος είς τό κελλίον μου καί μελετών, άκουσα γοερές κραυγές. Σκύβοντας από τό παράθυρό μου, είδα στό προαύλιο τής Μονής ένα νέο φορτωμένο επάνω σ΄ ένα γαϊδουράκι. Τόν βάσταζαν δύο άνθρωποι, οί οποίοι αφού τόν κατέβασαν από τό υποζύγιο, κρατώντας τον από τά χέρια τόν οδήγησαν πρός τόν Iερόν Nαόν τής Μονής. Κατέβηκα κι΄ εγώ στήν εκκλησία, γιά νά πληροφορηθώ τί συμβαίνει. 

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Ξέρετε πότε πρέπει να κάνουμε τον σταυρό μας στην εκκλησία;



Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι ιεροί ναοί γεμίζουν από πιστούς, οι οποίοι θα μπουν να ανάψουν ένα κεράκι και να προσευχηθούν.

Αρκετοί πιστοί κατά την ώρα των ακολουθιών στους ιερούς ναούς κάνουν τον Σταυρό τους σε στιγμές που δεν είναι απαραίτητο, ενώ αγνοούν εκείνες που θα έπρεπε.

Αυτά είναι τα 17 πιο ακριβά υλικά στον πλανήτη!- Δείτε πόσο κοστίζει ένα γραμμάριο από το Νο.1...


Οι άνθρωποι, εδώ και πολλές δεκαετίες, πιστεύουν ότι ο χρυσός είναι το πιο ακριβό υλικό στον κόσμο. Όμως αυτό δεν είναι η αλήθεια…
Δείτε παρακάτω μια λίστα με τα 17 πιο σπάνια και ακριβά υλικά στον κόσμο από το πιο φτηνό στο πιο ακριβό. Θα σας εκπλήξει που ο χρυσός δεν είναι καν στη πρώτη τριάδα!

Πώς να καταλάβεις αν ένα αυγό είναι φρέσκο χωρίς να το σπάσεις


Ένα απλό κόλπο σου δείχνει αν το αυγό που έχεις στο ψυγείο είναι φρέσκο. Χωρίς να χρειαστεί να το σπάσεις

Τις περισσότερες φορές που αγοράζουμε αυγά και τα φυλάμε στο ψυγείο μας, αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα σε κάποια παρασκευή ή δεν τα καταναλώσουμε, ξεχνάμε πότε τα προμηθευτήκαμε.

Το αποτέλεσμα; Αναγκαζόμαστε είτε να τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς να ξέρουμε πόσο φρέσκα ή τα πετάμε από φόβο μήπως έχουν χαλάσει.

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Πάσχα 2017: Ο Σταυρός που έφερε στα μαχαίρια τις θρησκευτικές κοινότητες στα Ιεροσόλυμα (vid)



ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΤΡΟΥΛΟ

Ειδήσεις | Πανάγιου Τάφου και θάμπωσε επιστήμονες και Ιεράχες έγινε και αυτός η πέτρα του σκανδάλου για τις θρησκευτικές κοινότητες που διατηρούν δικαιώματα στον Πανάγιο Τάφο.

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από τον Σταυρό


Αποστολή στα Ιεροσόλυμα: Μαρία Γιαχνάκη

Το γεγονός της εύρεσης του Σταυρού δηλώνει την ελληνικότητα και της προηγούμενης συντήρησης αναστήλωσης και κατασκευής του Ιερού Κουβουκλίου ως επιπλέον στοιχείο, κάτι που δεν επιθυμούν οι άλλες κοινότητες ειδικά οι Αρμένιοι που πάντα προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο ναό.

Νήσος Σάσων: Μια νησίδα στρατηγικής σημασίας - Η ακατανόητη και ολέθρια παραχώρησή της στην Αλβανία το 1914


Η παραχώρηση με νόμο (με δύο μόλις άρθρα), από την ελληνική Βουλή, της νήσου Σάσωνος, που ανήκε στην Ελλάδα από το 1864 (με βάση το 2ο άρθρο της Συνθήκης του Λονδίνου της 17/29 Μαρτίου 1864), στην Αλβανία, μετά από απαίτηση της Ιταλίας και της Αυστρίας.

Ο θαυματουργός χυμός που βάζει τέλος στο ροχαλητό!


Θέλεις να σταματήσεις το ενοχλητικό ροχαλητό του συντρόφου σου (ή και το δικό σου); Αυτός ο χυμός είναι αρκετά αποτελεσματικός, εάν το ροχαλητό οφείλεται σε αυξημένες βλεννώδεις εκκρίσεις ή παχυσαρκία!

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Γιατί πρέπει να Εκκλησιάζονται οι Χριστιανοί;



Εμείς οι χριστιανοί πρέπει να πηγαίνουμε στο Ναό με προθυμία και όρεξη. Διότι η Εκκλησία είναι η κοινή μητέρα όλων των ορθοδόξων και μας αναγέννησε με την κολυμβήθρα του Αγίου Βαπτίσματος και μας ανέθρεψε με το γάλα της ευσέβειας και της πίστεως.

Πώς να μεγαλώσετε παιδιά με καλό χαρακτήρα

Όλοι οι γονείς ονειρεύονται πως το παιδί τους θα μεγαλώσει και θα εξελιχθεί σ’ έναν καλό, συμπαθή κι ευγενικό ενήλικα. Πώς, όμως, θα μεγαλώσετε ένα παιδί με καλό χαρακτήρα; Ο Roger Allred εκπαιδευτικός, πατέρας εννέα (!) παιδιών και παππούς είκοσι εγγονιών, έχει πολύτιμες απαντήσεις, βασισμένες στην (ομολογουμένως, τεράστια) εμπειρία του! 



«Οι καλοί γονείς θέλουν ένα και μόνο πράγμα: τα παιδιά τους να γίνουν άνδρες και γυναίκες με προσωπικότητα. Να γίνουν άνθρωποι ηθικοί, καλοσυνάτοι και ακέραιοι. Ο καλός χαρακτήρας δεν είναι γονιδιακός! Οι περισσότεροι γονείς θα συμφωνήσουν ότι τα παιδιά τους είναι μεν μοναδικά, αλλά είναι υπό διαμόρφωση. Με άλλα λόγια: υπάρχουν στοιχεία έμφυτα, αλλά και στοιχεία επίκτητα.

Ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου είναι το άθροισμα των επιλογών του. Πρέπει λοιπόν κάθε γονιός, να εκμεταλλευτεί την επιρροή που ασκεί στα παιδιά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα ακόλουθα, είναι μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί να παίρνει τις σωστές αποφάσεις, ούτως ώστε να εξελιχθεί σε έναν άνδρα ή μια γυναίκα με… αδαμάντινο χαρακτήρα.

Αναγνωρίστε και επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά

Η κοινωνία διδάσκει στα παιδιά ότι το να κερδίζουν στα αθλήματα είναι σχεδόν το παν. Μάθετε στα παιδιά τι πραγματικά σημαίνει «νίκη». Δείξτε τους ότι είναι νικητές όταν προσφέρουν σε κάποιον τη βοήθειά τους ή όταν επιλέγουν να πουν την αλήθεια, ακόμη κι αν είναι δυσάρεστη. Επιβραβεύστε με θέρμη κάθε καλή επιλογή!

Εξηγήστε τον «νόμο των συνεπειών»

Μια αιώνια αλήθεια είναι ότι μπορείς να επιλέξεις τις πράξεις σου, αλλά δεν μπορείς να επιλέξεις τις συνέπειές τους. Ταυτόχρονα, όλοι οι άνθρωποι έχουν ηθικές αναστολές κι ανησυχίες. Είναι στο χέρι των γονιών να διδάξουν τα παιδιά τους να κάνουν επιλογές τέτοιες, που θα επιφέρουν μόνο καλά αποτελέσματα.

Αφήστε τα να κάνουν επιλογές

Προϋπόθεση των ανωτέρω, είναι να αφήσετε να παιδιά να κάνουν επιλογές. Οι εμπειρίες είναι ο καλύτερος δάσκαλος –μέσα απ’ αυτές το παιδί θα μάθει να αξιολογεί τις επιλογές του. Όπως λέει η γυναίκα μου «Αφήστε το παιδί να κάνει επιλογές. Το να διαλέξεις αταίριαστα ρούχα στα 2 ή στα 3 είναι λογικό». Όσο μεγαλώνουν, υπό την καθοδήγησή σας, θα γίνονται όλο και πιο έμπειρα στη διαδικασία της σωστής επιλογής. Εμπιστευτείτε τα και επιτρέψτε τους να κάνουν λάθη.


Διδάξτε τους τις σωστές αρχές

Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να ξεχωρίζουν όχι μόνο το καλό από το κακό, αλλά και το καλό από το καλύτερο. Δεν αρκεί να τους μιλήσετε για τις αρχές σας, πρέπει να εμπλουτίσετε την παιδαγωγική διαδικασία με πρότυπα. Γνωρίστε τα παιδιά με ανθρώπους που θεωρείτε σημαντικούς και αξιόλογους ή μιλήστε θετικά για κάποιον κοινό γνωστό σας (την νηπιαγωγό, τον προπονητή τους, κάποιον συγγενή ή γνωστό) που θεωρείτε άρτια και ακέραιη προσωπικότητα.

Γίνετε το σωστό παράδειγμα

Τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές, μικρές συνήθεις και στάσεις ζωής. Η κοινωνία μας είναι πλήρης ατόμων και μικρό-κοινωνιών που επαναλαμβάνουν λάθη που είδαν ή υπέστησαν. Είναι αναγκαίο οι γονείς να έχουν την ωριμότητα να κάνουν το σωστό, ανεξάρτητα με το τι έχουν υποστεί ή βιώσει για χάρη των παιδιών τους!

Μιλήστε τους για τη σημασία του καλού χαρακτήρα

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να κατανοήσει ότι ο καλός χαρακτήρας δεν είναι επιλογή ως προς τον εαυτό του. Είναι καθήκον απέναντι στην οικογένειά του και την κοινωνία. Μιλήστε του με παραδείγματα, πείτε του «Αν ήμουν οξύθυμη και φώναζα συνέχεια, πώς θα ήταν η καθημερινότητά μας;». Εξηγήστε του ότι ένας άνθρωπος γελαστός, ευγενικός και έντιμος είναι χαρά και συνδετικός κρίκος για όλους!

Για να μεγαλώσετε ένα παιδί με καλό, ισορροπημένο χαρακτήρα πρέπει να μπορείτε να το αφήσετε να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του. Με το να σώζετε διαρκώς την κατάσταση, μεγαλώνετε έναν ανεύθυνο ενήλικα. Μην αποκλίνετε από τις αρχές σας και μην σταματάτε να είστε ο άνθρωπος που θέλετε να γίνει το παιδί σας.»

Τα 4 μοιραία λάθη που οδηγούν στο διαζύγιο

Κανείς δεν μπορεί να μας πει με ακρίβεια και με σιγουριά τι σημαίνει να έχεις έναν επιτυχημένο γάμο, όμως μπορεί να μας δώσει μερικές συμβουλές για τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε. Αν, μάλιστα, αυτές προέρχονται από 40 χρόνια έρευνας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουν μία παραπάνω βαρύτητα. Ο ψυχολόγος John Gottman, μετά από μια έρευνα… ζωής, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Brightside, κατέληξε στις 4 συμπεριφορές που είναι μοιραίο ότι κάποια στιγμή θα οδηγήσουν στο διαζύγιο. 


1. Η περιφρόνηση: «Είσαι άσχετος! Δεν ξέρεις τι λες ώρες- ώρες.» 

Ποιο είναι το λάθος: Ένας εκ των δύο, κοροϊδεύει τον σύντροφό του είτε στις μεταξύ τους συζητήσεις είτε ενώπιον τρίτων.

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

«Η εξομολόγηση ενός Τούρκου πασά που έγινε μοναχός!»



Την ιστορία του Γιουσούφ Ογλού, του στρατηγού και διοικητή που ασπάστηκε την Ορθοδοξία και βαπτίστηκε κρυφά (Νικόλαος), καταγράφει ο πνευματικός του Οσιος Βαρσανούφιος, όπως την έμαθε από τον ίδιο.


Πολλοί γέροντες της Ορθοδοξίας έχουν καταγράψει κάποια εκπληκτικά γεγονότα, τα οποία δείχνουν ότι πράγματα που μοιάζουν αδιανόητα για τους ανθρώπους είναι δυνατά για τον Θεό.


Εχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά μουσουλμάνων που ασπάστηκαν την Ορθοδοξία, αλλά θα έμοιαζε πραγματικά αδύνατο ένας πασάς, δηλαδή ένας ανώτατος στρατιωτικός μουσουλμάνος διοικητής, να προβεί σε μια ανάλογη ενέργεια.

Μια τέτοια σπάνια μεταστροφή κατέγραψε ο μεγάλος στάρετς της Ρωσίας Οσιος Βαρσανούφιος της Οπτινα, όπως την έζησε και την άκουσε ο ίδιος στις αρχές του 20ού αιώνα από το πρόσωπο το οποίο μετεστράφη στην Ορθοδοξία από τον μουσουλμανισμό, τον μετέπειτα μοναχό Νικόλαο και πρώην Γιουσούφ Ογλού, Τούρκο πασά και ανώτατο διοικητή των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Ενας κρυμμένος θησαυρός στο κοιμητήριο της σκήτης είναι και ο μοναχός Νικόλαος, πιο γνωστός στους πατέρες με την προσωνυμία “ο Τούρκος”, λόγω της προφοράς του και της μελαχρινής του όψης. Την πραγματική του καταγωγή γνώριζαν μόνο οι πατέρες Αμβρόσιος, Ανατόλιος και η ελαχιστότητά μου, που είχα το ευτύχημα να είμαι και ο πνευματικός του πατέρας. Ο Γιουσούφ Ογλού ήταν κάποτε πασάς, στρατηγός και διοικητής των τουρκικών δυνάμεων» σημειώνει ο Οσιος Βαρσανούφιος.

Και συνεχίζει: «Ποιος θα το περίμενε ποτέ ότι ένας τέτοιος άνθρωπος θα τελείωνε τη ζωή του όχι απλά στη Ρωσία, αλλά σε μοναστήρι σαν μοναχός, και μάλιστα σαν νεομάρτυρας; Πιστεύω ούτε και ο ίδιος. Κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου (1853-1856) ήταν διοικητής του τουρκικού στρατού. Οι Τούρκοι υπέβαλαν τους αιχμαλώτους σε φρικτά βασανιστήρια. Ο πασάς, που, σαν θεατής, παρακολουθούσε από κοντά τα διαδραματιζόμενα, κυριολεκτικά θαύμαζε την αντοχή και τη σταθερότητα των νεαρών αυτών Ρώσων στρατιωτών. Ρώτησε να μάθει γιατί νέα παιδιά προτιμούσαν, όχι απλώς να πεθάνουν με έναν τόσο φρικτό θάνατο, αλλά τον δέχονταν με χαρά, παρά να αρνηθούν τη χριστιανική τους πίστη, για να χαρούν την ομορφιά της ζωής. Και επειδή φαίνεται πως ήταν άνθρωπος με καλή διάθεση, ζήτησε να γνωρίσει καλύτερα τον χριστιανισμό».

Φρικτά βασανιστήρια

Οπως αναφέρει: «Μια ημέρα φώναξε έναν ορθόδοξο ιερέα και τον εβάπτισε στα κρυφά. Στη συνέχεια έφυγε για την Περσία. Οι Τούρκοι, μόλις έμαθαν ότι πρόδωσε το Ισλάμ, έψαχναν να τον σκοτώσουν. Τελικά τον συνέλαβαν ζωντανό και με αιχμηρά αντικείμενα -λεπίδες και ξυραφάκια- εχάραξαν σταυρούς σε όλο το μήκος της πλάτης και του στήθους του. Στο τέλος, για να τον αποτελειώσουν, του τσάκισαν ένα προς ένα όλα τα κόκαλα. Μέσα σε αυτούς τους φρικτούς πόνους ο Γιουσούφ σωριάστηκε λιπόθυμος. Νομίζοντάς τον για νεκρό, τον πέταξαν τροφή στα σκυλιά. Ο Κύριος όμως τον προστάτευε. Ανάκτησε τις αισθήσεις του».

Ο Οσιος Βαρσανούφιος καταγράφει επίσης: «Από το μέρος εκείνο έτυχε να διαβαίνουν Ρούσσοι έμποροι και τον περιμάζεψαν. Εκείνος τους είπε πως του επιτέθηκαν ληστές. Από συμπόνια τον έφεραν μαζί τους στον Καύκασο και τον παρέδωσαν σε μια ευσεβή γυναίκα, να τον φροντίσει. Εγινε καλά. Αλλά ήταν πλέον αγνώριστος. Σε όλη του τη ζωή παρέμεινε διπλωμένος στα δύο. Ντυμένος φτωχικά και με ένα μπαστούνι στο χέρι, κατάφερε και πέρασε στην Οδησσό. Από εκεί ταξίδεψε σε όλα τα προσκυνήματα της Ρωσίας, μέχρι που τα βήματά του τον οδήγησαν στην Οπτινα».

Και συνεχίζει: «Κατά την παραμονή του εδώ αρρώστησε και οι πατέρες τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της μονής. Επειδή ρωσικά λίγα ήξερε, ζήτησε να του φέρουν κάποιον που να μιλάει τα γαλλικά, γιατί ήθελε να εξομολογηθεί. Την εποχή αυτή, αν και ζούσα έγκλειστος, κάνοντας υπακοή, δέχθηκα να τον εξομολογήσω. Αφού μου εξιστόρησε όλη του τη ζωή, στο τέλος με ύφος αυστηρό ζήτησε, όσο ακόμη βρισκόταν στη ζωή, να μην εκμυστηρευτώ σε κανέναν το παραμικρό γεγονός που είχε σχέση με τη ζωή του. Μέσα σε λίγο χρόνο ανέκτησε την υγεία του και αμέσως μετά έγινε η κουρά του σε μοναχό με το όνομα Νικόλαος».

«Ολο του το σώμα ήταν μια πληγή. Ηταν ένας αληθινός μάρτυρας του Χριστού»

Αναφερόμενος σε ακόμα ένα περιστατικό που έζησε μαζί με τον μοναχό Νικόλαο, ο Οσιος Βαρσανούφιος λέει χαρακτηριστικά:

«Ηταν ένας άνθρωπος ασυνήθιστος. Πάντοτε σιωπηλός, ντροπαλός, φιλάσθενος, τους απόφευγε όλους. Σαν άλλος μαγνήτης, σε τραβούσε, χωρίς να το θέλεις, να τον αγαπήσεις. Ποτέ δεν επήγαινε στα κελιά των πατέρων ούτε την ημέρα, πολύ περισσότερο τη νύχτα. Αξιώθηκε από τον Θεό, όπως ο Οσιος Ανδρέας, να αρπαγεί στον Παράδεισο και να ιδεί τα σκηνώματα των δικαίων σαν αμοιβή για όλα όσα υπέφερε στη ζωή του για τον Χριστό». Και προσθέτει: «Δεν θα το λησμονήσω ποτέ όταν κάποια ημέρα, ενώ περπατούσαμε μαζί, γύρισε και μου είπε: “Γέροντα, δεν ακούς κάτι;” “Οχι! Τίποτα. Τι είναι; Τι ακούς;” “Δεν ακούς τους αγγέλους να ψάλλουν; Ω, τι ωραία μελωδία! Τι ευτυχία! Τι χαρά!” Εγώ δεν άκουγα τίποτα. Και εκείνος, μέσα στην απλότητά του, έμεινε κατάπληκτος με την κουφαμάρα μου».

Περιγράφοντας το τέλος του πρώην πασά και μετέπειτα μοναχού Νικολάου, ο Οσιος Βαρσανούφιος αναφέρει: «Εζησε στη Σκήτη μόνο δύο χρόνια. Στις 18 Αυγούστου 1893 αρρώστησε, χωρίς ελπίδα ανάρρωσης. Εκοιμήθη σε ηλικία 65 χρονών. Οταν οι πατέρες ετοίμαζαν το σώμα του για την ταφή, βρέθηκαν μπροστά σε ένα θέαμα που έκαμε το αίμα στις φλέβες τους να παγώσει. Ολο του το σώμα ήταν μια πληγή, ακρωτηριασμένο, στιγματισμένο από μαχαιρώματα. Ηταν ένας αληθινός μάρτυρας του Χριστού. Και το πιο παράξενο: μέχρι σήμερα στο μονοπάτι που οδηγεί στον τάφο του δεν έχει φυτρώσει ούτε το ελάχιστο χορταράκι! Καθαρό, ελεύθερο στους διαβάτες! Για όσους επιθυμούν να προσκυνήσουν στον τάφο του».

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/ekklhsia/story/784845/otan-exomologisa-enan-toyrko-pasa-poy-egine-monaxos#ixzz4egSAHWhn

Ποιος ήταν άραγε ο πραγματικός Αχιλλέας;



Μια σειρά άρθρων για τον πολυθρύλητο Αχιλλέα για τον οποίον εγράφησαν έπη, βιβλία, έγιναν πολλές κινηματογραφικές ταινίες, ενώ η αυτοκράτειρα Σίσσυ της Αυστρίας, σύζυγος του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ, έκτισε προς τιμήν του το Αχίλλειο στην Κέρκυρα!

Ο Χείρωνας τον μεγάλωνε με τις αρχαίες αρετές, την περιφρόνηση των αγαθών αυτού του κόσμου, την απέχθεια για το ψέμα, την εγκράτεια, την αντίσταση στα κακά πάθη και την αντοχή στον πόνο.

Δείτε γιατί ΠΡΕΠΕΙ να κρατάτε το ένα μάτι σας κλειστό όταν ξυπνάτε για να πάτε τουαλέτα!


Το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται από κοψίματα και πληγές χωρίς να χρειαστεί η παρέμβασή μας. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί λίγη… βοήθεια εάν βιάζεστε να γίνεται καλά.

Δοκιμάστε τα παρακάτω κόλπα για να θεραπευτείτε γρηγορότερα από τον πονόλαιμο μέχρι και το λόξυγκα!

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Ένα περιστατικό από τους Κρυπτοχριστιανούς του Σταυρίν

 

Ήταν Μάιος μήνας στα 1867. Το ότι οι κάτοικοι της Κρώμνης φανερώθηκαν ως Ορθόδοξοι Έλληνες και στην ψυχή και στην καρδιά, αυτό έδωσε μεγάλο θάρρος στους Σταυριώτες, κι έλεγαν αναμεταξύ τους. "Αφού ο εκατοχρονίτης Μολλά-Μπεχρέμ' ς πέταξε το σαρίκι κι έβγαλε τον κίτρινο τσουμπέ, γιατί κι εμείς να μην πετάξουμε από πάνω μας τη ντροπή του αρνησίθρησκου;"

Στη Σαντορίνη το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο αναπνέει! (φωτο)


(Πηγή: Π. Νομικού)

Βρίσκεται σε απόσταση 7 χλμ. βορειοανατολικά της Σαντορίνης σε βάθος 500 μ., και θεωρείται ένα από τα πιο ενεργά και επικίνδυνα ενεργά ηφαίστεια της Μεσογείου. Ο Κολούμπος (ή το Κολούμπο), που ίσως οφείλει το όνομά του στην ιταλική λέξη περιστέρι, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μελέτης Ιταλών και Ελλήνων, οι οποίοι επέδειξαν για πρώτη φορά ότι ένα ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο «αναπνέει» κατά τη διάρκεια της ενεργητικής του φάσης.

Κι άλλη πόλη του Καναδά αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου




(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης για το pontos-news.gr)

Μετά την Οτάβα, το Τορόντο και τη Λασάλ, μια ακόμη πόλη του Καναδά, η Οσάβα του Οντάριο, αναγνώρισε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, υπερψηφίζοντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 10ης Απριλίου τη σχετική διακήρυξη.

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Σαν σήμερα το 1821 εκτελέστηκε ο Αθανάσιος Διάκος


Από τους πρωτεργάτες του εθνικού ξεσηκωμού στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και ήρωας της μάχης της Αλαμάνας.

O Αθανάσιος Διάκος γεννήθηκε το 1788 στην Άνω Μουσουνίτσα της Φωκίδας (σημερινός Αθανάσιος Διάκος) και κατ’ άλλους στη γειτονική Αρτοτίνα, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα του. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αθανάσιος Γραμματικός.

«Η Ελλάδα να σταθεί δίπλα στον ελληνισμό της Μαριούπολης»



Οι Έλληνες της Μαριούπολης κρατούν πάντα ψηλά την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις για την έναρξη της σαρακοστής (φωτ.: greeks.ua)

Το θέμα της προστασίας των Ελλήνων της Μαριούπολης που βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία, φέρνει στο προσκήνιο με ερώτησή του στη Βουλή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και βουλευτής Λάρισας της ΝΔ.

«Μπλε Φάλαινα»: Το νέο διαδικτυακό «παιχνίδι» που σκορπά το θάνατο



Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη έχει προκαλέσει ένα νέο άκρως επικίνδυνο διαδικτυακό «παιχνίδι». Οι «μπλε φάλαινες» («Blue whale Challenge»), είναι μια σειρά δοκιμασιών που εξελίσσονται σε διάρκεια 50 ημερών και που σε ορισμένες περιπτώσεις την τελευταία μέρα κορυφώνονται με πράξεις που οδηγούν στην αυτοχειρία.

Από την ζωή του Αγίου Ιερομάρτυρος Αρτέμονος Λαοδικείας

Ο άρχοντας Πατρίκιος έβαλε να ξεσκίσουν τις σάρκες του Αγίου και στη συνέχεια διέταξε να τον απλώσουν επάνω σε μια σκάρα και να τον ψήσουν. 
Μια ελαφίνα που συνήθιζε να συνοδεύει τον άγιο μίλησε τότε με ανθρώπινη φωνή και έλεγξε την σκληρότητα του έπαρχου. 
Ένας στρατιώτης έριξε τότε με το τόξο του για να χτυπήσει την ελαφίνα, αλλά το βέλος καρφώθηκε σε έναν βοηθό του έπαρχου ο οποίος πέθανε ακαριαία. 
Θέλησαν κατόπιν να ρίξουν τον άγιο σε ένα καζάνι γεμάτο πίσσα που κόχλαζε, αλλά έπεσε μέσα ο ίδιος ο έπαρχος και βρήκε οικτρό θάνατο. 
Στο μεταξύ, ανάβλυσε εκεί δίπλα θαυματουργικά μια πηγή, που στα νερά της ο Άγιος Αρτέμων βάπτισε τους ειδωλολάτρες που μεταστράφηκαν, μπροστά σε τέτοια θαύματα, και έγιναν χριστιανοί. 
Έχοντας εκτελέσει ένδοξα την αποστολή του, ο Άγιος Αρτέμων θανατώθηκε στα Βάλβινα της μικράς Ασίας. Η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του στις 12 Απριλίου. Στον ιστότοπο saint.gr η μνήμη του καταχωρείται στις 24 Μαρτίου. 

ΝΕΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, τ. 8ος Απρίλιος, εκδόσεις ΊΝΔΙΚΤΟΣ, ΑΘΗΝΑΙ 2007, σελ. 114.

Από τη ζωή του Αγίου Γρηγορίου ο οποίος έζησε και ασκήθηκε στον κόλπο της Νικομήδειας

Κάποιοι άνθρωποι κακοποιοί έφτασαν μια μέρα στην καλύβη του οσίου με σκοπό να ευτελίσουν τη φήμη του προορατικού του χαρίσματος. Ο όσιος Γρηγόριος όμως αποκάλυψε, στον καθένα τους, τις αμαρτίες του. Λίγο αργότερα του έστειλαν μια ανήθικη γυναίκα για να τον αποπλανήσει. Ακούγοντας τα λόγια και τις επιπλήξεις του οσίου του Θεού εκείνη έπεσε κατά γης σε κατάσταση αξιοθρήνητη.
Βλέποντας το θέαμα, οι άνθρωποι που την είχαν στείλει μετανόησαν και ικέτευσαν τον όσιο να την λυτρώσει από το δαιμόνιο. Μόλις το είπαν, εκείνος που δεν γνώριζε καθόλου την μνησικακία, ύψωσε τα χέρια τους τον ουρανό και θεράπευσε τη γυναίκα την οποία καθοδήγησε στη συνέχεια στην οδό της μετανοίας.
Η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του στις 2 Απριλίου.

ΝΕΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, τ. 8ος Απρίλιος, εκδόσεις ΊΝΔΙΚΤΟΣ, ΑΘΗΝΑΙ 2007, σελ. 23.

«Εργαλείο εντοπισμού» του αυτισμού οι… γιαγιάδες, σύμφωνα με έρευνα


Μπορεί οι γονείς να πιστεύουν ότι ξέρουν τα παιδιά τους καλύτερα από τον καθένα, όμως μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα φαίνεται να επιβεβαιώνει το γνωστό ρητό «του παιδιού μου το παιδί...»! 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Autism, οι γονείς συχνά παραβλέπουν τα ενδεικτικά συμπτώματα του αυτισμού, ενώ οι γιαγιάδες είναι συχνά αυτές που αναγνωρίζουν πρώτες τη διαταραχή.

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Αυτή είναι η αμαρτία που δεν συγχωρείται


Υπάρχει μια αμαρτία, που δεν συγχωρείται ποτέ. Η αμετανοησία. Αυτός που δεν μετανοεί, δεν συγχωρείται.

Η αμετανοησία, θεωρείται βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος. Για όποιον ξέρει να μετανοεί και το μεγαλύτερο έγκλημα συγχωρείται.

Η ιστορία της Διώρυγας της Κορίνθου


Σαν σήμερα στις 23 Απριλίου 1882 ξεκίνησαν οι εργασίες διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου.
Η Διώρυγα της Κορίνθου υπήρξε ένα κατασκευαστικό όνειρο - πρόκληση που κράτησε 2.300 χρόνια. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η «Άφνειος Κόρινθος» αναδείχθηκε από την αρχαιότητα σε σπουδαίο ναυτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο.

Κινητά και ταμπλέτες κλέβουν ύπνο ακόμα και από μωρά 6 μηνών


(Φωτ.: Flickr)

Λίγες μόνο ημέρες μετά την προειδοποίηση «μην δίνετε κινητά τηλέφωνα σε παιδιά κάτω των 12 ετών» του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να πει στους γονείς ότι τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες κλέβουν τον ύπνο ακόμα και από μωρά έξι μηνών!

Σύνδρομο Άσπεργκερ: Ποια είναι τα συμπτώματα



Το Σύνδρομο Άσπεργκερ ανήκει στις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Είναι μία από τις πολύπλοκες νευροαναπτυξιακές διαταραχές που χαρακτηρίζονται από σημαντικό περιορισμό των κοινωνικών δεξιοτήτων, έλλειμμα επικοινωνιακής ικανότητας και περιοριστικά, επαναληπτικά, στερεοτυπικά μοτίβα συμπεριφοράς. 

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Κατάθλιψη: 5 παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ηλικία



Η κατάθλιψη είναι μια πολύπλοκη ψυχική νόσος που καθοδηγείται από έναν συνδυασμό κληρονομικών επιδράσεων, στοιχείων της προσωπικότητας και εξωτερικών παραγόντων. Αν και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η κακή σωματική υγεία, το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης και τα δυσάρεστα συμβάντα της ζωής, προδιαθέτουν κάθε άνθρωπο, ασχέτως της ηλικίας του, απέναντι στην κατάθλιψη, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, πιο «εξειδικευμένοι», που επηρεάζουν πιο έντονα επιμέρους ηλικιακές ομάδες. 

Το συστατικό που προλαμβάνει τα κατάγματα και σε ποιες τροφές θα το βρείτε




Τα κατάγματα είναι μία από τις βασικότερες αποτρέψιμες αιτίες αναπηρίας στη μέση και την τρίτη ηλικία, επομένως η πρόληψή τους κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η ποιότητα ζωής στις μεγαλύτερες ηλικίες. 

Στα Ιεροσόλυμα ήλθε μία απλή γυναίκα και πήρε και ένα εισιτήριο το Πάσχα για να δει το Άγιο Φως.

Ο Ναΐσκος του Τάφου, το λεγόμενο «κουβούκλιο», μέσα στον Ναό της Ανάστασης, στην Ιερουσαλήμ.
Αυτό το εισιτήριο είναι τιμητικές κάρτες, τις οποίες έχει τυπώσει το Πατριαρχείο χρώματος λευκού, ροζ και πράσινου. Οι λευκές προσφέρονται δωρεάν για τους επισήμους που στέκονται μπροστά στον Πανάγιο Τάφο, οι ροζ γι’ αυτούς που στέκονται γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και οι πράσινες γι’ αυτούς που θα σταθούν γύρω από τον τρούλο του Παναγίου Τάφου.

Ήλθε λοιπόν, αυτή η απλή και αγράμματη γυναικούλα και μου λέγει:

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Γιατί τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;



Το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών το Πάσχα, λέγεται ότι ξεκίνησε από την Βόρεια Αγγλία ως παιχνίδι: Ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, ήταν ο νικήτης! 

Μπορεί το Πάσχα το έθιμο να επιβάλει να τσουγκρούζουμε κόκκινα αυγά, ωστόσο επιτάσσει παράλληλα το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ν’ ανήκει στην Παναγία, γι’ αυτό και δεν πρέπει να το «τσουγκρίζουμε».

Οι μισθοί που παίρνουν οι Έλληνες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό


Ετήσιους μισθούς από 20 έως 40 χιλιάδες ευρώ εξασφαλίζει ένας στους τρεις Έλληνες πολίτες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της ICAP. Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο ένας στους πέντε μπορεί να έχει ετήσιες απολαβές από 40 έως 60.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ημερησία, η έρευνα έδειξε ότι:

Πόσα ήταν τα τριάκοντα αργύρια σε ευρώ



«Τη Μεγάλη Πέμπτη, πριν από 2017 χρόνια περίπου, καταβλήθηκε το πιο διάσημο ποσό στην ιστορία της ανθρωπότητας: η αμοιβή του Ιούδα έναντι της προδοσίας στον Ιησού Χριστό. 

Τα «τριάκοντα αργύρια» στα οποία αναφέρεται η Καινή Διαθήκη ακούγονται σαν μικρό ποσό. Και σίγουρα, αν υπολογίζει κανείς ότι με αυτά πουλήθηκε μια ζωή. Ήταν όμως όντως λίγα τα λεφτά; Πόσα άξιζαν, πόσα αξίζουν αυτά τα «αργύρια»; Και: Υπήρχε καθόλου αυτό το νόμισμα;

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Έθιμα της Εβδομάδας της Διακαινησίμου



Μπορεί οι επτά ημέρες της διακαινησίμου εβδομάδας να θεωρούνται ως «μία» ημέρα, όπως η Κυριακή του Πάσχα, ωστόσο, σε πολλά μέρη του τόπου μας, η κάθε ημέρα έχει τα δικά της ξεχωριστά έθιμα. 

Την Δευτέρα της Διακαινησίμου ένα ιδιαίτερο έθιμο αναβιώνει στα Γιαννιτσά Πέλλας, οι «Κουνιές». Σε επίκαιρα σημεία της πόλης στήνονται κούνιες, στις οποίες αιωρείται όποιος το επιθυμεί για το «καλό», υπέρ υγείας και πλούσιας σοδειάς.

Tρομερό! Προστατευτείτε από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων με δεντρολίβα



Και όμως γίνεται!
Τα κινητά τηλέφωνα μας εκθέτουν σε επίπεδα ακτινοβολίας επιβλαβή για την υγεία. Η μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο, βλάβες στο DNA και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι βλάβες του DNA επηρεάζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων και την παραγωγή πρωτεϊνών. 

Το 2011, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) δήλωσε ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων στην πραγματικότητα είναι «πιθανόν καρκινογόνος για τον άνθρωπο». 

Από εδώ αναβλύζει το Άγιο Φως - Ο θρίαμβος της ζωής


Στον Πανάγιο Τάφο γονατίζει ο Πατριάρχης για να πραγματοποιηθεί η Αφή του Αγίου Φωτός και από το Ιερό Κουβούκλιο ξεκινούν όλα

Το Άγιο Φως αναβλύζει μέσα από το Ιερό κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου κάθε Μεγάλο Σάββατο και συγκλονίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούν την αφή είτε από κοντά είτε μέσω της οθόνης τους.

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Η Εβδομάδα της Διακαινησίμου: Πώς προέκυψε η ονομασία



Εβδομάδα της Διακαινησίμου ονομάζεται η εβδομάδα που αρχίζει από την Κυριακή του Πάσχα και λήγει την Κυριακή του Θωμά ή Αντίπασχα. 

Κατά την Εβδομάδα της Διακαινησίμου, η κάθε μέρα της αναφέρεται ως εξής: Δευτέρα της Διακαινησίμου, Τρίτη της Διακαινησίμου,κ.ο.κ.

ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ Γιατί «κολλάμε» με αυτούς που μας απορρίπτουν



Πόσες από εσάς έχετε διαβάσει ή δει το «Απλώς δεν σε γουστάρει»; Σίγουρα πολλές γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο έγινε διεθνές μπεστ σέλερ ενώ η ταινία έκανε κι εκείνη τεράστια επιτυχία. Μπορεί λοιπόν η συγκεκριμένη ιστορία να έδειξε πως σε ορισμένες περιπτώσεις ο επιμένων μπορεί να νικήσει, όμως μήπως καταλάβατε το βαθύτερο νόημα της υπόθεσης;

ΚΑΚΙΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ 20 πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις για να βελτιώσεις τις σχέσεις σου



Κάθε ανθρώπινη σχέση -φιλική, ερωτική, οικογενειακή- βασίζεται σε έναν πολύ σημαντικό παράγοντα που μπορεί να την κάνει είτε βαθύτερη είτε να την διαλύσει ολοκληρωτικά. Ποιος είναι αυτός; Φυσικά, η συμπεριφορά μας.

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

ΘΑΥΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟ ΤΑΦΟ Γαλαζόλευκες αστραπές και πύρινοι Σταυροί πάνω από τις αναμμένες λαμπάδες (βίντεο)



Θαύμα στον Πανάγιο Τάφο! Εκατοντάδες πύρινοι σταυροί εμφανίστηκαν πάνω από τις αναμμένες λαμπάδες των πιστών στην πρόσφατη τελετή του Αγίου Φωτός του 2015. Το μοναδικό αυτό φαινόμενο αποτυπώνεται σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε μέσω iphone από μία νεαρή νηπιαγωγό αρμενικής καταγωγής, την Hasmig Kalaydjian, η οποία είναι μόνιμη κάτοικος της Ιερουσαλήμ.

Τα οφέλη των κάσιους στον οργανισμό



Προσφέρουν πολύτιμα και ευεργετικά συστατικά στον οργανισμό και αποτελούν μία ιδιαίτερα νόστιμη και θρεπτική επιλογή ξηρών καρπών, που σίγουρα αξίζει μια θέση στο διαιτολόγιό μας...

Τα κάσιους περιέχουν φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προκαλούν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού και συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Οδηγός επιβίωσης: Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλαστικό μπουκάλι σε ώρα ανάγκης (βίντεο)



Τα πλαστικά μπουκάλια νερού μπορεί να ανακυκλωθούν σε αμέτρητους αριθμούς χρήσεων σε μια κατάσταση επιβίωσης ή για καθημερινές χρήσεις.

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Το έθιμο με τα αερόστατα

Στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας, η νύχτα της Ανάστασης είναι η Νύχτα των Αερόστατων, έθιμο που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Η όμορφη πρωτεύουσα της Τσακωνίας μετατρέπεται σε ένα φαντασμαγορικό σκηνικό θεάματος. 

Το έθιμο αυτό προέρχεται από ντόπιους ναυτικούς οι οποίοι γυρίζοντας τον κόσμο, εντυπωσιάστηκαν από κάποιο αντίστοιχο ασιατικό έθιμο. Στη συνέχεια, το μετέφεραν στην πατρίδα τους, που με το πέρασμα των χρόνων καθιερώθηκε και συνδυάστηκε με το εορτασμό του Ανάστασης. 

Προστάτης: Οι φυσιολογικές τιμές στην εξέταση – Πότε χτυπάει «καμπανάκι»




Το αιματολογικό τεστ προστατικού αντιγόνου (PSA) μετρά το συνολικό ποσό του συγκεκριμένου αντιγόνου στο αίμα σας. Το PSA είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα φυσιολογικά κύτταρα του προστάτη καθώς επίσης και από κύτταρα του καρκίνου στον προστάτη.

Ο προστάτης χρειάζεται προσοχή σε κάθε άντρα και γι” αυτό είναι σώφρον μετά από κάποια ηλικία να κάνετε τακτικά εξετάσεις. Είναι φυσιολογικό όλοι οι άνδρες να έχουν ένα μικρό ποσό PSA στο αίμα τους. Αλλά το αυξημένο επίπεδο PSA μπορεί να δείξει ότι έχετε πρόβλημα με τον προστάτη σας, αν και όχι κατ” ανάγκη ότι έχετε καρκίνο του προστάτη.

Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είναι μία πρωτεάση, της οποίας η λειτουργία είναι να διασπάει την υψηλού μοριακού βάρους πρωτεΐνη του σπερματικού υγρού σε μικρότερα πολυπεπτίδια. Αυτή η ενέργεια έχει ως αποτέλεσμα το σπέρμα να γίνεται όλο και πιο υγρό. Το PSA παράγεται αποκλειστικά από τα επιθηλιακά κύτταρα του προστάτη, είτε αυτά είναι καλοήθη, είτε κακοήθη (καρκινικά). Εντοπίζεται, επίσης, στον ορό PSA. Η μέτρηση αυτού του ορού θεωρείται η καλύτερη μέθοδος για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη και την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία. Πολλές φορές η αυξημένη τιμή ΡSA οφείλεται σε καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Προστάτης: Καταστάσεις που μπορεί να δώσουν αυξημένα αποτελέσματα PSA στο αίμα

Οξεία κατακράτηση ούρων

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Προχωρημένη ηλικία

Προστατίτιδα

Καρκίνος του προστάτη

Διουρηθρική εκτομή του προστάτη

Καθετηριασμός στο ουροποιητικό

Προστάτης: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές PSA ανά ηλικία

Τα επίπεδα PSA μπορεί να κυμαίνονται από 1 ng/ml έως και πάνω στα 100 ng/ml σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα παρακάτω στοιχεία είναι ένας πρόχειρος οδηγός για τις “κανονικές” τιμές PSA, ανάλογα με την ηλικία σας:

Έως 3 ng/ml για τους άνδρες στα 40-49 ετών

Έως και 4 ng/ml για τους άνδρες 50-59 ετών

Έως και 5 ng/ml για τους άνδρες από 70 ετών και πάνω

Ένα πολύ υψηλό επίπεδο PSA (για παράδειγμα, κοντά στα στα 100) συνήθως σημαίνει ότι το άτομο πάσχει από καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, εάν το επίπεδο του PSA σας είναι μόνο ελαφρώς πάνω από τα φυσιολογικά όρια για την ηλικία σας, τότε ο γιατρός σας μπορεί να εκτιμήσει ότι το αποτέλεσμα δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά ότι θα πρέπει να κάνετε και άλλες εξετάσεις για να εξακριβωθεί το τι συμβαίνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 15% των ανδρών που έχουν καρκίνο του προστάτη, έχουν κανονικές τιμές PSA.
πηγή

Η ΖΩΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Μια φιγούρα αχνή, ένα άυλο φάντασμα,
παρελθόν το εγγύς, μακρινό; Ποιος το ξέρει;
Κάπως έτσι τη γνώρισα, κάπως έτσι τη σύστησαν,
ένα βράδυ σαν βγήκα στο πάρκο.
Η σκιά του εαυτού της, φαινόταν!
Κι αν το σώμα υπήρχε, είχε ήδη πεθάνει, μου είπαν.
Μοναχά τον περίμενε!
Μπα, χρυσό μου παιδί,
όταν κάποιος δεν έχει καρδιά, δεν αξίζει για τίποτα!

Έφηβος πήγε τη μητέρα του στο δικαστήριο γιατί του πήρε το κινητό Ποια ήταν η άποψη του δικαστή για την υπόθεση



Ένα 15χρονο αγόρι από την Ισπανία αποφάσισε να καταγγείλει τη μητέρα του και να την οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης για κακομεταχείριση, όταν εκείνη του πήρε το κινητό σε μια προσπάθεια να τον κάνει να διαβάσει.

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Πασχάλιος Ἀκολουθία


Τήν Διακαινήσιμη ἑβδομάδα, καθώς καί κατά τήν ἡμέρα τῆς Ἀποδόσεως τοῦ Πάσχα, ἡ Ἐκκλησία μας ἀντί τῆς ἀκολουθίας τοῦ Μεσονυκτικοῦ, τῶν Ὡρῶν καί τοῦ Ἀποδείπνου, χρησιμοποιεῖ μιά σύντομη Πασχαλινή Ἀκολουθία με τα παρακάτω τροπάρια και ευχές: