Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Το μαρτύριο του Αγίου Ιανουαρίου επισκόπου Βενεβέντου στην Ιταλία (21 Απριλίου)

Ο Άγιος Ιανουάριος, επίσκοπος της εκκλησίας του Βενεβέντου στην Καμπανία της Ιταλίας, συνελήφθη μαζί με τη συνοδεία του κατά τον διωγμό που εξαπέλυσε ο Διοκλητιανός γύρω στο 305, κατόπιν διαταγής του επάρχου Τιμοθέου.
Αλυσοδεμένους τους έριξαν στη φυλακή και τους υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια. Κατόπιν έριξαν τον άγιο Ιανουάριο σε πυρακτωμένη κάμινο, διά της χάριτος όμως του Θεού ο Άγιος βγήκε ανέπαφος.
Φοβούμενος ότι ο λαός, ο οποίος είχε μείνει έκθαμβος ενώπιον του θαύματος, θα ασπαζόταν σύσσωμος στη χριστιανική πίστη, ο τύραννος διέταξαν να αποκεφαλιστεί αμέσως ο Ιανουάριος. 
Διηγούνται ότι ο λαός της Νεαπόλεως είχε προστρέξει για να τον απελευθερώσει, αλλά ο Άγιος τους εμπόδισε, υποσχόμενος ότι το μαρτύριο θα τον καθιστούσε για πάντα προστάτη της πόλεως. 
Πράγματι, το σκήνωμα του Αγίου μάρτυρα, το οποίο μεταφέρθηκε στη Νεάπολη, κατέστη ανά τους αιώνες προστάτης της πόλεως, τόσο κατά τη διάρκεια λιμών, όσο και κατά τις εκρήξεις του Βεζούβιου, του οποίου την πυρακτωμένη λάβα σταμάτησε στην πορεία της πριν αφανίσει τα πάντα στο πέρασμά της.
Μαζί με την τίμια κάρα του Αγίου, φυλάσσετε μέχρι τις ημέρες μας στον καθεδρικό ναό της Νεαπόλεως φιαλίδιο με αίμα του Αγίου, το οποίο περιοδικά, και μέχρι 20 φορές κάθε χρόνο, υγροποιείται και μοιάζει να αναβράζει σαν να είναι νωπό.
Πολλά χρόνια μετά το μαρτύριο του Αγίου Ιανουαρίου, όταν είχαν σταματήσει οι διωγμοί και ο χριστιανισμός είχε εξαπλωθεί ένδοξος σε όλη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μια φτωχή χήρα ονόματι Μαξιμιανή, έχασε τον μονάκριβο γιο της. Την ώρα που θρηνούσε απαρηγόρητη μπροστά στο ναό, είδε ξαφνικά ένα ύφασμα, στο οποίο ήταν ζωγραφισμένη εικόνα του Αγίου μάρτυρα, να κρέμεται επάνω από την πύλη. Ενθυμούμενη τότε το παράδειγμα της Σωμανίτιδας, της οποίας το γιο ανέστησε εκ νεκρών ο προφήτης Ελισσαίος (Γ' Βασιλειών κεφ. 4), πήρε το ύφασμα και το απόθεσε στο άψυχο σώμα του παιδιού της, ακριβώς όπως είχε κάνει ο προφήτης, ξαπλώνοντάς πάνω στο νεκρό παιδί, στόμα με στόμα, μάτια με μάτια, χέρια με χέρια, και κατόπιν προσευχήθηκε με δάκρυα να τις φέρει πίσω το παιδί της. Και αμέσως, δια της μεσιτείας του Αγίου Ιανουαρίου, ο Κύριος ανέστησε το παιδί της. 

Η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του στις 21 Απριλίου.
ΝΕΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, τ. 8ος Απρίλιος, εκδόσεις ΊΝΔΙΚΤΟΣ, ΑΘΗΝΑΙ 2007, σελ. 198-199

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου