Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;


 Στην ορεινή όμως Ελλάδα και στις πιο φτωχές περιοχές ο παστός μπακαλιάρος ήταν η εύκολη και οικονομική λύση.
Οποιες κι αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα. Με τα χρόνια, αυτή η συνήθεια εδραιώθηκε στη ζωή των ανθρώπων και έγινε μέρος της εθιμοτυπίας του διπλού εορτασμού.
Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινάει με την εποχή των Βίκινγκς το 800 μ.Χ.
Πρώτοι τον πάστωσαν οι Βάσκοι, που ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα και τον ονόμασαν «ψάρι του βουνού», ενώ στη χώρα μας ήρθε τον 15ο αιώνα και στο ελληνικό τραπέζι μπήκε μέσω της σαρακοστιανής νηστείας...

Σημείωση του Bloger: Όσο για την σκορδαλιά, πιστεύω, ότι επειδή κατεβάζει την πίεση, εξαιτίας του σκόρδου που έχει, την έτρωγαν (και την τρώνε) για να εξισορροπούν την πίεση που την ανεβάζει ο αλμυρός (παστός) μπακαλιάρος. 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου