Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Θετική τιμωρία: Τι είναι και πώς λειτουργεί

Θετική τιμωρία! Ακούγεται οξύμωρο έτσι; Πώς μπορεί να είναι μια τιμωρία θετική; Πώς μπορεί ένα παιδί να εκλάβει την τιμωρία του θετικά; Θα είναι αποτελεσματικό; 

Πριν αρχίσουν όλες αυτές οι ερωτήσεις να γεμίζουν το κεφάλι σας αφήστε μας να σας εξηγήσουμε τι ακριβώς εννοούμε. 

Τι είναι η θετική τιμωρία; 

Η θετική τιμωρία είναι μια μέθοδος πειθαρχίας που επικεντρώνεται στη μείωση μιας συγκεκριμένης ανεπιθύμητης συμπεριφοράς στο παιδί, κάνοντάς το να "χάνει" κάτι που θέλει. Για παράδειγμα, ο εξάχρονος γιος σας συνεχώς κάνει άνω κάτω το σπίτι, έτσι αρνείστε να του αγοράσετε εκείνο το μπλοκ ζωγραφικής που ήθελε ή τις κάρτες ποδοσφαίρου που έχουν και οι φίλοι του. 

Κι όμως, αυτή είναι η θετική τιμωρία. Δύο αρνητικά πράγματα μας δίνουν ένα θετικό. Όταν η άσχημη συμπεριφορά, ακολουθείται από μία άσχημη εξέλιξη, τότε επακολουθεί και η θετική συμπεριφορά. 


Πώς λειτουργεί η θετική τιμωρία; 

Ο στόχος που έχει κάθε τιμωρία είναι να σταματήσει την άσχημη συμπεριφορά. Η θετική τιμωρία, πρώτο-χρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανό ψυχολόγο ΒF Skinner. Μέσα από αυτή τη μέθοδο τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν τις συνέπειες ως ανταμοιβή ή τιμωρία. Για αυτό και πολλές φορές δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη «τιμωρία» στα παιδιά αλλά τη λέξη «συνέπεια».

Αυτή η τεχνική βασίζεται στην ενίσχυση και την τιμωρία. Με την ενίσχυση, ενθαρρύνουμε την καλή συμπεριφορά και με την τιμωρία αποθαρρύνουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά. 

Θετική Vs αρνητικής τιμωρίας 

Η θετική τιμωρία δουλεύει παρουσιάζοντας μια ανεπιθύμητη συνέπεια μετά την αρνητική συμπεριφορά που είχε το παιδί. Με άλλα λόγια, την κακή συμπεριφορά του παιδιού σας την επιβραβεύετε με αρνητικές συνέπειες. 

Η αρνητική τιμωρία είναι εκείνη που απομακρύνετε από τη ζωή του παιδιού σας ως τιμωρία, κάτι που αγαπάει πολύ! 

Ορίστε κάποια παραδείγματα για να το καταλάβετε: 

Θετική τιμωρία: Να μην αγοράσετε στο παιδί σας τους μαρκαδόρους που ζήτησε.
Αρνητική τιμωρία: Να μην επιτρέψετε στο παιδί σας να παίξει τον ελεύθερο χρόνο του ή να δει τηλεόραση. 

Είναι αποτελεσματική η θετική μέθοδος τιμωρίας;

Αυτό που θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μετά από αυτή τη μέθοδο είναι να έχει μειωθεί η κακή συμπεριφορά του παιδιού σας. Το κλειδί για να το καταφέρετε αυτό είναι η επιμονή και η συνέπεια. Η τιμωρία θα πρέπει για να είναι αποτελεσματική να συμβαίνει την ίδια στιγμή που το παιδί σας έχει άσχημη συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου