Να μην ζήσουμε ξανά Ίμια… Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος;
Το 1996 ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Χρίστος Λυμπέρης είχε ετοιμάσει τις Ένοπλες Δυνάμεις για να πολεμήσουν. Η πολιτική ηγεσία από την άλλη είχε άλλες σκέψεις. Συνομιλούσε με τον μακαρίτη Χόλπμπρουκ με στόχο την “αποκλιμάκωση”. Αρκετά χρόνια μετά , όταν πρωταγωνιστές των Ιμίων άρχισαν να μιλούν αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα είχε χάσει μια ευκαιρία να τιθασεύσει την τουρκική επιθετικότητα.
Χθες ξεκίνησε μια νέα κρίση, με την έξοδο του τουρκικού στόλου από το Ακσάζ και με την έκδοση της NAVTEX για έρευνες στο Καστελόριζο, από το Oruc Reis. Η κινητοποίηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν -όπως αναμενόταν- ταχύτατη. Όλες οι κινήσεις έγιναν σε ρυθμούς “πολεμικούς”. Όπως και το 1996…
Μένει να διαπιστώσουμε αν η κυβέρνηση που θα κληθεί, αν χρειαστεί, να πάρει δύσκολες αποφάσεις, έχει καταλήξει στο πως θα διαχειριστεί την αναπόφευκτη όπως όλα δείχνουν ελληνο-τουρκική κρίση. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μερικές παρατηρήσεις που δεν μπορούν να μη γίνουν:
•Η σύμπτωση της επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ Χ.Μάας στην Αθήνα με την κατακόρυφη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Μπορεί να ήταν πράγματι μια σύμπτωση, αλλά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
•Η επιλογή του πρωθυπουργού να θέσει θέμα κυρώσεων από την ΕΕ, την ώρα που ο Ερντογάν είχε “αποκλείσει” με τον τουρκικό στόλο ελληνικά νησιά, δεν ήταν ορθή. Ίσως να μην έπρεπε να γίνει καν η συνάντηση, με επίκληση της κατάστασης που επικρατούσε στο Καστελόριζο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία έχει αναλάβει το ρόλο του “διαμεσολαβητή” και θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτό το ρόλο πρέπει να τον παίζει απολύτως δίκαια.
•Δεν έχει γίνει ακόμη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ. Ίσως κάποιοι να μην θέλουν να “δραματοποιήσουν την κατάσταση”, όπως ακούσαμε να λέγεται. Η κατάσταση δεν είναι δραματική αλλά δύσκολη είναι σίγουρα.
•Δεν υπάρχει καν επικοινωνία πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών. Παρά το βαρύ πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης, οι ώρες είναι πολύ δύσκολες και απαιτούν συνεννόηση για να εκπέμπεται ένα και μόνο μήνυμα προς την Τουρκία. Μήνυμα αποτροπής.
Με δυο λόγια παρατηρήθηκε ένα χάσμα μεταξύ του τρόπου που λειτούργησε η στρατιωτική μηχανή της χώρας και πως αντέδρασε το πολιτικό της σύστημα. Θα πρέπει να “ευθυγραμμιστούν” για να μην προκαλούν “συνειρμούς Ιμίων”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου