Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Να γιατί δεν πρέπει να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα...

Η σκληρή καθημερινότητα, οι φόβοι μας για το μέλλον, η μεγάλη αγάπη για την οικογένειά μας αλλά και οι...
εδραιωμένες απόψεις που έχουμε για κάποιους ανθρώπους ή καταστάσεις μάς κάνουν πολύ συχνά στείρους και αμετακίνητους σε αυτά που πιστεύουμε. Επειδή όμως, όπως λέει και η λαϊκή σοφία, “όλα τα δάχτυλα του χεριού δεν είναι τα ίδια” και κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, οφείλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί στα συμπεράσματά μας αλλά και περισσότερο ανεκτικοί σε κάποιες καταστάσεις, χωρίς να επηρεαζόμαστε -όσο μπορούμε- από τη γνώμη των άλλων για ένα θέμα. Αρκεί μόνοι μας να δούμε, να κρίνουμε και να αποφασίσουμε. Και το σημαντικότερο να μην είμαστε τόσο βιαστικοί στην κρίση μας γιατί γινόμαστε άδικοι…
Κάτι τέτοιο συνέβη και στην ιστορία που θα διαβάσετε, καθώς τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται και ένα βιαστικό συμπέρασμα αδικεί κατά πολύ την πραγματικότητα…

Κων/νος Παλαιολόγος: Ο τελευταίος Αυτοκράτορας της Πόλης





Από την Αλωση της Πόλης 562 χρόνια έχουν μεσολαβήσει. Δεν ήταν μία απλή πολιορκία, δεν ήταν διάλυση μίας απλής αυτοκρατορίας.
Η Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε ως ιδέα του Μέγα Κωνσταντίνου το 330 μ.Χ και ταξίδεψε για χίλια και, χρόνια. Εγινε το κέντρο του κόσμου, έγινε κέντρο πολιτισμού και πλούτου. Υπάρχουν δεκάδες βιβλία, έγγραφα και μαρτυρίες που θα μπορούσαμε να παραθέσουμε για τη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Σήμερα, ανήμερα της επετείου, θα εστιάσουμε στα βασικά σημεία της Αλωσης. Της πολιορκίας που χώρισε ουσιαστικά τη Δύση από την Ανατολή.

Οι αντίπαλοι
Ο τελευταίος αυτοκράτορας (και ο πρώτος που δεν εστέφη αυτοκράτορας στην Αγιά Σοφιά αλλά στον Αγιο Δημήτριο του Μυστρά της Πελοποννήσου) ήταν ο χριστιανός ορθόδοξος Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ετών 49. Αντίπαλός του, ο 20χρονος Οθωμανός, Μωάμεθ Β’ (στη συνέχεια, Μωάμεθ ο Πορθητής).

Οι συνθήκες λίγο πριν την άλωση
Η κατάσταση στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία είναι οικτρή. Η οικονομικοί πόροι της Βασιλεύουσας είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στην προσπάθειά του να επανακάμψει το Βασιλειό του, τάσσεται υπερ της ενοποίησης της Εκκλησίας. Ξέρει πολύ καλά ότι ο κίνδυνος ελοχεύει και πρέπει να πάρει βοήθεια από τη Δύση. Αποφασίζει λοιπόν, την “Ενωση” των Εκκλησιών. Στις 12 Δεκέμβρη 1452 γίνεται στην Αγία Σοφία το “απαράδεκτο” όπως χαρακτηρίστηκε από τους χριστιανούς ορθόδοξους "ενωτικό συλλείτουργο" με τον Καρδινάλιο Ισίδωρο ως απεσταλμένο του Πάπα. Οι παριστάμενοι χαρακτηρίστηκαν αιρετικοί. Ο “πιστός” κόσμος έχοντας στο πλευρό του, τον ιερέα Γεννάδιο Σχολάριο, φέρεται να είπε “Καλύτερα να έρθουν οι Τούρκοι, παρά ο Πάπας” και ξεσηκώνει το πλήθος. Ο Κωνσταντίνος έχει τώρα να αντιμετωπίσει και την απειλή των Οθωμανών και το ξεσηκωμένο πλήθος. Περνούν 6 μήνες και η “Ενωση” δεν του προσφέρει καμμία βοήθεια.
Ο Μωάμεθ παραμονεύει. Θέλει την Κωνσταντινούπολη η οποία μπορεί να μην έχει τόσο πλούτο όσο κάποτε αλλά έχει ιστορία, έχει πολιτισμό. Παρά την αρχική του υπόσχεση στον Κωνσταντίνο ότι δεν πρόκειται να πολιορκήσει την Πόλη, προετοιμάζει το στρατό του.

Οι δυνάμεις και η έναρξη της Αλωσης
Η πολιορκία ξεκινά 5 Απριλίου 1453. Ο Μωάμεθ αποκλείει την Πόλη και ζητά την παράδοση της. Ο Κωνσταντίνος αρνείται και ο Μωάμεθ κατασκηνώνει έξω από την πύλη του Αγίου Ρωμανού. Η αναλογία βάσει ιστορικών, (επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή. Οι αριθμοί βασίζονται σε μαρτυρίες) είναι 15 προς 1. Οι Τούρκοι είναι 300.000 και οι Βυζαντινοί το πολύ 7.000- 8.000. Στο πλευρό των Βυζαντινών τάσσεται ο γενναίος Γενουάτης, Ιουστινιάνι.

Τα τείχη
Ο Μωάμεθ ξέρει ότι το πιο δύσκολο είναι να περάσει τα τείχη. Είναι τριπλά, περιβάλλουν όλη την Πόλη, το ύψος ξεκινά από 7 και φτάνει τα 27 μέτρα. Πριν τα τείχη προηγείται τάφρος με νερό. Ο Μωάμεθ συγκεντρώνει και άλλο στρατό και με τη βοήθεια του μηχανικού Ουρβανού, κατασκευάζει την Μπομπάρδα. Πρόκειται για ένα κανόνι 9 μέτρων που σχεδιάστηκε για να χτυπάει όλη μέρα τα τείχη μέχρι να τα ρίξει. Οι πρώτες επιθέσεις δεν έχουν αποτέλεσμα. Την ημέρα χτύπαγαν τα τείχη και το βράδυ οι Βυζαντινοί τα επιδιόρθωναν.

Η τελική επίθεση
21 Μαϊου 1453. Ο Μωάμεθ ζητά ξανά την παράδοση της Πόλης από τον Κωνσταντίνο με την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξει κανένας νεκρός. Η απάντηση του Κωνσταντίνου, σύμφωνα με τις πηγές, λέει: Δεν είναι δική μου η Πόλη για να στη δώσω. Ολοι έχουμε αποφασίσει να πεθάνουμε εδώ.
Ο Μωάμεθ αποφασίζει την τελική του επίθεση. Στήνεται ξανά έξω από την πύλη του Αγίου Ρωμανού και προετοιμάζεται για το τελικό χτύπημα.
28 Μαϊου 1453, αποφασίζεται να πραγματοποιηθεί Λειτουργία και οι Βυζαντινοί πηγαίνουν στην Αγία Σοφία να προσευχηθούν. Μαζί τους και ο αυτοκράτορας. Ο Κωνσταντίνος, κοινωνεί και ζητά συγχώρεση. Απευθύνεται στον κόσμο και φέρεται να δηλώνει: “Γνωρίσατε λοιπόν τούτο. Εαν ειλικρινά υπακούσετε ότι σας διέταξα, ελπίζω με τη βοήθεια Του Θεού θα αποφύγουμε τη δίκαιη τιμωρία του που κρέμεται επάνω μας”.
Ξημερώνει της Αγίας Θεοδοσίας. Τρίτη, 29 Μαϊου 1453. Η επίθεση του Μωάμεθ που έχει ξεκινήσει από τις 02:00 έχει αποτέλεσμα. Ο στρατός του είναι πάρα, πάρα πολύς για να τον αντιμετωπίσει ο “μονότατος” Αυτοκράτωρ όπως τον περιγράφουν οι πηγές γιατί πλην του Ιουστινιάνι κανείς άλλος δεν τον βοήθησε από τη Δύση. Στέκεται στην πύλη του Αγίου Ρωμανού μαζί με τον Ιουστινιάνι ο οποίος τραυματίζεται σοβαρά και οι άντρες του αποφασίζουν να τον μεταφέρουν στο καράβι. Βλέποντας τον πληγωμένο Ιουστινιάνι, ο Κωνσταντίνος τον παρακαλεί να μείνει. Τα τραύματά του όμως είναι πολύ σοβαρά. Ακούγεται μία φωνή “Εάλω το φρούριο”. Ο Αυτοκράτορας τότε, φώναξε: “Η Πόλη χάνεται και εγώ ακόμη ζω! Δεν θα βρεθεί ένας χριστιανός να μου πάρει το κεφάλι;”.
Με τη φράση αυτή, πέφτει νεκρός από σπαθί γενίτσαρου και μαζί του και η αγαπημένη Πόλη…

Η επόμενη μέρα
Οσοι πρόλαβαν, διέφυγαν με καράβια. Οσοι δεν σφάχτηκαν, πουλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα. Ο Μωάμεθ αποφασίζει αργότερα να παραχωρήσει θρησκευτικά δικαιώματα στους εναπομείναντες και διέδωσε εντέχνως πως επιτρέπει τη χειροτονία Πατριάρχη τον οποίο τίτλο ανέλαβε ο Γεννάδιος Σχολάριος.
πηγή

Λέγε την ευχή ( Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης )

komboskini

Λέγε την ευχή: αγιάζει το στόμα, αγιάζει ο αέρας, αγιάζει ο τόπος που λέγεται. Οι δαίμονες βάζουν χίλια εμπόδια δια να μην προσευχηθεί ο άνθρωπος, επειδή όλες οι παγίδες, όλα τα δίκτυα των δαιμόνων καταστρέφονται δια της προσευχής.
Άπειρες φορές οι δαίμονες δια στόματος δαιμονισμένων ομολόγησαν ότι καίονται από την ενέργεια της ευχής.
Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης

Πηγή: artoklasia.blogspot.ca

Το απίστευτο κόλπο για να ανακουφίσετε το παιδί σας από τσίμπημα εντόμου!

Το απίστευτο κόλπο για να ανακουφίσετε το παιδί σας από τσίμπημα εντόμου!Τα έντομα προτιμούν τα παιδικά δέρματα. Αφήνουν τα «σημάδια» τους με αποτέλεσμα το παιδί να διαμαρτύρεται για φαγούρα και πρήξιμο.

Εσείς τι μπορείτε να κάνετε για να το ανακουφίσετε; Σίγουρα θα πρέπει να επικοινωνήσετε αρχικά με τον παιδίατρό σας για να σας πει τι να κάνετε, γιατί εξαρτάται από το έντομο κι από το τσίμπημα που θα αφήσει. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε το πιο παλιό κόλπο που μας έκαναν οι γιαγιάδες μας και το πρήξιμο κι ο κνησμός υποχωρούσαν μέσα σε λίγη ώρα. Ποιο είναι αυτό;
Κάποιες από εσάς ενδεχομένως να το γνωρίζετε. Αντί να βάλετε μια αλοιφή στο τσίμπημα δοκιμάστε να ταμπονάρετε την περιοχή με λίγο γάλα. Μειώνει το πρήξιμο και την φαγούρα. Αν θέλετε ρωτήστε και το γιατρό σας γι' αυτό αλλά το σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα κόλπα που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, ενδείκνυνται.
πηγή

Ένας είναι ο τρόπος για να ξεθαμπώσετε εύκολα και δωρεάν τα φανάρια αυτοκινήτου [video]

Ένας είναι ο τρόπος για να ξεθαμπώσετε εύκολα και δωρεάν τα φανάρια αυτοκινήτου [video]



Πολλές φορές τυχαίνει και με το πέρασμα του χρόνου τα φανάρια ενός αυτοκινήτου θολώνουν...
Μάλιστα αν ζητήσετε σε κάποιον φαναρτζή να σας τα φτιάξει, πολύ πιθανό να σας πει πως χρειάζεται μία διαδικασία που θα κρατήσει ώρα και μάλλον θα σας χρεώσει για το καθάρισμα.
Τελικά είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε.

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ο υποτακτικός είναι ίδιος ο Χριστός

Σαν-σήμερα-το-1998-κοιμήθηκε-ο-Γέροντας-Εφραίμ-Κατουνακιώτης00


Αυτός ο οποίος κάνει υπακοή, αυτός βραβεύεται, αυτός αμείβεται, αυτός στεφανώνεται.
Και ο πρώτος (ο εντελλόμενος) βέβαια, αλλά περισσότερο ο υποτακτικός.
Διότι ο υποτακτικός είναι ίδιος ο Χριστός, μιμείται τον Χριστόν.
Πηγή: Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης, Έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου «Άγιος Εφραίμ» Κατουνάκια Αγίου Όρους, Α’ έκδοση 2000.
Αντιγραφή από εδώ

Μάθετε ποια είναι τα σημάδια της υπερκόπωσης

Έχετε αρχίσει να κουράζεστε από την πολύωρη και απαιτητική εργασία, από το άγχος των υποχρεώσεων και από τα παιδιά που σας θέλουν συνέχεια παρούσες; Δυσκολεύεστε να...
σηκωθείτε από το κρεβάτι και δεν έχετε κουράγιο να κάνετε τίποτα; Τα προβλήματα που έχετε σας φαίνονται ανυπέρβλητα και τα πάντα φαντάζουν δυσοίωνα; Ίσως βρίσκεστε προ των πυλών της υπερκόπωσης.

Τι είναι η υπερκόπωση;

Οι είκοσι πιο ασήμαντοι λόγοι για τους οποίους καβγαδίζουν τα παντρεμένα ζευγάρια...

 Σου παρουσιάζουμε τους 20 πιο ασήμαντους λόγους για τους οποίους τσακώνονται πιο συχνά τα παντρεμένα ζευγάρια...

-Γιατί άφησαν το καπάκι της τουαλέτας ανοιχτό


-Γιατί δεν μαζεύουν τα ρούχα τους

-Γιατί πετούν τα βρώμικα ρούχα στο πάτωμα και όχι στο καλάθι για τα άπλυτα

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Άγιος Παΐσιος - Το «δόξα σοι ο Θεός» ρίχνει τους δαίμονες στην θάλασσα

-Γέροντα, στενοχωριέμαι γιατί έχω πολλά προβλήματα υγείας. – Όλα να τα δέχεσαι σαν μεγάλα δώρα του Θεού. Ο Θεός δεν είναι άδικος. Στον ουρανό θα έχης πολλά να απολαύσης θα έχης σύνταξη μεγάλη, εάν δεν την μειώσης μόνη σου με τον γογγυσμό. 
 – Πώς, Γέροντα, αφού τώρα δεν νιώθω μέσα μου τον ουρανό; – Δε νιώθεις τον Ουρανό,γιατί δεν δοξολογείς τον Θεό. Όταν ο άνθρωπος κινείται στον χώρο της δοξολογίας,… χαίρεται με όλα. Υπάρχουν κοσμικοί άνθρωποι που θα μας κρίνουν εμάς τους μοναχούς. Να δήτε οι Βεδουίνοι τι ταλαιπωριά περνούν, αλλά ευχαριστούν τον Θεό και είναι χαρούμενοι! Το σιτάρι δεν το καθαρίζουν, για να βγάλουν την πέτρα, αλλά το αλέθουν όπως είναι, και το ψωμί τους είναι όλο πέτρα!

Έξυπνο κόλπο για να μη μουχλιάσει ξανά το τυρί

Για να μην πάει τίποτα ξανά χαμένο...

Πόσες φορές έχεις ξεχάσει ακάλυπτο το τυρί στο ψυγείο και έχει καταλήξει στα σκουπίδια;
Αυτό πλέον δεν θα ξανασυμβεί αν ακολουθήσεις την παρακάτω απλή συμβουλή:

Βάλε το τυρί σε ένα πλαστικό σακουλάκι.Πρόσθεσε 1-2 κύβους ζάχαρη και κλείσε καλά το σακουλάκι με ένα λαστιχάκι!
πηγή

Γιατί τα γυναικεία πουκάμισα έχουν τα κουμπιά στα αριστερά;

Γιατί τα γυναικεία πουκάμισα έχουν τα κουμπιά στα αριστερά;



Σίγουρα θα έχετε προσέξει την διαφορά μεταξύ των αντρικών και γυναικείων πουκάμισων, ότι δηλαδή τα κουμπιά είναι ανάποδα....
Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Γιατί τα γυναικεία πουκάμισα έχουν τα κουμπιά τους στα αριστερά; Απλά από άποψη ή υπάρχει κάποια εξήγηση; Για να δούμε!

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Το ωραιότερο πράγμα στη γη…

3542df4c8ae5a6590c989a2913ec8bc4_L

Ένας καλλιτέχνης ήθελε να βρει και να ζωγραφίσει το ωραιότερο πράγμα στη γη.

Ρώτησε έναν ιερέα, ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα στην γη.

-Η πίστη, του απάντησε εκείνος. Είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο δυναμικού στη ζωή.

Ρώτησε έναν γεωργό.
-Η ελπίδα, του απάντησε. Αν λείψη αυτή, έλειψε κάθε δημιουργία για την ζωή.
Ρώτησε και μια φτωχή εργάτρια.

8 πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν όλα σας πηγαίνουν στραβά. Το τρίτο θα αλλάξει τη ζωή σας!

2[


Ο Μάρκ και ο Έιντζελ είναι δύο παθιασμένοι συγγραφείς, χάκερ της ζωής και δημιουργοί του Best Seller «1000 μικρά πράγματα που οι ευτυχισμένοι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν διαφορετικά».
Η λίστα που ακολουθεί αποτελείται από τα 8 πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν όλα πάνε σας στραβά.
Η λίστα που ακολουθεί αποτελείται από τα 8 πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν όλα πάνε σας στραβά.
«Κάθομαι στο κρεβάτι του νοσοκομείου περιμένοντας να μου αφαιρέσουν και τα δυο μου στήθη. Αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο νιώθω τυχερή. Μέχρι σήμερα δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα υγείας. Είμαι μια 69χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται στο τελευταίο δωμάτιο του διαδρόμου, λίγο πριν αρχίσει το παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών έχω παρακολουθήσει δεκάδες ασθενείς με καρκίνο να περνούν από μπροστά μου πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια και κρεβάτια με ρόδες. Κανένας από αυτούς τους ασθενείς δεν ήταν πάνω από 17 ετών.»

Οι μορφές του στρες και πώς να το αντιμετωπίσετε

Από την Έλενα Μπούλια

Το αίσθημα γνωστό: Μύες σε ένταση, το στομάχι κόμπος, ίσως και πονοκέφαλος. Όσο κι αν προσπαθείτε, το να παραμένετε ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι δεν είναι πάντα εφικτό. Το στρες «χτυπά» κάθε πόρτα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη το βιώνουν όλο και πιο συχνά, ενώ οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς. Για την ακρίβεια, 8 στις 10 γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν παρατεταμένο στρες λόγω των χρημάτων και της οικονομικής κατάστασης, ενώ 7 στις 10 ανησυχούν για τα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν εκείνες και την οικογένειά τους.
Οι ψυχολόγοι εξηγούν πως οι γυναίκες έχουν περισσότερα πράγματα στο μυαλό τους όσον αφορά την ισορροπία οικογένειας-ζωής, κάτι που απαιτεί από εκείνες τεράστιες ποσότητες συναισθηματικών αποθεμάτων. Βέβαια, λένε ακόμα οι ειδικοί, το στρες δεν έχει μόνο κακή πλευρά. Αν κανείς γνωρίζει πώς να το διαχειριστεί, μπορεί να δώσει την επιπλέον ενέργεια που κάποιος χρειάζεται για να πετύχει και να αντιμετωπίσει ακόμα και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ο Άγιος Σύζυγος της Πόρνης…

p.txt
Ζούσε στην Αθήνα πρό ετών κάποιος άνθρωπος πού τον έλεγαν Νικόλαο. Ταπεινός, ευσεβής, με τη νηστεία του, την αγρυπνία του και με «Θεϊκές καταστάσεις» όπως γράφει στις άγιες προσευχές του. Είχε μάλιστα και την αρετή της ελεημοσύνης.
Στα 35 χρόνια του, εφόσον τακτοποίησε τις άγαμες αδελφές του, απεφάσισε κι΄ αυτός να παντρευτεί. Όπως ήταν φυσικό, εφόσον ήταν και ευσεβής, θα έπρεπε να ψάξει να βρεί μία κοπέλα μέσα από την Εκκλησία, και πιθανόν να πείτε και μέσα από τις αδελφότητες, και οπουδήποτε αλλού υπήρχε ευλάβεια και ευσέβεια σε χώρους χριστιανικούς.
Αλλά όμως εκείνος διάλεξε κάτι άλλο…

Στάσου πλάι του

shutterstock_56950123.limghandler
Η εφηβεία αποτελεί ίσως την πιο δύσκολη, αλλά και μία από τις πιο σημαντικές περιόδους της ζωής του παιδιού. Τι να κάνετε; Σταθείτε πλάι του…

Τι είναι η εφηβεία;
Η εφηβεία αποτελεί το πέρασμα από τον κόσμο της παιδικότητας σε εκείνον των ενηλίκων, σηματοδοτείται με τις πρώτες ενδείξεις της ήβης και τοποθετείται χρονικά γύρω στα 10-13 χρόνια. Η ήβη είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και ορίζεται ως το σύνολο των βιολογικών και των ανατομικών αλλαγών που καταλήγουν στο σώμα του ενηλίκου και στην ικανότητα αναπαραγωγής.

Σουτιέν που προστατεύει από τους βιασμούς με ηλεκτροσόκ

Ένα σουτιέν που κάνει ηλεκτροσόκ έτσι ώστε να προστατεύσει τις γυναίκες από βιασμούς, κατασκεύασαν Ινδές φοιτήτριες.

Το Δεκέμβριο του 2012 ένα περιστατικό ομαδικού βιασμού στο Δελχί έμεινε στην ιστορία: Μια 23χρονη κοπέλα μπήκε με το σύντροφό της σε ένα λεωφορείο, στο οποίο βρίσκονταν 6 άτομα μαζί με τον οδηγό. Όλοι τους την ξυλοκόπησαν και τη βίασαν. Η κοπέλα πέθανε 13 μέρες μετά.
Το περιστατικό όμως υπήρξε η αφορμή για μια σειρά από αντιδράσεις στην Ινδία, μια χώρα με πολύ υψηλά ποσοστά βιασμών.

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

O π. Φιλόθεος Ζερβάκος († 8 Μαΐου 1980) και ο θάνατος που οπισθοχώρησε

Philothe2
Την 17 – 3 – 1967 εις την κλινικήν «ΝΙΚΑ» έφερα στον κόσμον ένα υγιέστατο αγοράκι το οποίο ζύγιζε 4 κιλά περίπου. Και λέγω υγιέστατο διότι έτσι μου είπε ο παιδίατρος της κλινικής κ. Δουρίδας. Μετά 6 ημέρες παραμονής μου στην κλινική εξήλθα κρατώντας στην αγκαλιά μου τον μοναχογιό μου. Στο σπίτι εφρόντιζα το παιδί σύμφωνα πάντοτε με τις οδηγίες του ιδίου παιδιάτρου. Επειδή ήμουν εργαζόμενη και η άδειά μου πλησίαζε να τελειώση πήγα στο ΙΚΑ περιοχής ΚΑΜΠΑ να ζυγίσω το μωρό και να πάρω νέες οδηγίες.
Από εδώ και πέρα όλα άλλαξαν μονομιάς. Η παιδίατρος κ. Παναγιωτάκη εξετάζοντας το μωρό είπε: «το μωρό είναι άρρωστο· έχει ηπατοσωληνομεγαλία, έχει και πυρετό γι’ αυτό δεν τρώει. Πρέπει να εισαχθή στο Νοσοκομείον Παίδων». Έμεινα άφωνη!! δεν πίστευα τα όσα είχα ακούσει. Στενοχωρημένη πήρα ταξί και πήγα στο Νοσοκομείον Παίδων Αγ. Σοφία στα εξωτερικά ιατρεία. Ο παιδίατρος ενέκρινε αμέσως την εισαγωγήν του « 15 – 5 – 1967».

Άγιος Αλέξανδρος από την Θεσσαλονίκη ο Δερβίσης 26 Μαΐου

AgiosAlexandrosDervisis01
Εορτάζει στις 26 Μαΐου εκάστου έτους.

Δος την κεφαλήν ω Aλέξανδρ’ ευθύφρον,
Kαι στέμμα λάβε χειρός εκ του Kυρίου.


Βιογραφία
Ο Άγιος Αλέξανδρος καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και έμενε στην περιοχή της Λαοδηγίας ή Λαγωδιανής (σημερινή Λαοδηγήτρια). Σε νεαρή ηλικία έφθασε στη Σμύρνη, προσπαθώντας να αποφύγει τις ακόλαστες προθέσεις κάποιου Τούρκου. Για άγνωστους σε μας λόγους, στην πόλη αυτή απαρνήθηκε την πίστη του και εξισλαμίσθηκε. Αργότερα επισκέφθηκε τη Μέκκα και εισήλθε στο Τάγμα των Δερβίσηδων.

Ελεγχόμενος όμως από τη συνείδησή του προσποιήθηκε τον τρελό και υπό το σχήμα του Δερβίση, περιόδευσε για 18 χρόνια σε υπόδουλες χώρες ελέγχοντας δριμύτατα την τουρκική τυραννία. Όσες δε φορές του δόθηκε η ευκαιρία να εκδηλώσει την πίστη του στο Χριστό το έκανε εκτελώντας έργα αγαθά.
Ευρισκόμενος στη Χίο, παρακολούθησε άφοβα σε Χριστιανική Εκκλησία τις ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής φορώντας ακόμη τα ρούχα του Δερβίση.

Κριθαράκι στα Μάτια. Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

matia

‘Ένα από το από τα πιο συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι είναι το κριθαράκι στα μάτια. Το πρόβλημα αυτό ευθύνεται για τις πιο συχνές μολύνσεις στα μάτια με συνέπεια να ταλαιπωρούνται ένας στους τρεις συμπολίτες μας. Εμφανίζεται ξαφνικά και προκαλεί έντονο πόνο και τσούξιμο που απλώνεται σε όλη την περιοχή του ματιού.

Θυμός: Πώς να διαχειρίζεστε ανθρώπους με αρνητικά συναισθήματα

Από την Ελευθερία Ιωαννίδου

Όταν η συναναστροφή γίνεται με ένα "θυμωμένο άτομο".. αυτό προκαλεί άγχος και ανησυχία, με αποτέλεσμα η επικοινωνία να γίνεται αυτόματα προβληματική. Είτε πρόκειται για συγγενικό/φιλικό πρόσωπο είτε πρόκειται για άνθρωπο του εργασιακού περιβάλλοντος, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να σας μπλοκάρει. Η κλινική ψυχολόγος κα. Δήμητρα Σφήκα προτείνει πρακτικές μεθόδους για να διαχειρίζεστε εύκολα και αποτελεσματικά τον θυμό των άλλων.
H κα. Σφήκα υπογραμμίζει, καταρχάς, πως πλέον θυμώνουμε περισσότερο από παλιότερα λόγω των γενικότερων στρεσογόνων καταστάσεων που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ίδια διευκρινίζει ότι ο θυμός ως συναίσθημα είναι φυσιολογικός (και ενίοτε απαραίτητος για να εκτονωθούν κάποια συναισθήματα) μέχρι να ξεφύγει από τον έλεγχο οπότε και γίνεται καταστροφικός. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλονται λύσεις και τρόποι χειρισμού.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς. Είναι καλύτερος ο αιφνίδιος θάνατος;

Αγ.-Νικόλαος-Βέλιμίροβιτς

Άκουσες πως μερικοί επιθυμούν τον αιφνίδιο θάνατο. Αφού ο θάνατος είναι να έρθει τουλάχιστον ας είναι αιφνίδιος, ώστε να δώσει μία κι’ έξω τέλος σ’ αυτή τη ζωή. Καλύτερα έτσι παρά να βασανιζόμαστε από τις αρρώστιες και να βασανίζουμε τους άλλους. Η προσμονή του θανάτου είναι φοβερό πράγμα ενώ ο απρόσμενος θάνατος δεν είναι τίποτα. Στο χωριό μας ένα αυτοκίνητο χτύπησε μια γυναίκα και τη σκότωσε. Αυτό το γεγονός έδωσε αφορμή για διάφορες συζητήσεις. Κάποιοι ισχυρίζονταν ότι τέτοιου είδους θάνατος είναι καλύτερος. Κάποιος μάλιστα είπε για τον θάνατο το εξής: ας έρθει, αρκεί να μην μας δαγκώσει! Γι’ αυτό γράφεις και ζητάς μια εξήγηση.

Έχετε το σωστό βάρος για το ύψος σας; Δείτε το στον πίνακα!

re_0Βρίσκεστε στα “σωστά” κιλά, με δεδομένο το ύψος σας; Ο πίνακας που ακολουθεί, θα σας δώσει την απάντηση.

Κοιτάζοντας τον παρακάτω πίνακα, θα δείτε αναλυτικά ποιο είναι το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος σας. Επίσης, μπορείτε να διαπιστώσετε αν η αντιστοιχία ύψους και βάρους ξεπερνά λίγο ή υπερβολικά το φυσιολογικό.

Δραματική αύξηση της κακοποίησης γυναικών στην Ελλάδα!

Αυξημένα κατά 47%, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών όπως καταγράφηκαν φέτος στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την γενική γραμματέα Ισότητας Βάσω Κόλλια, φέτος το ποσοστό κακοποίησης των γυναικών εμφανίζεται αυξημένο κατά 47% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ουσιαστικά μία στις τρεις

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Όσιος Ιωσήφ της Όπτινα (9 Μαΐου )

IosifOptinskiy-370x498
Ο Όσιος Ιωσήφ, της Όπτινα, κατά κόσμον Ιβάν Ευθύμοβιτς Λιτόφκιν, γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1837 μ.Χ. στο χωριό Γκοροντίστσα της περιοχής Στάρομπελσκ της επαρχίας Καρκώφ, από γονείς ευσεβείς και φιλόθεους, τον Ευθύμιο Αιμιλιάνοβιτς και την Μαρία Βασίλιεβνα Λιτόφκιν. Είχαν έξι παιδιά, τρεις υιούς και τρεις θυγατέρες, τον Ιβάν, τον Πέτρο, τον Συμεών, την Αλεξάνδρα, την Άννα και ακόμη μία θυγατέρα. Η αδελφή του Αλεξάνδρα, που αργότερα έγινε μοναχή με το όνομα Λεωνίδα, διηγείτο πως ο μικρός Ιβάν ήταν πολύ στοργικό και ευαίσθητο παιδί. Με την τρυφερή ψυχή του συμμετείχε στις θλίψεις των άλλων, αν και η έμφυτη μετριοφροσύνη και συστολή του συχνά δεν του επέτρεπαν να ομιλεί. Όταν ο Ιβάν ήταν τεσσάρων ετών, έχασε τον πατέρα του και λίγο αργότερα την μητέρα του από την επιδημία χολέρας που ενέσκηψε στο χωριό.

Ποιες είναι οι τρεις οι συχνότερες φοβίες των ανθρώπων!

Ύψος, ομιλίες ενώπιον κοινού και φίδια είναι τα τρία πράγματα που φοβίζουν τους περισσότερους ενήλικες, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.
Όπως αποκάλυψε, τα μεγάλα ύψη προκαλούν μικρό ή μεγάλο φόβο (υψοφοβία) στο 58% των ενηλίκων, με το 23% να τρέμουν στην ιδέα ότι θα σταθούν στην άκρη ενός μπαλκονιού που βρίσκεται πολλά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της γης. Λίγο λιγότεροι (το 56%) δυσκολεύονται να μιλήσουν ενώπιον κοινού, με το 20% να μην το αποτολμούν καν, ενώ το 52% φοβούνται τα φίδια – με το 21% να τα φοβούνται τόσο πολύ, ώστε δεν θέλουν καν να τα βλέπουν.

Λεκτική κακοποίηση και συναισθηματική βία στον γάμο: Συμβουλές επιβίωσης!

Από την Έλενα Μπούλια

Πόσο καλά τα λέει η γνωστή παροιμία για την γλώσσα που τσακίζει κόκκαλα και πόσο στο «πετσί» τους το έχουν νιώσει οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα λεκτικής κακοποίησης από τους συντρόφους τους. Η πραγματικότητα είναι, όμως, ότι τα σκληρά λόγια και η συναισθηματική βία μπορεί να κάνουν πολύ χειρότερα από το να «τσακίζουν κόκκαλα»: Τσακίζουν την ψυχολογία, σακατεύουν την αυτοπεποίθηση, φτάνουν ακόμα και να αρρωστήσουν τον σύντροφο που τα εισπράττει.
Θύμα λεκτικής κακοποίησης από τον άνδρα της μπορεί να πέσει οποιαδήποτε γυναίκα, ανεξαρτήτως πνευματικού ή οικονομικού επιπέδου, και μάλιστα χωρίς καν να το καταλάβει, καθώς ο άνδρας αυτός δεν θα επιδείξει τέτοια στοιχεία πριν αποκτήσει την γυναίκα, ενώ π.χ. ακόμα την φλερτάρει, αλλά πάντα μετά.

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Οι χωρίς κατοικία αόρατοι ερημίτες του Αγίου Όρους

al12856_us83_20140902070505_dsc000251600

Μια περιοχή του Αγίου Όρους Άθω η οποία εκτείνεται από τη Μικρή Αγία Άννα μέχρι τη σκήτη της «Γλωσσίας» (Προβάτας), πολύ μεγάλη έκταση γεμάτη δέντρα και πυκνά δάση, αυτή είναι και λέγεται «Έρημος του Άθω». Εκεί κατά καιρούς σε πολύ λίγους κατοίκους της περιοχής αυτής κάνουν την εμφάνισή τους σεβάσμιοι στην όψη και αποσκελετωμένοι ασκητές, αλλά αυτοί, κατά κοινή ομολογία, είναι τελείως γυμνοί από ενδύματα υλικά, αλλά καλύπτονται από τη χάρη του Θεού.

6+1 ψυχολογικά οφέλη που προσφέρει το τρέξιμο

 

Η Κατερίνα Λάσπα και το kl2real.gr, επίσημος συνεργάτης του ladylike.gr, γράφουν για τα ψυχολογικά οφέλη που προσφέρει το τρέξιμο.

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν ανήκω στους fans του jogging ή του τρεξίματος. Θαυμάζω τους τύπους που βάζουν τα ακουστικά τους και ξαμολιούνται σε βουνά, λαγκάδια ή παίρνουν σβάρνα τα πάρκα και τους δρόμους της πόλης. Μου λένε συχνά ότι δεν θα το άλλαζαν με τίποτα. Είναι το ''χάσιμό'' τους.
Ωστόσο κάποιες περιόδους που το ακολούθησα με υπομονή και σταδιακά, σου λέω ειλικρινά ότι και το απόλαυσα από ένα σημείο και μετά, ένιωσα υπέροχα για την ''κατάκτηση'' μου και ενισχύθηκε απίστευτα η ψυχολογία μου.

Ενδοοικογενειακή βία: Μια άγνωστη πτυχή της

Από τη Φοίβη Γλύστρα

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μια καταπιεστική σχέση απ’ την οποία επιθυμείτε απελπισμένα να ξεφύγετε. Αλλά ο σύζυγός σας ελέγχει εξ ολοκλήρου τα οικονομικά της οικογένειας και εσείς, έχετε στη διάθεσή σας μόνο μικροποσά που καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες του σπιτιού. Δεν εργάζεστε και δεν μπορείτε να βρείτε να δουλειά. Πόσο εύκολη επιλογή θα ήταν το διαζύγιο;
Η ενδοοικογενειακή βία μεταφράζεται από τους περισσότερους ανθρώπους σε σωματική κακοποίηση. Όμως το ζήτημα της βίας δεν αρχίζει και τελειώνει στη σωματική κακοποίηση. Ο απόλυτος οικονομικός έλεγχος από τον ένα σύζυγο, όπου η πρόσβαση στα χρήματα της οικογένειας είναι απαγορευμένη για τον έναν από τους δύο, είναι μια πολύ συχνή μορφή οικογενειακής βίας, που παγιδεύει γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο σε καταστροφικούς γι’ αυτές και τα παιδιά τους γάμους.
Η ψυχοθεραπεύτρια Ludy Green στο βιβλίο της «Δίνοντας τέλος στην αιχμαλωσία της ενδοοικογενειακής βίας» , εξετάζει τις οικονομικές τακτικές που χρησιμοποιούν οι θύτες για να χειραγωγήσουν τις συντρόφους τους.
Ακολουθούν οι τρεις συνηθέστερες μέθοδοι που εφαρμόζουν οι θύτες, προκειμένου να "εξαντλήσουν" οικονομικά το θύμα τους: 

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Η δύναμη του Ψαλτηρίου, αληθινό περιστατικό…

David Psaltirion edited


Ο Κυρ-Παντελής ταξίδευε με το τρένο προς Θεσσαλονίκη και διάβαζε το Ψαλτήριο. Ένα παράξενο γεγονός όμως σημάδεψε το ταξίδι του. Καθώς διάβαζε, μία κοπέλα που καθόταν τρία-τέσσερα καθίσματα πιο μπροστά άρχισε να διαμαρτύρεται και να φωνάζει. Στην αρχή δεν έδωσε σημασία και πίστεψε πώς κάποια παρεξήγηση έγινε με το διπλανό της. Όταν όμως ο κυρ-Παντελής είδε πώς ο ελεγκτής-εισπράκτορας ερχόταν προς το μέρος του απόρησε.
– Αγαπητέ κύριε, μπορείτε να σταματήσετε να διαβάζετε αυτό το βιβλίο γιατί ενοχλείτε;

Άγνωστοι Έλληνες: Ενδείξεις Ελληνικής επιρροής στην Β. Αμερική

Άγνωστοι Έλληνες: Ενδείξεις Ελληνικής επιρροής στην Β. Αμερική

Η συμβατική ιστορία θέλει τους Έλληνες «εγκλωβισμένους» στα στενά όρια του ελλαδικού χώρου και προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας απομακρύνει από την μία και μοναδική αλήθεια, που αφορά την πανάρχαια παγκόσμια επιρροή των Ελλήνων, οι οποίοι ταξίδευαν συνεχώς μεταδίδοντας τα στοιχεία της κουλτούρας και του πολιτισμού τους με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να υπάρχουν ατόφια ως σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Ανασάζι (=αρχαίοι άνθρωποι) και οι «διάδοχοί» τους, οι Χόπι (Hopituh Sinom: ο λαός των Χόπι), λευκές φυλές Ινδιάνων της βορείου Αμερικής.

Τα τραγικά νούμερα της ενδοοικογενειακής βίας

Υπολογίζεται ότι το 70% των γυναικών παγκοσμίως έχουν υπάρξει θύματα βίας σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ενώ διάφορες οργανώσεις κάνουν έκκληση για υιοθέτηση προγραμμάτων πρόληψης και υποστηρικτικών υπηρεσιών. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:


-Στην Αυστραλία, τον Καναδά, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ το 40% με 70% των δολοφονηθέντων γυναικών είναι αποτέλεσμα βίας από πλευράς ερωτικού συντρόφου.

-Πάνω από 64 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο είναι παιδιά-νύφες. Το 46% των γυναικών μεταξύ 20-24 ετών στη Νότια Ασία και το 41% στη Δυτική και Κεντρική Αφρική αναφέρουν ότι παντρεύτηκαν πριν την ηλικία των 18 ετών. Οι γάμοι σε παιδική ηλικία οδηγούν σε πρόωρες και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των νεαρών κοριτσιών. Οι επιπλοκές εγκυμοσύνης είναι παγκοσμίως η βασική αιτία θανάτου για τα κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Συζητώντας με έναν κομπλεξικό (…περί θρησκείας)

«Ρώσος γιατρός, χειρουργός και καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Τασκένδης, στις αρχές του περασμένου αιώνα. Σε όλη τη ζωή του δημοσίευσε σαράντα σπουδαία επιστημονικά έργα. Θεωρείται πρωτοπόρος στο ζήτημα της αναισθησίας πριν από μία χειρουργική επέμβαση. Σε ηλικία 33 ετών έκανε μια σημαντική τομή στην ιατρική επιστήμη. Επειδή η γενική αναισθησία ήταν πολύ επικίνδυνη –συχνά πιο επικίνδυνη από την ίδια την επέμβαση– εφάρμοζε μια δική του μέθοδο τοπικής αναισθησίας. Με αυτή του τη μέθοδο, πραγματοποίησε πάνω από 500 χειρουργικές επεμβάσεις με μεγάλη επιτυχία».
Ο συνομιλητής μου είναι εντυπωσιασμένος. Συνεχίζω…

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος: Δώστε στα παιδιά σας χριστιανική μόρφωση!

11190750_1564023217204802_707118281_n

Όπως δεν θα μπορέσουμε να δικαιολογηθούμε για τα προσωπικά μας αμαρτήματα, το ίδιο και γι’ αυτά των παιδιών μας. Και είναι λογικό. Γιατί αν η κακία ήταν έμφυτη, θα υπήρχε δικαιολογία. Είναι γνωστό, όμως, ότι με τη θέληση μας ακολουθούμε είτε το δρόμο της αμαρτίας είτε το δρόμο της αρετής. Πώς θα δι­καιολογηθεί επομένως ο γονιός, που άφησε το πιο αγαπημένο του πλάσμα, το παιδί του, να παραστρατίσει;

Αν τα παιδιά ανατραφούν με καλές συνήθειες, δύσκολα αλλάζουν συμπεριφορά όταν μεγαλώσουν. Γιατί η παιδική ψυχή είναι σαν το κάτασπρο, το ολοκάθαρο πανί, που, αν το βάψουμε με κάποιο χρώμα, βάφεται τόσο καλά, ώστε, όσες φορές κι αν θελήσουμε να το ξαναβάψουμε, πάντα φαίνεται η αρχική βαφή. Έτσι, λοιπόν, είναι και τα μικρά παιδιά. Όταν συνηθίσουν στο καλό, δύσκολα αλλάζουν.

Πόνος στην κοιλιά: Τι δείχνει όταν είναι δεξιά και τι όταν είναι αριστερά

ceb9c4df2357c88961ece0e47a198672_L

Ο πόνος στη κοιλιά είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που κάθε άνθρωπος θα εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του.
Μία πληθώρα αιτίων ευθύνονται για τον πόνο στην κοιλιά. Στην πλειονότητά τους δεν είναι σοβαρά και αντιμετωπίζονται εύκολα. Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, το κοιλιακό άλγος μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου σοβαρού προβλήματος που χρειάζεται έγκαιρη ή ακόμη και επείγουσα αντιμετώπιση.
Ο ασθενής καλείται να περιγράψει λεπτομερώς τον πόνο στο γιατρό, ο οποίος θα κάνει την κλινική εξέταση. Πιθανώς να ζητήσει και κάποιες παρακλινικές εξετάσεις, όπως γενική αίματος και γενική ούρων.
Μπορεί επίσης να ζητηθούν βιοχημικές εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία ή υπέρηχος, ακόμη και αξονική τομογραφία.
Ο πόνος στην αριστερή κοιλιά απαντάται περισσότερο σε μεγαλύτερους ηλικιακά ασθενείς.

Πόνος στην αριστερή κοιλιά
Ο οξύς πόνος στην αριστερή κάτω κοιλιά οφείλεται συνήθως σε γαστρεντερικά, γυναικολογικά, ουρολογικά και άλλα αίτια.

Τα γαστρεντερικά αίτια μπορεί να είναι:

5 τιπς για να μετατρέψετε το χόμπι σας σε δουλειά πλήρους απασχόλησης

job-seeker

Για να νιώσει κανείς ολοκληρωμένος, όσον αφορά την εργασία του, πρέπει πάνω απ όλα να αγαπάει αυτό που κάνει.
Δεν είναι, όμως, εύκολο καθώς για πολλούς η διαδικασία επιλογής καριέρας χαρακτηρίζεται από τη διαθεσιμότητα και τον μισθό. Ενώ, οι συγκεκριμένες προτεραιότητες είναι δικαιολογημένες, δεν θα μπορέσετε ποτέ να νιώσετε απόλυτα ικανοποιημένοι από τη δουλειά σας.

Συνεπώς, η αρχή για να βρει κανείς το επάγγελμα που θα τον ικανοποιεί, είναι να αναρωτηθεί «Τι πραγματικά αγαπάει να κάνει;» στην περίπτωση που μέσα στις πρώτες απαντήσεις βρίσκεται το χόμπι του, τότε είναι καιρός να σκεφτεί πώς θα το μετατρέψει σε επιχείρηση!
Δεν είναι εύκολο γι αυτό ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

1. Καινοτομήστε, από το χτίσιμο τους προϊόντος μέχρι την προώθηση του στην αγορά πρέπει να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Γίνονται αυτά σήμερα;

Φιλάρετος Καρουλιώτης-Καρούλια, 1872-1962. Foto: Jacques Lacarière, 1954

Φιλάρετος Καρουλιώτης-Καρούλια, 1872-1962.
Foto: Jacques Lacarière, 1954

του αρχιμ. Ιακώβου Κανάκη

Τα χρόνια πέρασαν και ο γέροντας ασθένησε… έχασε τον έναν πνεύμονά του. Χρειάζεται περίθαλψη και αντ’ αυτού προχωράει σε μεγαλύτερη άσκηση.
 Μα αυτά τα διαβάζαμε στα Συναξάρια, γίνονται και σήμερα;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ένας ευσεβής πόθος κατέκλεισε την ψυχή του για ολοκληρωτική αφιέρωση στο Θεό. Η σπίθα έγινε πυρκαγιά και πλέον μετρούσε τις μέρες για να φύγει. Βρήκε όμως τόπο αφιλόξενο, απαράκλητο… Χωρίς φως, νερό και τηλέφωνο. Ποιός θα έμενε εκεί; Σίγουρα, όχι κάποιος τυχαίος, ίσως κάποιος σαλός ή κάποιος προφήτης σαν αυτόν που τρεφόταν από τον κόρακα, ένας επίγειος άγγελος και πράγματι τέτοιος είναι.
Τα πρώτα χρόνια πολύ δύσκολα αφού το μόνο που υπήρχε ήταν μια σπηλιά. Κάποιος όμως τον συνάντησε και του έχτισε ένα εκκλησάκι. Εκεί ζει τώρα τις χαρές του.

Τα πολλά «μπράβο» κάνουν κακό στην αυτοπεποίθηση!

17130043_Benetton_Fall_2012.limghandler

«Τέλεια!», «Δεν έχω δει πιο όμορφο», «Μπράβο σου»… Εκφράσεις που ακούμε συχνά, σε παιδικές χαρές, σχολικές αίθουσες, γενικά όπου υπάρχουν παιδιά. Τα λέμε για να ανεβάσουμε την αυτοεκτίμησή τους και καλά κάνουμε, έτσι δεν είναι; Ίσως και όχι…
Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι όταν οι ενήλικες το παρακάνουν επιβραβεύοντας το καθετί που κάνουν τα παιδιά, αντί να τα βοηθήσουν να νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους, τελικά βλάπτουν την αυτοπεποίθησή τους, κυρίως όταν πρόκειται για παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Ο λόγος είναι ότι με τον τρόπο αυτό περνούν το μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στα υψηλά στάνταρντ που έχουμε θέσει κι ότι καλό θα ήταν να μην επιχειρήσουν να δοκιμάσουν κάτι καινούριο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αποτύχουν.
Για τις ανάγκες της έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση Psychologocal Science, περισσότεροι από 700 γονείς και εκπαιδευτικοί ρωτήθηκαν πώς θα αντιδρούσαν στην υποθετική περίπτωση που ένα παιδί με χαμηλή αυτοπεποίθηση τους έδειχνε μια ζωγραφιά ή έλυνε μία άσκηση.

Άγχος Εξετάσεων: Τρόποι να βοηθήσεις το παιδί σου



Τι είναι ακριβώς το άγχος των εξετάσεων;
Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη,  Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος 
Με απλά λόγια, το στρες των εξετάσεων περιγράφει την πίεση που αισθάνονται οι μαθητές και τα συναισθήματα νευρικότητας, ταραχής, ανησυχίας και μια εμμονή με τις εξετάσεις.  Τα διανοητικά συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία συγκέντρωσης, ανησυχία, επικέντρωση των σκέψεων γύρω από τις εξετάσεις, τους βαθμούς και την επιτυχία ή αποτυχία.

Ο ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΣΑΦΑΤ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ


πηγή

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς: Ο εχθρός μεταμφιέζεται

Ο αγώνας είναι αδιάκοπος και συνεχής, εξωτερικός αλλά και εσωτερικός. Ο εχθρός κατά καιρούς ενεργεί ορατά διά των ανθρώπων και των πραγμάτων, ενώ άλλες φορές προσβάλλει αόρατα τον άνθρωπο με τους λογισμούς. Κατά περιόδους ο αντίπαλος εμφανίζεται ανοιχτά, με βίαιη και ανηλεή επίθεση, σαν εχθρός, ενώ άλλοτε μεταμφιέζεται σε φίλο, που κολακεύει αλλά παρασύρει με πονηριά.

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς 
πηγή

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανές δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.
Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.
Το 1908 ήταν μια χρονιά – ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.
Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.
Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.
Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!
Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.
Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.
Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ξύδι το ευεργετικό!

xidi-to-eurgetiko 
Για να αποκτήσετε λαμπερό δέρμα και μαλλιά, για να καθαρίσετε το πρόσωπο σας και για να έχετε ένα υγιές κορμί, χρησιμοποιήστε ξύδι!

5 λόγοι για να «ευγνωμονώ» τα παιδιά μου!

21520908_6ec980e466e101b3549ef7d2e27fc247.limghandler Ε, ναι, κάποιες φορές όταν έχουμε να διαπραγματευτούμε με τις φωνές των παιδιών, με τα νεύρα τους, την άρνηση τους να φάνε, την αλλαγή πάνας, και τα βουνά πλυντηρίων που έχουμε να σιδερώσουμε…φτάνουμε στα όρια μας. Αλλά υπάρχουν και φορές (και είναι εκατοντάδες αυτές) που τα ευγνωμονούμε που υπάρχουν! Εδώ σας δίνουμε μόνο πέντε από τους εκατοντάδες αυτούς λόγους.

1. Μου έμαθαν τι σημαίνει «αγάπη χωρίς όρια»!
Από την πρώτη στιγμή που τα πρωτοείδα τα αγάπησα και ξέρω ότι με αγάπησαν κι εκείνα. Όμως αυτό το συναίσθημα της ολοκληρωτικής, ανυστερόβουλης (όχι πάντα) και αφοσιωμένης αγάπης από την πρώτη κιόλας στιγμή δεν το έχεις ξανανιώσει για κανέναν! Αυτή η αγάπη είναι τόσο δυνατή που μπορεί να δώσει υπερφυσική δύναμη, όταν εκείνα χρειάζονται προστασία, αλλά και εξαιρετική υπομονή όταν έχουν την ανάγκη σου. Είναι αυτό το είδος της αγάπης που σου ζεσταίνει την καρδιά, που δεν έχει όρια και που ξέρεις ότι δεν θα την χάσεις ποτέ

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Άγιος Νεκτάριος: Ταπεινωθείτε μέχρι το χώμα και θα γίνεται τέλειοι!

19a6dcce77fa7d2c1bd74f2a39f8f9eb_M 
Σκοπός τής ζωής μας είναι νά γίνουμε τέλειοι καί άγιοι. Νά αναδειχθούμε παιδιά τού Θεού καί κληρονόμοι τής βασιλείας τών ουρανών.
Άς προσέξουμε μήπως, γιά χάρη τής παρούσας ζωής, στερηθούμε τή μέλλουσα, μήπως, από τίς βιοτικές φροντίδες καί μέριμνες, αμελήσουμε τό σκοπό τής ζωής μας.
Η νηστεία, η αγρυπνία καί η προσευχή από μόνες τους δέν φέρνουν τούς επιθυμητούς καρπούς, γιατί αυτές δέν είναι ο σκοπός τής ζωής μας, αποτελούν τά μέσα γιά νά πετύχουμε τό σκοπό.
Στολίστε τίς λαμπάδες σας μέ αρετές. Αγωνιστείτε ν’ αποβάλετε τά πάθη τής ψυχής. Καθαρίστε τήν καρδιά σας από κάθε ρύπο καί διατηρήστε τήν αγνή, γιά νά έρθει καί νά κατοικήσει μέσα σας ο Κύριος, γιά νά σάς πλημμυρίσει τό Άγιο Πνεύμα μέ τίς θείες δωρεές.
Παιδιά μου αγαπητά, όλη σας η ασχολία καί η φροντίδα σ’ αυτά νά είναι. Αυτά ν’ αποτελούν σκοπό καί πόθο σας ασταμάτητο. Γί’ αυτά νά προσεύχεστε στό Θεό. Νά ζητάτε καθημερινά τόν Κύριο, αλλά μέσα στήν καρδιά σας καί όχι έξω από αυτήν. Καί όταν Τόν βρείτε, σταθείτε μέ φόβο καί τρόμο, όπως τά Χερουβείμ καί τά Σεραφείμ, γιατί η καρδιά σας έγινε θρόνος τού Θεού. Αλλά γιά νά βρείτε τόν Κύριο, ταπεινωθείτε μέχρι τό χώμα, γιατί ο Κύριος βδελύσσεται τούς υπερήφανους, ενώ αγαπάει καί επισκέπτεται τούς ταπεινούς στήν καρδιά.
Άν αγωνίζεσαι τόν αγώνα τόν καλό, ο Θεός θά σέ ενισχύσει. Στόν αγώνα εντοπίζουμε τίς αδυναμίες, τίς ελλείψεις καί τά ελαττώματά μας. Είναι ο καθρέφτης τής πνευματικής μας καταστάσεως. Όποιος δέν αγωνίστηκε, δέν γνώρισε τόν εαυτό του.
Προσέχετε καί τά μικρά ακόμα παραπτώματα. Άν σάς συμβεί από απροσεξία κάποια αμαρτία, μήν απελπιστείτε, αλλά σηκωθείτε γρήγορα καί προσπέστε στό Θεό, πού έχει τή δύναμη νά σάς ανορθώσει.
Μέσα μας έχουμε αδυναμίες καί πάθη καί ελαττώματα βαθιά ριζωμένα, πολλά είναι καί κληρονομικά. Όλα αυτά δέν κόβονται μέ μία σπασμωδική κίνηση ούτε μέ τήν αδημονία καί τή βαρειά θλίψη, αλλά μέ υπομονή καί επιμονή, μέ καρτερία, μέ φροντίδα καί προσοχή.
Η υπερβολική λύπη κρύβει μέσα της υπερηφάνεια. Γί’ αυτό είναι βλαβερή καί επικίνδυνη, καί πολλές φορές παροξύνεται από τό διάβολο, γιά ν’ ανακόψει τήν πορεία τού αγωνιστή.
Ο δρόμος πού οδηγεί στήν τελειότητα είναι μακρύς. Εύχεστε στό Θεό νά σάς δυναμώνει. Νά αντιμετωπίζετε μέ υπομονή τίς πτώσεις σας καί, αφού γρήγορα σηκωθείτε, νά τρέχετε καί νά μή στέκεστε, σάν τά παιδιά, στόν τόπο πού πέσατε, κλαίγοντας καί θρηνώντας απαρηγόρητα.
Αγρυπνείτε καί προσεύχεστε, γιά νά μήν μπείτε σέ πειρασμό.
Μήν απελπίζεστε, άν πέφτετε συνέχεια σέ παλιές αμαρτίες. Πολλές απ’ αυτές είναι καί από τή φύση τους ισχυρές καί από τή συνήθεια. Μέ τήν πάροδο τού χρόνου, όμως, καί μέ τήν επιμέλεια νικιούνται. Τίποτα νά μή σάς απελπίζει.
Από τή σειρά τών φυλλαδίων «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ» τής Ιεράς Μονής Παρακλήτου Ωρωπού Αττικής.
Πηγή: perivolipanagias.blogspot.gr